2001`den Korkmayan Tek Sektör

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Son iki yılda dolar bazında yüzde 55 büyüyen bilişim sektörü 2001 yılında krizden olumsuz etkilenecek. Sektörün satışlarının yüzde 40-45`lik kısmını gerçekleştirdiği mali sektördeki daralma büyüme tahminini düşürüyor. Uzmanlar sektörde krize rağmen büyümenin süreceğini ancak 2000 yılının yakalanamayacağını belirtiyorlar
Dünyada ve Türkiye`de en hızlı büyüyen sektör olan bilişim, 2001 yılında her ne kadar finans sektöründeki daralmadan etkilense de, büyümeyi sürdürecek. 2000 yılının tümünde dolar bazında yüzde 30 seviyesinde büyümesi beklenen bilişim sektörünü en fazla kaygılandıran konu en büyük müşterileri olan mali sektörde yaşanan daralma.Normal koşullarda satışlarının yüzde 40-45`lik kısmı finans sektörüne özellikle de bankalara gerçekleştiren bilişim sektöründe, yaşanan kriz ve finans sektördeki daralmanın önümüzdeki yılki büyüme hızını düşüreceği belirtiliyor. Banka kredileri ile gerçekleştirilen PC satışlarında da düşüş yaşanması bekleniyor. Ancak satışlardaki düşüşlerin genel büyemeyi engellemeyeceği öngörülüyor.


KRİZİN ETKİSİ;

Son iki yılda dolar bazında yüzde 55.7 büyüyen bilişim sektöründe, 2001 yılında beklenen daralmanın en fazla `sistem entegratörleri` olarak adlandırılan, başta bankalar, finans kuruluşları ve büyük kuruluşların bilgi işlem altyapılarını hazırlayan şirketleri etkileyeceği belirtiliyor. Banka kredilerinin kesilmesi ya da yüksek faizle kullandırılacak olması nedeniyle PC satışlarında düşüşün yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak PC pazarındaki yoğun rekabet nedeniyle yüzde 1, hatta 0.5`e kadar inen kâr marjları oldukça düşük olduğu için bu satışların kâr rakamına fazla etkisi bulunmuyor. Asıl katma değer yaratan ürünler olarak adlandırılan, yazılım ve bilgi işlem altyapısı ürünlerinde bulunuyor. Özellikle bankalar ve finans kuruluşlarına hizmet veren sistem entegratörlerinden Probil Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Ceren, önümüzdeki yıl bankacılıktaki daralmadan etkileneceklerini, ancak şirketlerin bunu önceden görerek önlem almaya Ekim ayından bu yana başladıklarını söyledi. Ceren şöyle konuştu:


SUNUCU PAZARI BÜYÜYECEK;

`Satışlarımızın yüzde 40-45`lik bölümü finans sektörüneydi. Ancak bu sektördeki daralma nedeniyle bu oranı yüzde 35`lere çektik. Diğer sektörlerde yeni müşterilere yönelik çalışmalarda bulunduk. Ancak kısa vadede bir daralma yaşansa da uzun vadede bankacılık sektörünün altyapı yatırımlarında büyük bir gerileme beklemiyorum. Eskiden bankalar bu tip yatırımları kendi bünyelerinde gerçekleştiriyorlardı. Ancak yüksek rekabet ve sektörün içinde bulunduğu durum artık bu kadar yüklü yatırımların daha düşük maliyetli karşılanabileceği yöntemler uygulanacak. Bu tip yatırımlar outsource edilecek. Uzun vadede yüksek büyüme sağlanacak.` Tüm bu gelişmelere rağmen, uzmanlar e-ticaretin yaygınlaşması ile server (sunucu) pazarında büyümenin bu yılın üzerine çıkabileceğini tahmin ediyorlar. Sektör temsilcileri e-ticaretin verimlilik ve rekabet açısından olmazsa olmaz hale geldiğini ve bu alanda satışların artarak süreceğini öne sürüyorlar.


FİNANS SEKTÖRÜ SATIŞLARI DÜŞÜRECEK;

Erol Bilecik/İndex Bilgisayar
En son yaşanan krizle belli bir daralma yaşanacağı kesin. Zaten bankalar yükselen faizler nedeniyle PC satışlarına ivme kazandıran kredileri ya kestiler ya faizleri çok yükselttiler. Bu satışların önünü kesecektir. Ancak asıl sorun bankalar ve finans kurumlarında yaşanan gelişmeler nedeniyle ortaya çıkabilir. Sistem entegratörleri olarak adlandıralan ve kurumlara sistem satan şirketlerin satış ve karlılıklarında düşüş yaşanacağını düşünüyorum. Her şeye rağmen tüm bu gelişmelerin yılın ilk yarısı ile sınırlı kalmasını bekliyorum. Özellikle yılın ikinci yarısında satışların düzelmesini bekliyoruz.


BU YIL Kİ BÜYÜMEYİ YAKALAMAK ÇOK ZOR;

Mehmet Nalbantoğlu/Compaq Türkiye
Fİnans sektörü IT sektörünü direkt olarak etkiliyor. Satışların yüzde 40-45`i finans sektörüne yapıldığı için bu alanda bir daralma yaşanabilir. PC satışlarında düşüş olacaktır. Banka kredilerinin kesilmesiyle, bu yolla büyüyen bilgisayar satışları daralacaktır. Ancak yine de bilgi işlem altyapısı yatırımlarının süreceğini düşünüyorum. Kriz ne kadar derinleşirse derinleşsin teknoloji yatırımların artık iş dünyasının göbeğinde. Bu yatırımlar sürecek. Verimliliğin artırılması, rekabet gücünün korunması için bu gerekli. Bu nedenle sektör yine büyüyecek ancak bu yılki rakamlar yakalanamayacak. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3605 Değişim: 0,13%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1461 Değişim: 0,23%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1735
Açılış: 35,0651
2.322,01 Değişim: 0,07%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.