Aria ve Telsim arasında ipler koptu

16.11.2001 - 13:35 | Son Güncelleme :

Sayıları 12 milyonu bulan abone sayısı ile Türkiye’nin en büyük GSM operatörü olan Turkcell ile GSM operatörlerinin alt yapısını kullanmak (ulusal dolaşım hakkı-roaming) için aylardır savaş veren pazarın 3’üncü GSM operatörü Aria arasında ipler koptu.
Aslında ulusal dolaşım konusu, Telsim ve Aycell’i de ilgilendiriyor ancak pazarlıklar daha çok Aria ve Turkcell arasında yapılıyordu.
Uzunca bir süre tarafların anlaşmasını bekleyen ancak bu olmayınca uluslararası otoritelerin de yardımını alarak ulusal dolaşımla ilgili yeni bir ücretlendirme yapan Telekomünikasyon Kurulu, GSM şirketlerine en son 15 Kasım’a kadar anlaşmaları için süre tanımıştı. Aksi halde de yaptıkları dizaynı tarafların kabul edeceklerini duyurmuştu. İşte bu süre dün sona erdi.
Ulusal dolaşım, altyapısı yeterli olmayan bir GSM operatörünün bir başka GSM operatörünün altyapısını kullanarak, abonelerinin telefon görüşmesi yapmasını sağladığından özellikle Aria ve Telekom’un GSM şirketi Aycell için büyük önem taşıyor. Çünkü altyapıları henüz yeterli olmadığından tüm Türkiye’yi kapsama alanına alamıyor ve istedikleri müşteri adedine de ulaşamıyorlardı.
Dün işte bu konuda bir anlaşmanın olacağı beklenirken, sabahın ilk açıklaması Turkcell tarafından yapıldı. Ulusal dolaşıma başından beri sıcak bakmayan Turkcell, Telekomünikasyon Kurumu’nun bu konuya müdahaleye yetkili olmadığını ve yargıya gittiğini duyurdu. Turkcell, Kurum’un kararının teknik açıdan imkansız ve ekonomik açıdan kabul edilemez nitelikte olduğunu ileri sürerek, “ 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, lisans sözleşmesinden doğan bu ihtilaftan dolayı yetkili Ankara Dördüncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilerek ihtiyati tedbir kararı alınmıştır” açıklamasını yaptı. Turkcell ayrıca 30 gün içinde tahkim davası açacağını ve Telekomünikasyon Kurumu’nun kararlarının iptali için de dava açtığını duyurdu.

“Turkcell tekelci anlayışta!”

15 Kasım’a kilitlenmiş olan Aria’nın Turkcell’in bu kararına tepkisi çok sert oldu. Aria, kendileriyle anlaşmaya yanaşmayan rakip operatörlerin tekelci anlayışı sürdürdüklerini öne sürdü. Turkcell’in Telekomünikasyon Kurumu’nun yetkisini tanımamasını da eleştirdi. Ne de olsa Aria Genel Müdürü Farina, her konuşmasında Kurum’un kararını, hoşlarına gitmese de kabul edeceklerini söyleyip duruyordu.
Cep telefonu kullanıcılarının seçim özgürlüklerinin kısıtlandığı ve rekabetten yararlanamadıkları bu ortamın değişmesi için Telekomünikasyon Kurumu’na çağrı yapan Aria, “Ulaştırma Bakanlığı’nın ve Telekomünikasyon Kurumu’nun yetkilerini reddeden Turkcell, rekabet ortamının yaratılmasını engellemeye çalışıyor” açıklamasını yaptı.

Peki şimdi ne olacak?

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Yurdal, bir ay kadar önce bu konuyla ilgili yaptığımız sohbette, “40 defa söyledik. İkiniz de bizim üreteceğimiz çözümden memnun olmazsınız dedik ama dinletemedik” demişti. Yurdal bu cümlesini de “Ortada bir kilo domates var. Taraflardan biri, ‘ben bunu 35 milyon liradan satarım’ diğeri de ‘Ancak 2.5 liraya satın alırım’ diyor” şeklinde açıklamıştı. Telekomünikasyon Kurumu, sektörde ortaya çıkacak olan sorunların çözümünde büyük rol oynayacaktı. Yurdal da, ilk çözümü de ulusal dolaşımla gerçekleştireceklerinden bahsediyordu. Ancak bugün itibariyle çözümü ne Turkcell ne de Telsim beğendi. Aria Genel Müdürü Farina ise, ‘Bizim avantajımıza değil ama Kurum’un kararına uyacağız’ diyerek ulusal dolaşımda Kurum’un kararını tanıyacaklarını dile getirmişti. Ancak Turkcell’in tahkim davası açmasıyla ulusal dolaşım konusu kördüğüm oldu.

Türktan ne demişti?

500 milyon dolar lisans bedeli ödeyen ve bugüne kadar da toplam 3 milyar dolar yatırım yapan Turkcell, 11.8 milyon abonesinin yanında bir başka operatörün daha altyapısından yararlanarak telefon görüşmeleri yapmasına sıcak bakmıyor. Telekomünikasyon çevrelerinde Turkcell’in Aria’dan ulusal dolaşımı kullanması için 500 milyon dolar istediği, Aria’nın da ancak 100 milyon doları gözden çıkardığı konuşuluyordu.
Turkcell’i bugünlere taşıyan genel müdürü Cüneyt Türktan, her konuşmasında altyapılarının ancak kendi abonelerine yetecek kapasitede olduğunu ve kaliteden ödün vermemeye gayret gösterdiklerini söylüyordu. Türktan, Telekomünikasyon Kurumu’nun ulusal dolaşım konusunda yeni bir dizayn yaptığı günlerde, bunu kabul etmek zorunda olmadıklarını ve yargıya gidebileceklerini de ima ediyordu.


Farina neden ‘keşke’ demişti?

2.5 milyar dolar lisans bedeli, KDV ve yapılan yatırımlar için ödenen 900 milyon dolarla birlikte bugüne kadar 4 milyar dolar harcayan dünyanın 4’üncü büyük cep operatörü İtalyan Telecom İtalia ve Türkiye İş Bankası ortaklığıyla kurulan İş-Tim, bugün itibariyle 500 bin aboneye ulaştı. Aria Genel Müdürü Farina, 15 gün kadar önce bir toplantıda 25 yıl daha bu pazarda olacaklarını vurgularken, 15 Kasım’da ulusal dolaşıma kavuşacaklarından çok emindi. Yine de aynı toplantıda, “Keşke baştan bunu sonuçlandırmış olarak yola koyulsaydık” demekten de kendini alamamıştı.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Aria Genel Müdürü Farina, 2.5 milyar dolarlık lisans bedelini devlete öderken, ulusal dolaşım hakkının da kendilerine verileceği konusunda devletin kendilerine söz verdiğini ve dolaşımın kanuni hakları olduğunu her fırsatta dile getirdiler.
Aslında Aria yine de boş durmadı ve bugüne kadar Türkiye’nin 71 merkezinde 2 bin istasyon kurdu. 7 ayda yurtdışı dolaşımı için 44 şirketle, 28 ülkeyle sözleşme yaptı. Yıl sonunda da 60 ülkeyi kapsama alanına almayı hedefledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,6013 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7778 Değişim: 0,33%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.414,26 Değişim: -0,76%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.