Sezer Kanadoğlu Dedi

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Sezer, Yargıtay Büyük Genel Kurulu`ndaki seçimde en çok oyu almasına rağmen, Vural Savaş yerine ikinci sıradaki Sabih Kanadoğlu`nu Yargıtay Başsavcılığı`na seçti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yargıda Vural Savaş dönemini bitirdi. Sezer, dün yapılan seçimde en çok oyu almasına rağmen Vural Savaş yerine, ikinci sıradaki 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu`nu Yargıtay Başsavcılığı`na seçti. Kanadoğlu, ilk açıklamasında laiklik ve demokrasi vurgusu yaparken Görevim devletin laik, demokratik niteliğini korumak. Bunun bilinci içinde olacağım. Ancak, bu görevimi medyatik ve şova dönük yapmak istemiyorum dedi.

Yargıtay`dan çıktı

Savaş`ın dört yıllık görev süresinin 17 Ocak 2001`de dolması nedeniyle boşalan Yargıtay Başsavcılığı için aday belirleme seçimi dün Yargıtay Büyük Genel Kurulu`nda yapıldı. Yeniden aday olan Savaş, oy kullanan 237 üyenin 153`ünün oyunu alarak ipi göğüsledi.

Bir üyenin birden fazla adaya oy verebildiği seçimde diğer adaylardan 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu 104, 3. Hukuk Dairesi üyesi Atilla Bengü 83, 7. Ceza Dairesi Başkanı Koparan Başal 76 ve 3. Ceza Dairesi üyesi Yılmaz Alasu 63 oy aldı.

Seçime giren beş adayın aldıkları oya göre sıralandığı liste öğlen saatlerinde Cumhurbaşkanı Sezer`e bildirildi. Yargı kökenli olması nedeniyle adaylarla ilgili geniş bilgi sahibi olan Sezer, aday dosyaları üzerinde yeni incelemeye gerek görmedi ve yaklaşık dört saat sonra yaptığı seçimi Yargıtay`a ve basına açıkladı.

Beklentiler çıkmadı

Sezer, hem ilk sırada yer alması, hem de `laiklikle ilgili ödün vermez tutumu nedeniyle Savaş`ın yeniden başsavcı seçilmesi gerekir` diyenlerin beklentilerinin aksine tercihini Savaş`tan yana kullanmadı. Sezer, oylamada Savaş` tan sonra en çok oyu alan 11. Ceza Dairesi Başkanı Sabih Kanadoğlu`nu Yargıtay Başsavcısı seçti. Kanadoğlu, seçilmesinin ardından Radikal`e yaptığı açıklamada Görevim devletin laik ve demokratik niteliğini korumak. Bunun bilinci içindeyim dedi. Kanadoğlu, bir önemli mesajını da Bu görevimi medyatik ve şova dönük yapmak istemiyorum sözleriyle verdi.

Sezer`in jet hızıyla yaptığı tercih, Savaş`ın bugüne kadar parti kapatma davaları başta önemli hukuk ve siyasi tartışmalarda takındığı tutumu onaylamadığı değerlendirmelerine neden oldu. Bu arada Sezer, `laiklik karşıtlarıyla savaş`ta simge isim gösterilen Savaş`ı seçmeyerek kendisine yöneltilecek eleştirileri de peşin peşin göğüsleyeceğini göstermiş oldu. Ancak, Kanadoğlu`nun da laiklikle ilgili tutumu net olduğundan bu eleştirilerin zayıf kalacağı görünüyor.

Tarih tekerrür etti

Seçimde bir anlamda tarih tekerrür etti. Çünkü 1997`deki Başsavcılık seçiminde Mater Kaban 101 oy alırken Savaş, 93 oyla ikinci sırada kalmış, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, ilk sıradaki aday yerine Savaş`ı seçmişti.

Nadir`i kovdu, Mercümek`i üzdü

Yeni Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu 20 Mayıs 1938`de Menemen`de doğdu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nden 1959 yılında mezun oldu, mesleğe Burhaniye hâkim adayı olarak başladı, sırasıyla Orhaneli ve Erzurum savcılığı, Bingöl Hâkimliği, Tokat ve Kırşehir A.C.M. Başkanlığı, İzmir hâkimliği ve Bakırköy A.C.M. Başkanlığı yaptı. 1984`te Yargıtay üyeliğine seçilen Kanadoğlu, 1994 yılında 11`inci Ceza Dairesi Başkanlığı`na seçildi. Kanadoğlu, evli ve üç çocuk babası.
Çevresinde laik ve demokrat çizgisi, hoşgörülü tutumuyla tanınan Kanadoğlu`nun yargının bağımsız kalmasına büyük özen gösterdiği biliniyor. Uzun süre sıkıyönetim mahkemelerinden devredilen toplu davaları görüşen dairesi, Hasan Mezarcı dahil Atatürk`e hakaret sanıklarının cezalarını da onaylamıştı. Kanadoğlu tarihi eser kaçakçılığı davalarında ise yargıç duyarlılığını ortaya koymuştu. Bu suçtan cezasının bozdurulması için Yargıtay`da kulis yapmaya gelen ve halen firarda olan sosyetenin ünlü ismi Ayşegül Nadir`i kovmuştu. Kanadoğlu, ayrıca RP`nin gizli kasası olarak bilinen Süleyman Mercümek`e `izinsiz yardım`dan verilen cezayı `suç zimmettir` diyerek aleyhe bozan karara da katılmıştı.(RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5573 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8735 Değişim: 0,02%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.427,33 Değişim: -0,11%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.