Yetki Yasa Tasarısı Anayasa Komisyonu`nda Görüşülüyor

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Tasarı, Anayasa Komisyonu`Nda Görüşülüyor -Devlet Bakanı Gemici: -Kamu Kesimindeki Ücret Dengesizliğinin Giderilmesi İçin İvedi Düzenlemeler Yapılmak Zorunda. Bunun Tek Yolu, Khk Çıkarmaktır -Gemici, Kamuda 1 Milyon 900 Bin Memur, 200 Bin Sözleşmeli Personel İle 600 Bin İşçi Çalıştığını Bildirdi

ANKARA (A.A) - 18.12.2000 - Memurların ve diğer kamu görevlilerinin idari, mali ve sosyal haklarında düzenlemeler yapmak amacıyla hükümete yetki verilmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu`nda ele alınıyor. Komisyonda tasarı üzerinde sunuş yapan Devlet Bakanı Hasan Gemici, hükümet programında kamu yönetiminin, çağdaş devlet ilkelerine ve ülke gereksinimlerine göre yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü, bunun yasal düzenlemelerin ağır bir çalışma yükü altında bulunan TBMM`de kısa sürede gerçekleştirilmesinin olanaksız olduğunu, ivedilikle görüşülmesi kaydıyla gelen tasarıların bile tüm gayretlere rağmen yeterli hızda yasalaştırılamadığını söyledi. Belirlenen hedeflere hızla ulaşılması için tek yolun, kanun hükmünde kararnameler olduğunu kaydeden Gemici, hükmetin bu yola çok sınırlı ve Anayasa Mahkemesi kararları ölçüsünde başvurduğunu ifade etti. 57. Hükümet döneminde KHK`nin ilk kez 17 Ağustos depreminden sonra yürütülen yardım çalışmaları için çıkarıldığını anlatan Gemici, TBMM`nin verdiği yetkiyle 3 ay içinde ivediliği bulunan önemli sorunların çözüme kavuşturulduğunu vurguladı. Öngörülen düzenlemelerin tamamının yetki süresinde gerçekleştirilemeyeceğinin anlaşılması ve yapılması gereken çalışmaların boyutunun genişliği nedeniyle yetki kanunun kapsamının genişletildiğini ve süresinin uzatıldığını hatırlatan Gemici, şöyle konuştu: Kamu hizmetlerinde etkinliğin artırılması ve kamu kesiminde ücret adaletinin sağlanması amacıyla yürütülen çalışmaların hükümet programında yer aldığı şekliyle sağlanmasına kadar, kamu personeli arasında ücret dengesizliğinin giderilmesi için bazı ivedi düzenlemelerin yapılması zorunludur. TBMM`de daha önce kabul edilen yetki kanunu ile Bakanlar Kurulu`na 6 ay süreyle KHK çıkarma yetkisi verilmiştir. 6 Temmuz-5 Ekim 200 tarihleri arasında 20 adet KHK yürürlüğe konulmuştur. Bu tasarı ile hükümet, 3. kez KHK çıkarmak için Meclis`ten yetki istiyor. Tasarı ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar ile diğer kamu görevlilerinin idari, mali ve sosyal hakları arsındaki adaletsizlikler giderilmesi amaçlanıyor. Alınan yetkinin sınırları net olarak çizilmiştir. 3268 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulu`na verilen yetki süresi 2 yıl iken, bu tasarıda 3 ayla sınırlıdır. Tasarının kapsamı, kanun kapsamından daha da sınırlıdır. Ekonomik istikrar programının süresi ise 3 yıldır. Üzülerek belirtmek gerekir ki, kamu görevlilerine hak ettikleri ücret artışlarını gerçekleştirme olanağı yoktur. Gemici, kamu kesiminde işçi ve memurlar arısnda büyük oranlara varan ücret farklılığının yanı sıra memurlar arasında da ciddi boyutlarda ücret dengesizliği bulunduğuna işaret ederek, Adaletsiz ücret dağılımını gidermek istenen yetki kanunu ile yüksek ücret alan kamu görevlilerin ücretlerinde azalmaya neden olacak düzenleme öngörülmüyor dedi. Gemici, yetki kanunu kapsamı belirlenirken Anayasa hükümlerine uygun düzenleme yapıldığını belirterek, KHK`lerde de aynı hassasiyetin sürdürüleceğini bildirdi.

