Yargıya jet müdahale

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

5 aday arasından seçimini jet hızıyla yapan Sezer, en çok oy alan Vural Savaş`ı eledi.Sezer`in tavrı, yargının siyasallaşmasına müdahale şeklinde değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçiminde sürpriz bir karar vererek, en çok oyu aldığı halde Vural Savaş`ı eledi. Refah Partisi`nin kapatılması için açtığı davayla tanınan, irticai faaliyetlere karşı açık tavırlarıyla dikkat çeken ve bu tavrını Fazilet Partisi`nin kapatılması için açtığı davayla sürdüren Vural Savaş`ın Başsavcılık görevi, Sezer`in kararıyla sona erdi. Sezer, Başsavcılığa 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu`nu seçti.


Kanadoğlu da laik;

4 yıllık görev süresi 21 Ocak 2001 tarihinde dolacak olan Vural Savaş`ın yerine başsavcılık için, Savaş`la beraber beş aday çıkmıştı. Kulislerde seçimin her ikisi de Atatürkçü, laik ve demokrat kimlikleriyle tanınan Vural Savaş ile Sabih Kanadoğlu arasında geçmesi bekleniyordu. Dün yapılan seçimde de öyle oldu ve Yargıtay Genel Kurulu üyelerinin oyları sonucu Vural Savaş 49 oy farkla birinci sırada seçildi. 153 oy alan Savaş`ı 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu 104, 3. Hukuk Dairesi üyesi Atilla Bengü 83, 7. Ceza Dairesi Başkanı Koparan Başal 76 ve 3. Ceza Dairesi üyesi Yılmaz Alasu 63 oyla izledi.


İki saat içinde onay;

Yargıtay Büyük Genel Kurulu`nda sabah saat 09.30`da başlayan seçim saat 11.30`da tamamlandı ve sonuçları saat 12.30`da alındı. Yargıtay Genel Sekreterliği saat 13.15`de seçimin sonuçlarını özel kurye ile Cumhurbaşkanlığı`na bildirdi. Sezer`in kararı ise yaklaşık iki saat sonra saat 15.30`da yine özel kurye ile zarf içinde Yargıtay Genel Sekreterliği`ne bildirildi. Cumhurbaşkanlığı`ndan Yargıtay`a gönderilen tek paragraflık yazıda şöyle denildi:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı`na Yargıtay Büyük Genel Kurulu`nca gösterilen adaylar arasından, 21 Ocak 2001 tarihinden geçerli olmak üzere Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu`nu seçmişlerdir. Yaklaşık yarım saat sonra da aynı yönde bir açıklama ile Sezer`in ataması medya kuruluşlarına duyuruldu.


Sezer`in örnekleri;

Rektör atamaları sırasında da YÖK`ten gelen listeyi geri çevirerek sürpriz yapan Cumhurbaşkanı Sezer, en çok oy alan adayların rektör atanmasını istemişti. Sezer, Anayasa Mahkemesi asıl üyeliği için ise Yargıtay Büyük Genel Kurulu`nda yapılan seçimde en fazla oy alan Ünal Başoğlu yerine daha az oy alan hemşehrisi Ahmet Akyalçın`ı atamıştı. Bu arada, Vural Savaş da 4 yıl önce Yargıtay Büyük Genel Kurulu`nda yapılan seçimde 101 oy alan Mater Kaban`ın ardından 97 oyla ikinci sırada yer almış, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Başsavcılık görevine atanmıştı. Sezer de, Demirel gibi, teamülün aksine bir seçim yaptı, ama bu seçim Vural Savaş`ın aleyhine oldu.


