Türkiye İstediğini Aldı

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ANKARA BLÖF YAPMIYOR;

Türkiye`nin AB üyeliği yolundaki kaderini çizecek Katılım Ortaklığı Belgesi dün son şeklini almadan önce müthiş gergin bir 24 saat yaşandı. Türkiye`nin Kıbrıs konusundaki kararlılığını anlayan ABD son anda devreye girerek AB başkentlerini uyardı: ‘Türkiye blöf yapmıyor.’


TÜRKİYE ONAY VERDİ;

Uyarı derhal etkisini gösterdi. Dün Brüksel`de toplanan AB dışişleri bakanları, Kıbrıs ve Ege konusunu ‘ön şart’ olarak getirmeyip ‘güçlendirilmiş siyasi diyalog’ başlığıyla yeni bir paragraf oluşturdular. Bakanlar, dün öğle yemeğinden önce Cem`le telefonda görüşüp Ankara`nın onayını aldılar. AVRUPA Birliği merkezi Brüksel ile Ankara arasında dün tam bir diplomatik dans yaşandı. Yunanistan`ın ısrarlarıyla Kıbrıs ve Ege konusu, siyasi kriter çerçevesinde kalmasına rağmen bu çerçeve, `Güçlendirilmiş Siyasi Diyalog` paragrafı altına alındı. Böylelikle Ankara`nın isteği oldu ve her iki konunun Türkiye`nin önüne `Ön şart` olarak getirilmesi önlendi. Ancak Atina`nın eli, Brüksel tarafından boş bırakılmadı ve ısrarlı oldukları her iki konudan Kıbrıs `Kısa vade`, Ege ise `Orta vadeli öncelikler` başlığıyla duyuruldu.

Katılım Ortaklığı Belgesi`ne ayrı bir paragraf eklendi ve Ege sorunu, Yunanistan veya Ege kelimeleri ifade edilmeden, `İyi komşuluk ilişkileri` vurgulaması belgede yer aldı. Hem Kıbrıs, hem de Ege konularında, Helsinki`de yayınlanan sonuç belgesinin ilgili paragrafları aynen yeni KOB içine eklendi.


İYİ KOMŞULUK FORMÜLÜ;

Dün AB Dışişleri Bakanları`nın öğle yemeği gündemini Türkiye oluşturdu. AB Komisyonu`nun Genişlemeden sorumlu Temsilcisi Günter Verheugen ise, göreve başladığından beri en mutlu günlerinden birisini yaşadığını belirtti ve şöyle konuştu: `Hem Türkiye, hem de Yunanistan açısından son derece önemli bir gelişme kaydettik. Bu kapsamda Türkiye`nin demokrasi konusunda ciddi boyutta adımlar atabilmesi de yönlendirilmiş olacak. Benim hazırladığım Türkiye`ye ilişkin bu zor proje artık kontrol altında. Benim genişlemeden bir endişem yok. Müzakere sürecinde bulunan ve AB`ye üyelikte ilerlemiş ülkeler için birlik kapısının 2002`de açılmasını öngrüyoruz. Aksi takdirde genişleme politikamızda hedefe ulaşamayız`


8 Kasım`da açıklanan KOB`la ilgili Ankara ile Brüksel arasında yaşanan kriz, dün yemekte çözüldü. AB, yemekten önce hazırladığı taslak metni Ankara`ya iletti. Taslakla ilgili Dışişleri Bakanı İsmail Cem de dönem başkanı Fransa`nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine ile telefonda görüştü. Bu temaslar sonucu Ankara, Fransa`nın hazırladığı `siyasi diyalog ve siyasi kriterler` başlığı adı altında Helsinki Sonuç Bildirgesi`ne atfen Kıbrıs`ın kısa, Ege sorununun da orta vadeli öncelikler bölümüne alınmasını kabul etti. Ankara`nın Helsinki Sonuç Bildirgesi`ne bağlı kalınmasını vurgulanmasını nedeniyle bu değişikliği kabul ettiği bildirildi.


ABD SON ANDA DEVREYE GİRDİ;

AB Katılım Ortaklığı Belgesi krizini aşmak için kelimeler üzerinde yapılan yoğun pazarlık dün AB Bakanlar Konseyi toplantısına kadar sürdü.

TÜRKİYE BLÖF YAPMIYOR;

Türkiye`nin rest çekmesinden sonra krizin odak noktası olan Atina, Helsinki kararlarına Katılım Ortaklığı Belgesi`nde yer verilmesi için son dakikaya kadar direndi. Son 24 saat içinde ipler kopma noktasına gelince, ABD de, Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere AB başkentlerinde devreye girdi. ABD`nin Atina Büyükelçisi Nicholas Burns de bizzat Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu`yu arayarak, ‘Türkiye blöf yapmıyor, AB ile köprüleri atabilir’ uyarısında bulundu. Burns, Yunanistan`dan bir ara formülde uzlaşmaya gitmesini istedi.


FRANSA BASTIRDI;

AB dönem başkanı Fransa, son bir haftadır bütün ağırlığını Atina`ya verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, geçen hafta sonunda Atina`ya gelerek bizzat Başbakan Kostas Simitis`le görüştü ve ondan itibaren de formüller gidip gelmeye başladı. Pazarlığı, Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu yürüttü, ama Başbakan Kostas Simitis, Fransa`nın kelimeleri değiştirerek getirdiği her formülü bizzat gördü. Son kararı da yine Simitis`le Papandreu birlikte verdi.


PAPANDREU`DAN ILIMLI MESAJ;

Papandreu, dün Elefteros Tipos Gazetesi`nde yayınlanan demecinde Atina`nın beklentilerini açıkça ortaya koydu. Papandreu, Türkiye`nin üyeliği için esas şartın Kopenhag kriterleri olduğunu ancak bu kriterlere göre, iyi komşuluk ilişkilerinin de bir ön şart niteliği taşıdını, bu çerçevede de Türkiye`nin Yunanistan`la ve aday ülke Kıbrıs`la ilişkilerinin değerlendirdiğini vurguladı. Helsinki kararlarıyla Kıbrıs ve Türk-Yunan sorunlarının AB sorunu olduğunu savunan Papandreu, ‘Kimse devekuşluğu yapamaz’ dedi. (HÜRRİYET)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.052 Değişim: 2,79% Hacim : 63.448 Mio.TL Son veri saati : 15:21
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.060
Açılış: 8.864
32,3250 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0811 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.300,38 Değişim: 1,00%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.