Dünya, 850 milyar dolarlık ‘alo’ dedi

19.03.2002 - 08:54 | Son Güncelleme :

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Genel Sekreteri Yoshio Utsumi, 2001`de sabit telefonlarla 570 milyar dolarlık, mobil telefonlarla ise 300 milyar dolarlık görüşme yapıldığını açıkladı.

Gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasıyla rakamın toplam 2.7 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Yoshio Utsumi geçen yıl 1 milyardan fazla sabit telefon hattından 570 milyar dolarlık telefon görüşmesi yapıldığını belirtti. Utsumi, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerle aynı başarı oranına kavuşmaları durumunda, bu gelirin 1.5 trilyon dolara ulaşacağını kaydetti. Utsumi, ‘‘2001 yılında dünyadaki mobil telefon kullanıcıları 300 milyar dolar gelir oluşturdular. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerle aynı başarı oranına kavuşursa, bu gelir de 1.2 trilyon dolara ulaşacaktır’’ dedi. Utsumi`nin açıklamalarına göre, 2001 yılında sabit ve mobil telefon şebekeleri üzerinden yapılan telefon görüşmelerinin yarattığı toplam gelir, 870 milyar dolara ulaştı. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınması ile bu rakam yılda 2.7 trilyon dolara ulaşabilecek.

Utsumi, dünyada zengin ülkelerle, yoksul ülkelere arasındaki dijital açığa işaret ederek, bu açığın kapatılmasının istedi. Utsumi, ‘‘Telekomünikasyon sektöründe acil önlemler alınarak, bütün dünya vatandaşlarına temel telekomünikasyon hizmetleri götürülmeli’’ dedi.

İstanbul`da düzenlenen Dünya Telekomünikasyon Kalkınma Konferansı`nın açılışında konuşan Utsumi, 1994 yılında bu konferansın ilkini yaptıklarını hatırlatarak, ‘‘Hepimizin düşünmesi gereken zor sorular var. Himalaya Dağları`ndaki köy halkına yardımcı olabildik mi? Ya da Afrika ve Güney Pasifik halkına yardımcı olabiliyor muyuz? Maalesef hayır. İlerleme kaydetmemiz lazım’’ diye konuştu. Hálá 183 ülkede 100 kişiye 10 telefon düştüğünü, 23 ülkede 100 kişiye 1 telefon, 63 ülkede internetin yüzde 1`in altında olduğunu vurgulayan Utsumi, hızla değişen dünyada herkesin telekomünikasyon hizmetlerinden yaralanması gereketiğini söyledi.

SAVUNMA DEĞİL SALDIRI

Utsumi, artık tartışmaya vakit olmadığını, yeni birtakım engeller de bulunmaması gerektiğini belirterek, ‘‘Artık her şeyi başlatma zamanı geldi. Savunmada değil, saldırıda olmamız gerek. Enformasyon toplumunun iki yıl sonra büyük dünya zirvesi yapılacak. Özel ve kamu sektörü olarak hızlı hareket etmeliyiz’’ diye konuştu.

Telekomünikasyon hizmetleri vermenin çok kárlı bir iş olduğunu vurgulayan Utsumi, ancak özel sektörün bu alanı yeterince görmediğini söyledi. Azgelişmiş ülkelerin gelişmiş ülkeler kadar telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanmasıyla bugünkünün 3-4 katı ciroların sağlanacağını belirten Utsumi şöyle devam etti: ‘‘Az gelişmiş ülkelerdeki başarımız şimdiye kadar çok sınırlı oldu. Çünkü özel ve kamu sektörü vizyonlarının birleşmediğini gördük. Devletin arzularına hizmet ediliyor, lisans hizmetleri sorun olarak devam ediyor. Özel sektör, global telekomünikasyon bağlantısındaki büyük iş potansiyelini hálá çok iyi görmüş değil.’’

