TÜSİAD - DEİK Yemeği

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Hollanda Başbakani Kok: -``Uzun Yillardan Beri Hollanda Türkiye`Nin Ab Üyeliğine Yakinlaşmasi İçin Destek Veriyor`` -``En Ufak Bir Şüphemiz Yoktur Ki, Türkiye`Nin Geleceği Avrupa`Da Yatmaktadir`` - ``Türkiye`Nin Uyum Sürecinde Ab, Türkiye İle Yakin Diyalog İçinde Olacaktir`` -``Son Yillarda 2 Ülke Arasindaki Ticaret, Daha Önce Hiç Görülmediği Kadar Hiz Kazandi`` -``Hollanda`Da Yaşayan 300 Bin Türk, Türkiye İle Yaptiğimiz İşlerde Anahtar Rol Üstleniyorlar``


İSTANBUL (A.A) - 31.10.2000 - Hollanda Başbakanı Wim Kok, ülkesinin uzun yıllardan beri Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne yakınlaşması için destek verdiğini belirterek, ``En ufak bir şüphemiz yoktur ki, Türkiye`nin geleceği Avrupa`da yatmaktadır`` dedi. Hollanda Başbakanı Kok, Türkiye`nin tam üyeliğe uyum sürecinde Avrupa Birliği`nin yakın diyalog içinde olacağını bildirdi. Konuk Başbakan Kok, DEİK-TÜSİAD işbirliğiyle Çırağan Sarayı`nda onuruna verilen ``AB üyeliği yolunda Türkiye`` konulu yemekte, Türk işadamlarıyla biraraya geldi. Rusya krizinin ardından zorluklar yaşayan Türkiye ekonomisinin kısa sürede kendisine toparlamaya başladığını vurgulayan Kok, yüzde 5 büyümenin, daha da artmasının beklendiğini ifade etti. Türkiye`nin ekonomik reform için IMF ile başarılı bir işbirliği içinde olduğunu kaydeden Wim Kok, ``Bütçe açığının düşürülmesini ve 2001 yılında enflasyonun daha da aşağılara düşürülmesini planladığınızı biliyorum.


Burada Türk hükümeti önemli rol oynuyor`` dedi. Türkiye`nin kaydettiği gelişmeler ve yatırımların son derece önemli olduğuna işaret eden Hollanda Başbakanı Kok, konuşmasını şöyle sürdürdü: ``Sadece mali konulardaki gelişmenizden söz etmiyorum. İnsan kaynaklarına, eğitime ve yeni standartlara yaptığınız yatırımlar da önemli. Hollanda, Türkiye ile son derece iyi ilişkilere sahiptir. Birbirinden farklı 2 ülke olmasına rağmen, önemli benzerlikler de gösteriyor. Her iki ülkenin Avrupa ve Atlantik ile iyi ilişkileri var. Su yönetimi, ticaret, tarım ve taşımacılık alanlarında benzer çıkarlarımız var.


Hollanda şirketleri, her zaman Türk pazarında çalışmak için kendilerine kolaylıkla yol bulmuşlardır. Her zaman Hollandalı yatırımcıların Türkiye`de yatırımları söz konusu. Ancak son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret, daha önce hiç görülmediği kadar hız kazanmıştır.`` İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin son 3 yılda yüzde 25-30 arasında artış gösterdiğini belirten Wim Kok, Türkiye`nin ihracatında Hollanda`nın 6. sırada olduğuna işaret etti. The Economist Dergisi`ne göre Hollanda`nın en iyi iş ve yatırım yapılabilecek ülke olarak gösterildiğini hatırlatan Kok, Türk şirketlerinin de bunu gözönünde bulundurmasını istedi. Kok, ``Hollanda da çok çeşitli mesleklerde çalışan 300 bin Türk yaşıyor. Bu insanlar Türkiye ile yaptığımız işlerde anahtar rol üstleniyorlar`` dedi.


AB ÜYELİĞİNE DESTEK;

Hollanda Başbakanı Kok, konuşmasında daha sonra Türkiye-AB ilişkileri konusuna değinerek, şöyle konuştu. ``İkili ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi, Türkiye`nin AB`ye giriş süreci çerçevesinde düşünülmektedir. Uzun yıllardan beri Hollanda Türkiye`nin Avrupa Birliği üyeliğine yakınlaşması için destek vermektedir. Bu nedenle Helsinki zirvesinde Türkiye için alınan karardan son derece memnun olduk. Görebildiğimiz kadarıyla en ufak bir şüphemiz yoktur ki, Türkiye`nin geleceği Avrupa`da yatmaktadır. Türkiye, tüm komşuları ile ilişkilerini geliştirmiştir ve içeride de siyasi istikrar var.``


TÜRKİYE İLE YAKIN DİYALOG;

Avrupa Birliği`nin tüm aday ülkeler için belli kriterler saptadığına işaret eden Kok, tüm aday ülkeler için bunların geçerli olduğunu vurguladı. Hollanda Başbakanı Wim kok, ``Türkiye`nin uyum sürecinde Avrupa Birliği Türkiye ile yakın diyalog içinde olacaktır. Önümüzdeki yıllarda AB, Türkiye`nin tam üyeliğine hazırlanması için çalışacaktır. Bunun yanında AB`nin kurumları da, genişlemeye adapte olmak için kendi içinde çalışmaları olacaktır`` dedi. Wim Kok, Türkiye ile Hollanda her zaman iyi ortak olduğunu, bunun süreceğini umut ettiğini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.101 Değişim: 0,23% Hacim : 48.507 Mio.TL Son veri saati : 13:56
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3677 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0008 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,62 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.