NATO Genel Sekreteri RobertsonTürkiye`nin kaygıları giderilecek diyor

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye, AB`nin yeni askeri gücü ve NATO arasında askeri personel ve donanım paylaşımına ilişkin bir güvenlik anlaşmasını engelleme yönünde veto kullandı.
Geçen hafta gerçekleşen NATO dışişleri bakanları toplantısında, NATO Genel Sekreteri George Robertson verdiği bir demeçte, AB`nin NATO planlama yeteneklerinden faydalanmak için, 2003 yılı itibariyle sahaya sürmeyi umduğu 60,000 birliğe, Türkiye`nin izin vermeyi reddettiğini söylemişti.


ABD Başkanı Bill Clinton görevinden ayrılmadan önce, bir dış siyaset başarısına imza atmak umuduyla, toplantı öncesinde Türkiye`nin onayına ilişkin lobi faaliyetlerinde bulundu. Ancak, AB`ye üye olmayan dört NATO üyesinden birisi olan Türkiye, yeni AB gücüne ilişkin kararlarda, kenara itileceğinden kaygılı.
Türkiye`nin muhalefeti ayrıca, AB üyeliğine ilişkin kampanyasında ve AB üyesi Yunanistan ile dikenli ikili ilişkilerindeki daha genel mücadelesinde, dolaylı yolların saptamaya çalışıyor da olabilir. Türkiye`nin kaygıları biliniyor ve anlaşılmakta. Bu kaygılara gelecek bir kaç hafta içinde değinilecek, diyen Lord Robertson, NATO konularını, AB kapısını aralama yolu olarak kullanmamasına ilişkin olarak Türkiye`yi uyarırken, Bu kötü bir yöntem olur, dedi. Geçen hafta gerçekleşen toplantının en önemli zaferi Fransa ile, yeni AB gücünün NATO`la nasıl bir işbirliğinde bulunacağına ilişkin koşulların ortaya konduğu bir anlaşmanın yapılmasıydı. Daha önce Fransa NATO`nun emir yapısından bağımsız bir AB gücü istediğinin ipuçlarını verirken, Fransız Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine NATO planlama ve emir kapasitesinin, AB`nin NATO varlıklarından faydalanmayı istediği misyonlarda devreye girmesini ve AB`nin diğer durumlarda, Fransız ve Britanya birleşik planlama kapasitesine göre işlemesini önerdi.


Gerçek NATO varlıklarının yalnızca bir kaç çift AWACS gözetim hava aracı olduğu düşünülürse, formülün net olmadığı görülüyor, ancak Lord Robertson Fransız pozisyonunun NATO ile tüm ve çok küçük çaplı misyonlarda da işbirliği anlamına geldiğini belirterek, Bir mini - NATO oluşturmak niyetinde değiliz, dedi.
Lord Robertson, ABD`nin yeni Başkanı George W. Bush`un, kendisini trans - Atlantik birliğinden çekmeye çalışacağına ilişkin savlara katılmadığını belirterek, yeni Milli Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice`ın Bosna`dan çekilmeye ilişkin yorumlarının fazla abartıldığını, Bush`un kendisinin ABD`li birlikleri Kosova`da tutma ve Avrupalı müttefiklerle daha fazla görüş alışverişinde bulunma yönünde fikir bildirdiğini söyledi. Robertson, Atlantik yanlısı yönetimin yerine bir diğeri geldi, dedi.Lord Robertson ayrıca, Kosova ve Sırbistan sınırlarının güvenliğine ilişkin Yugoslavya Cumhurbaşkanı Vojislav Kostunica ile son dönemlerdeki mektuplaşmalarından da memnun olduğunu belirtti. Mektuplar, NATO`nun geçen yılki bombalama kampanyasının ardından NATO ve Yugoslav hükümeti arasındak ilk üst düzey temas. Lord Robertson mektupları işe dönük, nazik ve işbirliği yanlısı olarak tanımladı ve Kosova`daki uç etmenlerin provokasyonunu engellemeye yardımcı olduğunu söyledi. (FİNANSAL FORUM- THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.