Türkiye-AB Ilişkileri

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dışişleri Bakanlığı AB Genel Müdürü Alanat: Hizmetlerin, Sermayenin Ve Kişilerin Serbest Dolaşımının, Ülkemizin Tam Üyeliği Perspektifinde Tamamlanmasını Beklememiz Gerekecektir -Maliye Bakanlığı İhale Şubesi Daire Başkanı Kaplan: Hizmetler Ve Kamu Alımları Konusunun Gümrük Birliği Gibi Aceleye Getirilmeden Değerlendirilmesi Gerekiyor


İSTANBUL (A.A) - 20.12.2000 - Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Genel Müdürü Büyükelçi Mümin Alanat, başarıyla uygulanan Gümrük Birliği`nin, malların serbest dolaşımı bakımından Türkiye`nin tek pazara büyük ölçüde entegre olmasını sağladığını söyledi. Alanat, hizmetlerin, sermayenin ve nihayet kişilerin serbest dolaşımının ise ülkemizin tam üyeliği perspektifinde tamamlanmasını beklememiz gerekecektir dedi. Türkiye-AB arasındaki hizmetlerin ve kamu alımlarının serbestleştirilmesi görüşmelerini yürüten Türk heyetinin başkanlığını da yapan Alanat, İKV`nin, Türkiye ile AB arasında hizmet ticaretinin ve kamu alımlarının karşılıklı olarak serbestleştirilmesiyle ilgili toplantısına katıldı. Bu konuyla ilgili müzakerelerin çok başında bulunulduğunu kaydeden Alanat, taslak anlaşma metninin, belirli hükümleri itibariyle merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleriyle AB arasında imzalanan anlaşmaların geriside kaldığının ve farklılıklar içerdiğinin gözlemlendiğini anlattı. Görüşmeler sırasında, anlaşmanın bütünü için olmasa bile belirli alanlar itibariyle, Türkiye`nin katılım perspektifine daha uygun, daha kapsamlı bir entegrasyona imkan tanıyan ve daha esnek bir yaklaşımın ortaya çıkabileceğini ümit ettiklerini dile getiren Alanat, Türkiye, diğer pek çok alanda olduğu gibi hizmetler ve kamu alımlarında da standartlarını Batı normlarıyla uyumlaştırmanın getireceği ekonomik ve kamusal yararların bilincindedir dedi.


HASSASİYETİN BİLİNCİNDEYİZ

Alanat, özellikle hizmetlerde sağlanacak serbestliğin, beraberinde getirebileceği veya yol açabileceği, kişilerin serbest dolaşımı ve yerleşme hakkıyla ilgili gelişmeler yüzünden, AB üyesi ülkelerde yarattığı hassasiyetlerin de bilincinde olduklarını söyledi. Ancak, AB`nin de bu bağlamda daha önce kabul edilmiş ve uygulanmakta olan hukuki metinlerde yer alan hükümlere halel getirilmemesine ve artık tam üyelik perspektifi içinde küçük ve sınırlı da olsa, AB`nin yükümlülüklerini yerine getirme yönünde bazı adımlar atmaya başlamasına verdiğimiz önemi anlayacağını umuyoruz diye konuştu. Bu hususun, uygulanabilir bir anlaşma üzerinde uzlaşılabilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Alanat, belirledikleri konuları AB`nin bir kalemde reddetmek yerine, tartışmaya açık bir pozisyon benimseyebileceğini ümit ettiklerini de bildirdi. Hazırlanan Devlet İhale Kanunu tasarısının gözden geçirilmesi aşamasında AB ile diyalog kurulduğunu anlatan Alanat, hem görüşme hem de uyum sürecine katkı sağlanması amacıyla işbirliği ve görüş alışverişinin sürdürülmesinin önemini vurguladı.


AB HEYET BAŞKANI;

Türkiye-AB arasındaki hizmetlerin ve kamu alımlarının serbestleştirilmesi görüşmelerini yürüten AB Heyeti`nin Başkanı John Lonergan da konuşmasında, Türkiye`nin AB mevzuatlarına uyum konusunda, Gümrük Birliği`nin etkisiyle diğer adaylardan bir adım ileride bulunduğunu söyledi. AB`de konuyla ilgili uygulamalardan örnekler veren Lonergan, hizmet ve kamu alımları konusunda varılacak bir anlaşmanın, iki tarafa da yararlı olacağını kaydetti. AB Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü Kamu Alımları Bölüm Başkanı Paul Vandoren ise kamu alımlarında açıklık ve serbestleşmeyle yüzde 10 tasarruf sağlanabileceğini, bunun da Türkiye açısından 2.5 milyar dolar anlamına geldiğini bildirdi. Bu gelişmenin vergi ödeyenlerin yararına olduğunu ve rekabeti artıracağını dile getiren Vandoren, bunun net sonucu kamu harcamalarının azalmasıdır dedi.


ÖZEL SEKTÖRE ELEŞTİRİ;

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü İhale Şubesi Daire Başkanı Sami Kaplan da, hizmet ticareti ve kamu alımlarının serbestleştirilmesinin, Gümrük Birliği gibi aceleye getirilmeden değerlendirilmesinin gerektiğini söyledi. Kaplan, özel sektörün, bu konuda kamunun hareket tarzını belirleyecek dataları ulaştırmada yetersiz kaldığını da savunarak, bu anlaşma ortaya çıktığında özel sektörün şunu söyleyeceğine eminim; (Biz böyle olacağını bilmiyorduk. Pazar kaybettik) diye konuştu. Toplantı kapsamında ayrıca mali hizmetler, turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler, ulaştırma hizmetleri, müteahhitlik ve ilgili mühendislik ve mimarlık hizmetleri konularında çalışma oturumları da gerçekleştirildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5724 Değişim: 0,30%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8069 Değişim: 0,22%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.502,07 Değişim: 0,71%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.