Başsavcı`nın görevleri;

Yargıtay Kanunu`nun 27`nci maddesine göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı`nın görevleri özetle şöyle:

* Anayasa Mahkemesi`nde Cumhuriyet Savcılığı görevini yapmak,

* Siyasi partilerin tüzük ve programlarını denetlemek,

* Siyasi partilerin kurucularının hukuki durumlarını denetlemek,

* Gerektiğinde siyasi partiler hakkında inceleme ve soruşturma yapmak,

* Siyasi partilerin kapatılması hakkında Anayasa Mahkemesi`ne dava açmak,

* Büyükşehir Belediye Başkanları ile üst düzey bürokratlarla ilgili soruşturmaları yürütmek.


Fazilet davası yeni Başsavcı`da;

Yeni Başsavcı Sabih Kanadoğlu, 21 Ocak 2001 tarihinde yeni görevine başlayacak. 4 yıllığına seçilmesine karşın, yaş haddi nedeniyle yaklaşık 2.5 yıl görev yapacak.
Vural Savaş`ın Anayasa Mahkemesi`nde Fazilet`in kapatılması talebiyle açtığı dava, yeni Başsavcı`nın gündemindeki en önemli konu olacak. Davayı esastan görüşmeye başlayan Anayasa Mahkemesi, FP`nin son kongresinin video kasetleri ile FP Genel Başkanı Recai Kutan`ın parti kapatılmadan önce, uyarılmalıydı şeklindeki dilekçesini Başsavcılığa gönderip, görüşünü istemişti. Savaş, dün Yeni delilleri de artık yeni Başsavcı toplar dedi. Sezer`in seçiminden sonra makamında tebrikleri kabul eden Kanadoğlu, duygu ve düşüncelerinin sorulması üzerine de, Demokratik, laik Cumhuriyet sonuna kadar korunacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı`nın gösterdiği güven ve teveccühe layık olmaya çalışacağım dedi.


21 Ocak`ta herşey ortaya çıkacak

Sürpriz kararı, önceden belirlenen program gereği katıldığı Ankara Ticaret Odası`nın iftar yemeğinde değerlendiren Savaş, Cumhurbaşkanı`nın beni atamayacağını tahmin ediyordum, üzgün değilim dedi. Görev süresinin biteceği 21 Ocak tarihine kadar hiç konuşmayacağını söyleyen Savaş, şöyle devam etti:

Ancak, görev süremin biteceği gün çok önemli açıklamalar yapacağım. İşte o zaman herşey ortaya çıkacak. Lütfen bu kadar ile yetinin. Açıklayacağım çok önemli konular var. Hazırlanmam ve bunları kaleme almam gerekiyor. Bekleyin göreceksiniz. Herşeyi açıklayacağım. Bunun böyle olacağı belliydi. Savaş, Anayasa Mahkemesi`nin FP`nin kapatılması davası için istediği delilleri hazırlayıp hazırlamayacağı sorusu üzerine de Bu delilleri de artık yeni Başsavcı derlesin dedi. 1969 Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan Savaş, 1997`de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi. Göreve geldikten bir süre sonra RP`nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi`ne dava açtı. Savaş, RP`nin kapatılması aşamasında kurulan FP hakkında da, aynı taleple Anayasa Mahkemesi`ne dava açtı. Başsavcılığı süresince, irtica ve bölücülüğe karşı yaptığı sert açıklamalarla adından sık sık söz ettiren Savaş, aydınlara yönelik sert eleştirileriyle de tanınıyordu. RP ve FP hakkında açtığı davaların iddianamelerinin de içinde yer aldığı Militan Demokrasi adlı kitabı rekor baskı yapan Savaş, DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel ile birlikte yargının militan kanadı arasında gösteriliyor ve bu kanadın Sezer`le yıldızı da hiç barışmadı.

Dört yıllık görev süresi 21 Ocak 2001`de dolacak olan Vural Savaş, bu göreve yeniden seçilseydi, 65 yaşını dolduracağı 2003 yılının Ağustos ayında yaş haddinden emekliye ayrılacaktı. Savaş, emekli oluncaya kadar Yargıtay`da üye olarak görev yapacak. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,6003 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7679 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,06 Değişim: 0,47%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.