Söylemez: Program son yaşanan krizde ağır yara aldı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Dyp Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez: -Program Son Yaşanan Krizde Ağır Yara Aldı. Hedefler Acilen Revize Edilmeli -Devlet Eski Bakanı Yaman Törüner: -Ben Hala Programa Güveniyorum

İSTANBUL (A.A) - 20.12.2000 - DYP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ufuk Söylemez, ekonomik programın son yaşanan krizde ağır yara aldığını belirterek, Programın hedefleri acilen revize edilmeli. Büyük bir onarıma ihtiyaç var ama bu zihniyetle, bu ekiple olmaz dedi. Finans Yöneticileri Vakfı tarafından düzenlenen Ekonomimizdeki Son Gelişmeler ve 2001`e Bakış konulu toplantıda konuşan Söylemez, krize müdahalede geç ve yetersiz kalındığını belirtti. Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) bu tür programları dünyanın birçok ülkesinde defalarca uyguladığını ve bu tür programların hep sınıfta kaldığına işaret eden Söylemez, IMF`nin Türkiye`ye şaşı baktığını söyledi. Söylemez, Kriz bağıra bağıra geldi ülkeye. Dünyanın gördüğünü kendimizden mi saklayalım? 10 milyar dolar cari açık var. Siz ihracatı öldürür, Türkiye`yi ithal araba cennetine çevirirseniz, sürdürülebilir bir büyümeyi nasıl sağlarsınız? diye konuştu. Ufuk Söylemez, Opel, Türkiye`de fabrika kapatırken, 10-11 banka fona devredilirken programın başarılı görülemeyeceğini ifade etti. Kimse programa tozpembe demesin diyen Söylemez, yılın başından beri iyimserlik havası estiren Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği`nin (TÜSİAD) U dönüşü yapmasını da eleştirerek, Türkiye`deki sivil toplum örgütleri ve finans kesiminin programın eksik ve yanlışlarını tartışmadığını ileri sürdü. Ufuk Söylemez, Program ağır bir yara aldı. Program hedefleri acilen revize edilmeli. Büyük bir onarıma ihtiyaç var ama bu zihniyetle, bu ekiple bunun mümkün olmayacağını söylüyorum dedi.

-BU KIŞ ZORLU GEÇECEK-

Söylemez, Bu kış Türkiye açısından çok zorlu geçecek. Ama kimse Türkiye`yi alternatifsiz bırakmaya kalkmasın. Alternatif çıkar, yegane alternatif millettir diye konuştu. IMF reçetesinin yan etkileri konusunda hiçbir önlem düşünülmediğini belirten Söylemez, yurtdışı kredilere garanti verilmesinin de yasal dayanağı bulunmadığını kaydetti. Ufuk Söylemez, enflasyon ve bütçe hedefinin tutma ihtimalinin yüzde 10 bile olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: Çözüm arz yanlısı ekonomiye geri dönmekte. IMF ile yeniden masaya oturulmalı. Ekonomi yönetiminin, mümkünse hükümetin değişmesini istiyorum. 1994 krizi 1 yılda çözüldü, çünkü arz yanlısı tedbirler alındı. Söylemez, yıl sonunda enflasyonun yüzde 40 olacağını, ancak yapılan fedakarlıklar göz önüne alındığında bunun düşük sayılamayacağını ifade etti.

-TÖRÜNER-

Devlet eski Bakanı Yaman Törüner de finans sektöründe yaşanan krizin en önemli sonucunun kurulmakta olan güvenin yeniden bozulması olduğunu, ancak programa hala güvendiğini belirtti. Törüner, Enflasyonla mücadele programı şimdiye kadarki en iyi program. Siyasiler destek olursa bunun devam edeceğini düşünüyorum. Ama hiçbir siyasi de çıkıp programa destek olmadı. Program bürokratların elinde kaldı dedi. Son yaşanan krizin likidite ve para arzının karıştırılmasından kaynaklandığını ifade eden Törüner, 2001 yılında program yeniden rayına oturacak. Güvenin yeniden sağlanması için 6 ay süre geçecek. Faizlerde düşme, Borsa`da yeniden yükselme yaşanacak. Büyüme hızı 3.2`lerde kalacak. Cari açık GSMH`nın yüzde 5`inden yüzde 3.8`ine düşecek. Bu yıl tüketici fiyat endeksinin yüzde 40, 2001 yılında yüzde 23 olacağını tahmin ediyorum. Yaman Törüner, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın (TCMB) 1-8 Aralık tarihli bilançosuna göre, kriz sırasında TCMB`den Hazine`ye kredi verildiğini, TCMB`nin kamu kuruluşlarından döviz talep ettiğini, durumu kötüleşen bir veya birkaç bankanın kurtarıldığını, TCMB kasasından çıkan paranın 6.5 milyar dolar olduğunu ve halkın da dövize hücum etmediğini kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,14% Hacim : 73.712 Mio.TL Son veri saati : 16:48
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3852 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0558 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,53 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.