Fas da telekomunu satıyor

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti`nin ardından Fas da telekom satışı furyasına katılıyor. Fas Hükümeti kamu sahipliliğindeki telefon operatörü şirketinin yüzde 35`ini satarak 2 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.


Çek Cumhuriyetinin ardından Fas`ın da telekom şirketi hisselerini satacağını açıklaması Türk Telekom`a olan yabancı ilgisini azaltabileceği endişesi yarattı. Uzun zamandır özelleştirilmesi bir türlü gerçekleşmeyen Türk Telekom`un fiyat açısından önemli bir değer kaybettiği öne sürülürken, Fas da aynen Türkiye`de olduğu gibi telekom şirketinin yüzde 35`ini satmayı planlıyor. Türk Telekom için henüz bir fiyat belirlenmezken, Fas satacağı hisselerden yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor. Türkiye`de Telekom`un kontrolünün devri konusunda tartışmalar devam ederken, Fas Hükümeti Fas Telekom`un yönetiminin devredilebilecek olmasının satışta avantaj yaratacağına inanıyor.


GSM ABONELERİ HIZLA ARTIYOR;

Fas`da mobil telefon kullanıcıları hızla artıyor. Bu yıl içerisinde GSM abonelerinin sayısının beş kat artarak 2.1 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Şirket yetkilileri yılın ilk çeyreğinde karının yüzde 48 oranında artarak 114 milyon dolara ulaştığını duyurdu. Yerel gazetelerde yayınlanan haberlere göre yapılacak olan satış için şu ana kadar 4 şirket teklif başvurusunda bulundu. Başvuruda bulunan şirketler arasında ise France Telecom ve yine bir Fransız şirketi olan Vivendi Universal`ın yer aldığı kaydedildi. Ajanslarda dün şirkete yakın kaynaklara dayandırılarak verilen haberlerde Vivendi`nin şirkete 2.13 milyar dolar teklif ettiği bildirildi.


AFRİKA`DA ETKİN PAZAR;

Haziran ayında yapılan bir araştırmaya göre Afrika`da mobil telefon kullanımının yüzde 13`ü Fas`da yer alıyor. Credit Suisse First Boston tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre ise Mısır bu oranın yüzde 12`sini elinde tutuyor. Fas nüfusunun yüzde 17`sinin mobil telefonu bulunurken, bu oran yüzde 40 ile kıtada en çok Güney Afrika`da yer alıyor.


FİYAT KIRABİLİR;

Türkiye`de dördüncü GSM lisansının satışında yaşanan başarısızlık ve dünya piyasalarında telekom hisselerinde yaşanan değer kaybı, Fas Telekom`un satışı için zorlu bir ortam yaratıyor. Ancak Fas Telekom için belirlenen fiyatın aşırı değerli olmaması satışın başarıyla gerçekleştirilebileceği yorumlarının yapılmasına neden oluyor. Ayrıca ülke ekonomisinin bu satışa bel bağlamış olması da önemli bir etken olarak göze çarpıyor. Nitekim ülke ekonomisi iki yıldır yaşanan kuraklık ve artan petrol fiyatları nedeniyle sarsılmış, hükümetin 2001 bütçesi için tahmin ettiği açık oranı ise 33 milyar dolar olan milli hasılanın yüzde 8`i olarak belirlenmişti. Bu yüzden hükümet Fas`ın başarısızlık halinde daha çok hisse satarak fiyat indirimine gidebileceği kaydediliyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,79% Hacim : 28.596 Mio.TL Son veri saati : 11:18
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.741
Açılış: 9.716
32,5358 Değişim: -0,03%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8057 Değişim: -0,17%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.425,62 Değişim: -0,19%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.