Afrikalı, İsviçreli`den 20 kat pahalı konuşuyor

Cenevre`den ABD`ye yapılan konuşmanın dakikasının 5 centin altında, Afrika`dan ABD`ye yapılan konuşmalarda ise ücretin bundan 20 kat daha fazla olduğuna dikkati çeken Yoshio Utsumi, ücretlerin yerel olarak ödenebilir şekle dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun hálá internete erişemediğine de işaret eden ITU Genel Sekreteri Utsumi, şunları söyledi: ‘‘İnternet dalgasına çok mu kapıldık, bütün dünyada temel bağlantı sistemini kurmamız gerektiğini unutuyor muyuz? Telefon erişimini hızlandırarak, dünyadaki bütün köyleri 2003 dünya zirvesinden önce birbirine bağlayalım.’’

Konferans 1.5 milyon dolar getirecek

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı`nda 27 Mart`a kadar sürecek olan Dünya Telekomünikasyon Kalkınma Konferansı sadece 1 haftalık sürede organize edildi. Konferansın misafir ağırlama ve Kongre merkezinin düzenlenmesi bölümünü organize eden MIC World şirketi CEO`su Mete Işım, dünya çapındaki bir organizasyonu son anada düzenlediklerini ve 1.470 konuğun karşılanma otellere yerleştirme, onların ulaşımının sağlanması işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Kongre salonundaki hizmetlerin verilmesi işleminde üstlenen MIC katılımcılara, posta hizmetlerinden, para değiştirme işlemlerine kadar bir dizi hizmetin verilmesini sağlıyor. Lütfi Kırdar`da ayrıca katılımcıların internet aracılığıyla ülkeleri ile bağlantı kurmasını sağlayan büyük bir merkez bulunuyor. Işım ‘Ortalama bir hesapla bir delege en az 1.000 dolar harcayacak ve 1.5 milyon dolar İstanbul`a akacak`` dedi. Konferansa 169 ülke çağrıldı. 143 ülke temsilci yolladı. Konferansa katılanlar arasında 30 da bakan bulunuyor.

Vural: Teknoloji dünyayı bölmesin

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, bilgi ve haberleşme teknolojilerinin adil olmayan dağılımları nedeniyle yeni sorunlara yol açtığını belirterek, ‘‘Bu sorunlar içinde en dikkate değer olanı da sayısal uçurumdur’’ dedi. Uzun dönemde ülkelerin refah artışlarının kaynağının yeni teknolojiler olduğuna dikkat çeken Vural, burada özellikle yaratıcı zihinsellik ile bilgili insanın ön plana çıktığını bildirdi. Vural, konuştu: ‘‘Birkaç zengin ülke ve sivil toplum örgütünün gösterdiği iyi niyetli çabalara rağmen, dünyanın bilgi zengini ve bilgi fakiri ülkeler olarak bölünmesi tehlikesi yadsınamaz bir gerçektir. Günümüzde devam eden yoksulluk ve acı, çatışma şartlarını oluşturabilecek gerilimlerin yaşanmasının önemli sebeplerindendir. Bunlara ek olarak sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki bilgi ve teknolojideki eşitsizlik artmakta olup, bu da yeni gerilimlerin kaynağını oluşturmaktadır.’’

Yurdal: Uzlaşmayan GSM lisansını kaybedebilir

Telekominikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, roaming konusunda Turkcell ve Telsim‘in belli bir anlayış içine girdiğini gözlemlediklerini belirterek, ‘‘Şu an bir anlaşma zemini bulunabilecek durumda’’ dedi. Yurdal, konuyla ilgili daha önce Türkiye’deki mahkemelerde dava açıldığını ve tahkime de gidildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: ‘‘Mahkemelerden biri kurul tarafından gerekli yönetmelik çıkarılmadan roaming anlaşması yapılmaya çalışıldığı gerekçesiyle 4502 sayılı kanuna göre yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Biz bu yönetmeliği geçtiğimiz günlerde çıkardık.’’ Yurdal, kanunda 30 günlük süre öngörüldüğünü, bu sürede anlaşılamazsa, yine 4502 sayılı kanunun öngördüğü yaptırımları uygulamaya başlayacaklarını belirtti. Yurdal, öncelikle geçen yılki cironun yüzde 3`ü oranında para cezası söz konusu olduğunu, yaptırımların lisans iptaline kadar uzandığını kaydetti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.630 Değişim: 1,11% Hacim : 61.439 Mio.TL Son veri saati : 15:37
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.636
Açılış: 9.431
32,5905 Değişim: 0,36%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8566 Değişim: 0,36%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,58 Değişim: 0,53%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.