Deutsche Telekom`un VoiceStream`i alma teklifine sendikalardan destek

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Deutsche Telekom AG`nin VoiceStream Wireless Corp. ile durdurulan birleşmesi, genellikle sıkı muhalefet yapan iki grubun, sendikalar koalisyonu ve ABD Ticaret Odası`nın etkisiyle, bugün olumlu bir çehre kazanıyor. Bu sabah Capitol Hill`deki bir basın konferansında, Amerika İletişim İşçileri, Communication Workers of America`nın başkanı Morton Bahr, AFL - CIO Başkanı John Sweeney ve Ticaret Odası başkanı Tom Donohue, hukukçuları kısmen yabancı hükümetlerin sahip olduğu şirketlerin Amerikan telekomünikasyon firmalarını alma kabiliyetinin kısıtlanmasından vazgeçirmeye çalışacaklar.Sorun olan konu, Senatör Ernest Hollings tarafından hazırlanan ve Federal İletişim Komisyonu`nun, bir ABD şirketinde yüzde 25`den fazla hissesine sahip olmasına izin vermesine engel olmak. Oysa bu izin olmaksızın, Deutsche Telekom`un VoiceStream şirketini satın alması olanaksız. Yasa yapıcıları 50 milyar dolarlık bu satın almanın önündeki en büyük engel olan Hollings tasarısını inceliyor.

Donohue, `` Zaten uygun olmanın ötesine geçen önlemler mevcut, ve bu değişiklik yanlış bir zamanda yanlış bir düşünce. ABD`yi global pazarın dışında bırakmak için bir seri kanun yaparsak, dünyanın geri kalanı bizi memnuniyetle arkada bırakır," dedi. Ticaret Odası`nın bugünkü basın konferansına katılması beklenmeyen bir durum değildi. Ancak, bu tür bir birleşmeye sendikaların destek vermesi, neredeyse hiç bir konuda anlaşamadıkları Ticaret Oda`sıyla yanyana durma istekleri bir çok gözlemciyi şaşırttı. Sendikaların yoğun muhalefetine rağmen, geçen ay Senato`dan geçen Çin ile ticaret ilişkilerinini normalleştirme amaçlı bir önlem, sendikaların ve Ticaret Odası`nın sert bir şekilde çarpışmasına yol açmıştı.Yurtdışında yerleşik ABD şirketleri bayiilerini temsil eden bir ticaret örgütü olan, Organization for International Investment`ın üst düzey yöneticisi olan Todd Malan, "Bu iki kurumun bu şekilde yanyana gelmesi, global ekonomi unsurlarının hem üyelere hem de sendikaların çıkarlarına uyduğunun farkedilmesinin bir simgesi," dedi. Sendika yetkilileri, Deutsce Telekom`un Almanya`daki sendikalarla kurduğu sıcak ilişkiler ve şirketin işçi ve sendika dostu olduğuna ilişkin ününden dolayı birleşmeyi desteklediklerini, söylediler.

CWA`dan Bahr, "VoiceStream`i alan Deutsche Telekom, şirketin bu ülkede büyümesini ve yeni işler oluşturmasını sağlarken, ABD telekomünikasyon şirketlerine işçilerine ve işçilerin sendikalarına nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin ders verebilir," dedi. Buna rağmen, Florida International University`de profesör Mira Wilkins`a göre, sendikalar ABD şirketlerinin yabancılar tarafından satın alınması fikrine her zaman sıcak yaklaşmıyor. Örneğin, 1975 yılında, büyük bir Fransız madencilik şirketi olan Societe Imetel, Ohio ve Pennsylvania eyaletlerinde uzman bir çelik şirketi olan Copperweld şirketi için hasmane devralma girişiminde bulundu.

Sendika üyeleri bu duruma sert bir biçimde karşı çıktı. Sloganlar arasında, "Evine dön Fransız (Go home Frenchie)" de vardı. Imetel sonunda bu şirketi satın aldı. Sendikaların Ticaret Odası ile güç birliğine gitme arzusu da bir başka ender durum oluştururken, sendikaların göçmenlik konusunda farklı bir tavır aldığına da işaret ediyor. AFL - CIO yıllarca, kaçak göçmen çalıştıran şirketlere karşı sıkı ambargolar uygulanmasını istiyor, zira bu durumun ABD ücretlerini aşağıya çekeceğinden kaygı duyuyordu. Ancak sendikanın kadroları giderek artan miktarlarda göçmen üyelerle doluyoor - bunların çoğunun resmi kağıtları yok - ve sendika liderleri de iş dünyası gruplarına katılarak ABD`de çalışan 5 milyon kaçak işçi için af talebinde bulunuyor. Her iki taraf da, ABD tarihinin en sıkı emek piyasası dönemi yaşadığı bir sırda, hükümetin yabancı işçilerin iş bulmasını kolaylaştırmasını istiyor. Eğer ABD emek piyasası sıkı kalmaya devam ederse ekonominin büyüme kapasitesi darbe alacak. Her halükarda, sendikaların, Hollings yasasına karşı ticaret odalarıyla güç birliği kararı, yasanın geçemeyeceğine işaret ediyor. Her iki taraf da bütün güçleriyle yasanın geçmemesi için seferber olmuş durumda. Örneğin geçen hafta, Senato Çoğunluk Lideri Trent Lott, söz konusu önlemin ABD Ticaret, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı`nın harcamalar listesinden çıkartılmasını talep etti. Senatör Hollings ise şöyle diyor: "İletişim piyasasını Alman hükümetinin denetimine girsin diye serbestleştirmedik." (FİNANSAL FORUM -THE WALL STREET JOURNAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5726 Değişim: 0,18%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,9002 Değişim: 0,68%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9176
Açılış: 34,6636
2.436,42 Değişim: 0,15%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.