Deutsche Telekom Orta Avrupa`da Cep Egemenliğine Soyunuyor

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Analistler, Deutsche Telekom AG`nin Elektrim SA`nın sabit hat telefon hisselerinin kontrolünü satın alma anlaşmasının, Alman devinin Orta Avrupa`nın en büyük telekomünikasyon pazarında sahneye çıkışının sinyalini veriyor olabileceğini söylüyorlar. Ancak, bu tür bir anlaşma aynı zamanda, Elektrim`in Polanya telekom arenasında önemli bir oyuncu olarak, yaklaşık iki yıllık kendi kaderini tayin etme çabasını da sona erdirebelir. Kablo, güç ve telekomünikasyon holdingi Elektrim`in yaptığı bir açıklamaya göre şirket, Pazar günü geç vakit, altı sabit hat telefon ve veri komünikasyon biriminin yüzde 51`ini 180 milyon dolara Deutsche Telekom`a satmaya ilişkin bir niyet mektubu imzaladı.


İki şirket ayrıca mülkiyet konuları, gelecek fonları, iş stratejisi ve Elektrim`in yüzde 51 ve Deutsche Telekom`un yüzde 45 hissesini elinde bulundurduğu mobil telefon operatörü PTC`ye ilişkin hakemlik konularını da tartışacaklar. 28 Şubat bağlayıcı bitiş tarihine kadar son halini alırsa anlaşma, Polonya`nın en büyük mobil operatörü olan PTC`ye ilişkin bir yıllık hakemliği sona erdirecek. Elektrim ve Deutsche Telekom arasındaki anlaşmanın tarihçesi dikkatli olmak için yeterli sebep verse de, özellikle sabit - hat kısmında Polonyalı şirketin domuzbağıyla bağlanmasına neden olan anlaşmazlıkların çözümü yönünde atılmış bir adım olarak değerlendirdikleri bu anlaşmayı, yatırımcılar memnuniyetle karşıladı.
Londra`da yerleşik Merrill Lynch & Co.`nun analisti Stephen Pettyfer, Bu, oldukça tanınan bir firma tarafından saf telekomünikasyon işinin oluşturulmasına işaret ediyor. Elektrim`in tarihi, satın alma düşkırıklıkları ve yabancı yatırımcıların kaldıramayacağı belirsizliklerle dolu, diyor. Bu Elektrim`i yeniden yatırım haritasına koyuyor. Pazar gününün ön anlaşması yabancı ortak olmaksızın, Elektrim`in sabit hatları ve veri aktarım işleriyle sınırlı.


Anlaşma, Deutsche Telekom`un yerel sabit hat operatörü El - Net ve veri transmisyonu ve uydu komünikasyonunda uzlaşmış beş diğer Elektrim biriminin üzde 51`ini almasını şart koşuyor. Bu birimler: Telefonia Regionalna, Elektrim TV Tel, Internet Polska, VPN Services ve Polish Phonesat. Deutsche Telekom işlerin operasyonel kontrolünü isteyebilir. Fransa`dan Vivendi SA`nın Elektrim`in telekomünikason bağlaşığının yarısına sahip olduğu göz önünde bulundurulursa, Elektrim için bu Vivendi`den uzaklaşma, birleşmelerde bir değişiklik sinyali anlamına geliyor. Deutsche Telekom ile ortaklığa ilişkin 1999 konuşmaları anlaşmazlıkla sona erince, Elektrim`in ABD`li operasyonel başkanı Barbara Lundberg, yüzünü Elektrim`in telekom bağlaşığının yarısı için bir milyar dolardan fazla ödeyen Vivendi`ye döndü. Bağlaşık, sa bit hat hisselerini ve PTC`nin yüzde 51`ini de kapsıyor. Bir Elektrim sözcüsü, mevcut durumda Vivendi ve Deutsche Telekom`un sabit hat işinde yan yana çalışacağını söyledi. Ancak, milyar dolarlık Polonya şirketinde bulunan yatırımcılar ve analistler, her iki firmanın da, Polonya`nın telekom çimenliğindeki parçalarını temsil eden işlerin kontrolünü ellerinde tutmak için itişip kakışacağı görüşünde.


Pettyfer, Bu temel olarak Vivendi`nin Polonya`daki yatırımını tali iş haline getiriyor. Orada ne yaptıkları hiç bir zaman net değildi, dedi. Yorumlarını almak üzere, Vivendi yetkililerine ulaşılamadı. Polonya mobil piyasasına ilk girenlerden olan komunizm dönemi holdingi Elektrim, 1999 yılı başında göreve gelen Lundberg yönetimi altında bir telekom güçevi haline gelmek için çabaladı. Ancak, bunu yapmak için, Elektrim`in zaman zaman hoşuna gitmeyebilecek talepleri de olan iki daha güçlü tarafla olan ilişkilerini ilerletmesi gerektiğini anladı. Gerçekten de, Deutsche Telekom ile olan deneme anlaşması Polonya kanunlarının yabancı operatörlere Polonya`lı telekom şirketlerini kontrol izni veren, 2001 değişikliğinin arifesine rastlıyor. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.725 Değişim: 0,83% Hacim : 19.318 Mio.TL Son veri saati : 10:35
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.741
Açılış: 9.716
32,5455 Değişim: 0,00%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8211 Değişim: -0,13%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.431,21 Değişim: 0,04%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.