Şartla salıverme yasasının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Yasanın Tümü Üzerindeki Görüşmeler Tamamlandı, Maddelerine Geçilmesi Kabul Edildi -Fp`İ Kamalak: Cumhurbaşkanı Veto Edemeyecek Ama İki Yüksek Kurum Arasındaki Çatışma Gözler Önüne Serilecek -Dyp`li İyimaya: Bu, Piyangolu Af Kanunudur. Kimisine Vurmuş, Kimisine Vurmamıştır -Dyp`li Ercan: Apo`nun İpine Sarılıp Siyaset Yapanlar, Dayatma Karşısında Teslimiyet Gösteriyorlar

ANKARA (A.A) - 21.12.2000 - TBMM Genel Kurulu`nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir daha görüşülmek üzere iade edilen 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasanın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve maddelerine geçilmesi kabul edildi. Yasanın tümü üzerinde söz alan FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, iki ayrı düzenleme biraraya getirilerek yasanın Hilkat garibesine dönüştürüldüğünü ifade etti. Kamalak, İki madde iki ayrı yasa olarak düzenlenmeli dedi. Cumhurbaşkanı Sezer`in yasanın değiştirilmeden gönderilmesi durumunda bir kez daha veto hakkını kullanamayacağını anımsatan Kamalak, Cumhurbaşkanı veto edemeyecek ama iki yüksek kurum arasındaki çatışma gözler önüne serilecek diye konuştu. DYP Grubu adına konuşan Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, Türkiye`de hukuk krizi yaşandığını, affın bu kirizin yansıması olduğunu savunarak, DSP dışında hiçbir partinin yasayı savunmadığını ifade etti. İyimaya, Bu affın sürükleyeni DSP, sürükleneni MHP ve ANAP`tır dedi. Yasanın Anayasa Mahkemesi`nde iptali halinde hiçkimsenin `ne yapalım oldu diyemeyeceğini kaydeden İyimaya, Af, ölüçütleriyle keyfidir. Bir piyangolu aftır, bazı suçlara vurmuştur bazı suçlara vurmamıştır diye konuştu. İyimaya, yasanın geri çekilmesini isteyerek, oylamanın ise gizli yapılmasını talep eti. Halkın, zamanı ve yeri geldiğinde bunun hesabını soracağını belirten İyimaya, bunun mezar olacak oy sandığında gerçekleşeceğini öne sürdü. İyimaya, Başbakan`ın da öğrencisi olduğu İsmet İnönü ruhiyatı ile Meclis`tedir. Bize bakıp, (kamu vicdanı birikir, birikir sonra gün gelir patlar) diyor diye konuştu.

-APO`NUN İPİNE SARILIP-

Yasa üzerinde, iktidar partileri adına konuşma olmazken, 20 milletvekili kişisel konuşma için başvurdu. Oturumu yöneten Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, kura çekerek, konuşmacıları belirledi. DYP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, Türkiye`nin açık cezaevine dönüştürülmek istendiğini belirterek, halkın bütünüyle yasaya karşı olduğunu savundu. Yasının iptali halinde Terör Örgütü Elebaşı Öcalan`ı da içine alacak şekilde genel affa dönüşeceğini ifade eden Ercan, MHP miletvekilerine dönerek, şöyle konuştu: Seçimden önce Apo`nun ipine sarılıp siyaset yapanlar bugün dayatma karşısında boyun eğip, teslimiyet gösteriyorlar. Bu yasaya nasıl oy veriyorsunuz? Çünkü ikna odaları var. Bazılarının vicdanı sızlıyor, komisyonda farklı konuşuyor ama ikna odalarında herşey değişiyor. MHP`li milletvekilleri, Ercan`ın sözlerine tepki gösterdiler.

-MUTLAK EŞİTLİK HER ZAMAN OLMAZ-

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, milletvekillerinin tasarıya yönelik eleştirilerini yanıtlarken, düzenlemenin bir af yasası olmadığını ifade etti. Şartla salıvermenin infaz hukukunun bir kurumu olduğunu bildiren Türk, bu düzenlemedeki iyi hal aranmaması hükmünün afla ortak nokta olduğunu söyledi. Bakan Türk, milletvekillerinin infaz rejimine girildikten sonra ayrım yapılamayacağı, bu yapıldığında düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olacağı yönündeki endişelerini de yanıtladı. Milletvekillerinin bu yolla terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan`ın da serbest kalacağı şeklindeki değerlendirmelerine katılmayan Türk, Anayasa Mahkemesi`nin her zaman Mutlak Eşitlik kuralına bağlı kalmadığını, aynı yasaya dayanarak farklı değerlendirmelerde bulunabildiğini kaydetti. Bakan Türk, bankaları hortumlayanlar ile çetecilerin yasadan yararlanacağı sözlerinin de gerçeklerle ilgisi olmadığını söyledi. Yasanın son 25 yılda Türkiye`nin geçirdiği evrim içinde çeşitli nedenlerle suç işleyenlere şartla salıverme ve davaların ertelenmesi yoluyla yeni bir fırsat, yeni bir şans verdiğini kaydeden Türk, Yararlananlar tekrar suç işlediğinde bu olanağı kullanamayacaklardır dedi.

-APO TARTIŞMASI...-

Görüşmelerde sorulara geçildiğinde, DYP Ankara Milletvekili Cihan Paçacı, tarihe not düşülmesini isteyerek, Adalet Bakanı Türk`e, Yasa`dan Apo da yararlanacak mı? diye sordu. Türk, soruya karşılık olarak,Şehit analarının duyguları, ucuz bir demagoji ile istismar ediliyor. Öcalan cezasını çekiyor. Bu kanun üzerinde başka şeyler söylemenizi beklerdim. Bölücü başı ile ilgili durumu bu kürsüde anlattım. Herhalde dinlemediniz dedi. DYP`li milletvekileri, sıra kapaklarına vurarak tepkilerini dile getirirken, DSP`li miletvekileri ise Bakan Türk`ü alkışladı. Paçacı`nin Adalet Bakanı söylediğimi anlamadı demesine tepki gösteren Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, soru ve cevaplar için ayrılan sürenin sona erdiğini belirtti. Sökmenoğlu, kendisine niye bağırıyorsunuz, niçin azarlıyorsunuz diyen DYP`li milletvekilerine azarlamıyorum, bağırmıyorum... şeklindekarşılık verdi. Sökmenoğlu, tasarının maddelerine geçilmesi konusunda gizli oylama yapılması yönündeki önergeyi, İçtüzük gereği işleme koymadı. Daha sonra yapılan oylama ile yasanın maddelerine geçilmesi kabul edildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.