-ÇELEBİ`NİN TEPKİSİ-

Gemici, komisyonda, milletvekilerinin sorularını da yanıtladı. Gemici, ANAP İzmir MilletvekiliIşın Çelebi`nin, kamuda çalışan personel sayısına ilişkin sorusu üzerine, kamuda 1 milyon 900 bin memur, 200 bin sözleşmeli personel ve 600 bin işçi çalıştığını belirtti. Çelebi`nin, Devlet Memur Sınavı`na kaç kişinin girdiği ve kazananların işe yerleştirilip-yerleştirilmediği sorusuna karşılık, Bakan Gemici`nin, bilgilerin kendisine gönderildiğini söylemesi, tartışmaya neden oldu. Bilgilerin kendisine gelmediğini vurgulayan Çelebi, tasarının aniden önlerine getirildiğini, kendilerinin gözü kapalı, noter gibi onay vermesinin beklendiğini savunarak, Neye göre karar vereceğiz? Kamuda 2 milyon 700 bin kişi yeterli mi değil mi? Bunu bilmeden nasıl yetki vereceğiz? dedi. Gemici, görevlilerden, DMS sınav sonuçlarının Başbakanlık`tan alınarak, Çelebi`ye verilmesini istedi.

-GEVELEMEDEN TARTIŞMASI-

DYP Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir de, tasarıda yer alan idari, mali ve sosyal haklar konusuna örneklerle açıklık getirilmesini talep etti. Devlet Bakanı Gemici, sorunun, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Yusuf Günay tarafından yanıtlanmasını istedi. Günay, kamuda çalışan işçi ile memurlar arasında yüzde 100-200`e varan ücret farkları bulunduğunu belirterek, Bir şoför, genel müdüründen fazla maaş alabiliyor dedi. İdari haklar olarak yükselme ve sicil durumunun anlatıldığını kaydeden Günay`ın verdiği yanıtı yetersiz bulan Gökdemir, gevelemeden yanıt ver diye çıkıştı. Devlet Bakanı Gemici, araya girerek, Bir kamu personeline bu şekilde hitapta bulunulması hoş değil demesi üzerine, sözlerinin sert olduğunu kaydeden Gökdemir, kendisine daha açık yanıt verilmesini istedi. Günay, sosyal haklar için lojman tazminatını örnek göstererek, Kamu personelinin aldığı lojman tazminatı, 200 bin lira ile 500 milyon lira arasında değişiyor. Son yıllarda kurulan Rekabet Kurulu gibi kurumlarda lojman tazminatı daha yüksek dedi.

-MİLLETVEKİLLERİNDEN BU ACELE NİYE-

Anayasa Komisyonu Başkanı Turhan Tayan ile milletvekileri arasında da tartışmalar yaşandı. FP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Tayan`ın komisyonu yönetme biçimini eleştirerek, tasarıların apar topar önlerine getirildiğini belirtti ve Bu kadar acele niye? Neye evet neye hayır diyeceğimizi bile bilmiyoruz. Bizi bu kadar sıkboğaz etmenin anlamı var mı?Sel önünden kütük mü kaçırmak istiyorsunuz?Bu kadar önemli bir yasa, yarım günde görüşülemez. Geçen hafta da aynı şeyi yaptınız. Af tasarısı geri geldi. Kamu personeli arasındaki adaletsizlik 10 gün daha devam etse kıyamet mi kopacak? diye konuştu. Komisyon Başkanı Tayan`ın, yetki yasasının DYP-SHP Hükümeti dönemindeki gibi 2 yıl ve geniş bir kapsamla istenmediğini ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun olarak hazırlandığını söylemesine, DYP Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya tepki gösterdi. İyimaya, Tayan`a lütfen kendi adınıza konuşun dedi. Tayan, kendisinin de üye olarak görüş bildirme hakkı olduğunu ve bu hakkını kullandığını ifade etti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3752 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,1376 Değişim: 0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,42 Değişim: 0,26%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.