Türkiye`nin müzakere gücü

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği`ne aday ülkelerin ileride Topluluğu yöneten kurumlar içerisinde ne oranda temsil edilecekleri netleşmeye başlıyor.

Türkiye ise henüz tam üyelik müzakerelerine başlamadığı için diğer aday ülkeler gibi oy hesapları içerisine katılmıyor. Avrupa`nın katılım ortaklığı belgesini açıklamakta geç kalması ve Türkiye`nin uyum çalışmalarını hızlandıramamış olması Türkiye`nin diğer aday ülkelere nazaran farklı bir konumda kalmasına sebep oldu. Bu tutum Türkiye`ye farklı bir statü verildiği ve önünün kapatıldığı anlamına gelmiyor. Hızlı bir şeklide uyum sağladığı takdirde Türkiye`nin de diğer adaylar kadar tam üye olmaya hakkı var. Ancak aday ülkelerin son zamanlarda müzakereler sırasında yaşadıkları ileride Türkiye`nin başına gelecekler konusunda ipucu veriyor.


Yönetim yapısı değişecek:

Yeni üyelerin kabulü ile kalabalıklaşıp işlemez hale geleceğini gören AB bir süredir yönetim organlarının yapısını değiştirmek istiyordu. Genişleme ise özellikle devletlerin birbirlerinden farklı oy hakkına sahip oldukları AB Konseyi`nin yapısının yeniden düzenlenmesini gerektiriyordu. Son olarak Nice Zirvesi`nde ülkelerin nüfus ağırlığını hesaba katan yeni bir sisteme geçilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı. Buna göre mevcut devletlerin oy hakları nüfusları doğrultusunda belirlenen bir katsayı ile çarpılarak yeni oy sayıların belirlendi. Böylece AB`nin 21.yüzyılda nasıl yönetileceği ortaya çıkmış oldu. Ancak herkes müzakerelerin ne kadar sert geçtiğini gördü. Özellikle Polonya örneği ileride Türkiye`nin tam üyeliğini müzakere ederken ne kadar zorlanacağını gösterdi.


Polonya 40 milyonluk nüfusu ile adaylar arasında Türkiye`den sonraki en kalabalık ülke. Polonya`nın nüfusu aynı zamanda tam üye olan İspanya`nınki ile eşit. Bu eşitliğe rağmen müzakereler sırasında Fransa, Polonya`nın İspanya kadar oy hakkına sahip olmasına karşı çıktı. Fransa`nın bu manevrasını başlıca sebebi yeni sistemin doğrudan nüfusla orantılı işlemesini istemesiydi. Nitekim nüfus ile doğrudan orantılı bir oy dağılımı yapıldığında Doğu Almanya ile birleşen ve nüfusu Fransa`ya nazaran 20 milyon daha fazla olan Almanya`nın otomatik olarak daha fazla oy hakkına sahip olması gerekiyor. Oysa bugün için Fransa ve Almanya`nın oyları eşit.


Nüfusa ara formül bulundu:

Fransa dengenin Almanya`nın lehine bozulmaması için elinden geleni yaptı. Fransız basını nüfus ile doğrudan orantılı bir sistemin en çok tam üye olabilecek olan Türkiye`ye yarayacağını bile yazdı. Uzun tartışmalar sonucunda Almanya ile Fransa`nın üzerinde uzlaştığı bir ara formül bulundu ve mevcut dengeler korundu. Almanya`nın desteğini alan Polonya ise kendisini son anda ikinci sınıf ülke olmaktan kurtardı ve İspanya ile eşit sayıda oy hakkına kavuştu. Polonya artık büyük statüdeki diğer ülkeler gibi çıkan kararlar üzerinde belirli bir blokaj gücüne sahip olabilecek.


Ulusal programın açıklanmasından bir süre sonra Türkiye-AB müzakereleri başlayacak. Bu yıl Polonya`nın başına gelenler büyük ihtimalle ileride Türkiye`nin de başına gelecek. AB`nin benimsediği yeni sistem nüfus ile doğrudan orantılı olmamakla beraber nüfus ağırlığını dikkate alıyor. Türkiye`nin nüfusu ile tartışmasız bir şekilde büyük devletler arasına girmesi gerekiyor. Anlaşılan Türkiye için asıl mücadele müzakereler esnasında başlayacak. Türkiye`nin müzakere gücü ileride AB içerisindeki gücünün de belirleyicisi olacak. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5465 Değişim: 0,00%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,8446 Değişim: -0,06%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.430,51 Değişim: 0,02%
Düşük 2.426,36 24.04.2024 Yüksek 2.431,95
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.