Kuchma: Türkiye, Ukrayna İçin Güvenilir Bir Ortaktır

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Leonid Kuchma: Türkiye, Ukrayna İçin Güvenilir Bir Ortaktır -Ukrayna İle Türkiye, Ayırım Sınırları Ve Berlin Duvarları`Ndan Arındırılan Avrupa`Nın Ayrılmaz Bir Parçasıdır -Kıtamızda Yeni Ayırım Sınırları Çizmeye Yönelik Çabalar Zararlıdır


ANKARA (A.A) - 23.11.2000 - Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma, Türkiye Cumhuriyeti`nin, uluslararası sahnede ülkesi için güvenilir bir ortak olduğunu söyledi. Resmi bir ziyaret için Ankara`da bulunan Kuchma, TBMM Başkanı Ömer İzgi`yi ziyaret etti. İzgi`yle yaklaşık 20 dakika görüşen Kuchma, daha sonra İzgi`yle birlikte TBMM Genel Kurul Salonu`na geçti. Kuchma`ya TBMM`yi ziyaretinde Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen eşlik etti. Kuchma, Genel Kurul`da milletvekillerine hitabederken TBMM`ye özel bir önem verdiğini bildirdi. TBMM`nin, Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında 1920`de yapılan toplantısının Kurtuluş Savaşı`nın dönüm noktası olduğunu hatırlatan Kuchma, Bu mücadelenin haklı olduğunu uluslararası topluma göstermiştir dedi. Tarihçilerin, modern Türk devleti tarihinin bu noktadan başladığını belirttiklerine işaret eden Ukrayna Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: Günümüzde reformcu politikanın çok iyi neticeler verdiğini kendi gözümüzle görmekteyiz. TBMM, çağdaş, demokratik, ekonomik ve siyasi açıdan çok kuvvetli olan Türkiye`nin kurulmasına yaptığı katkılarla haklı olarak gurur duyabilir. Türkiye Cumhuriyeti uluslararası sahnede Ukrayna için güvenilir bir ortaktır diyen Kuchma, karşılıklı güven ve anlayışın, yoğun bir siyasi diyalog ve ekonomik işbirliğinin geleceğe iyimser bakmalarına olanak sağladığını bildirdi.


ORTAK PENCERELER...

Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin tarihsel seyrine ve 1991`den bu yana kazandığı ivmeye değinerek, bölgesel barış ve işbirliği konusundaki oluşumlarda Türkiye`nin girişimlerinden övgüyle söz eden Kuchma, sözlerini şöye sürdürdü: Bununla birlikte, halklarımızın oturduğu evin ortak pencereleri yalnız Karadeniz`e bakmıyor. Günümüzde Ukrayna ile Türkiye, ayırım sınırları ve Berlin Duvarları`ndan arındırılan Avrupa`nın ayrılmaz bir parçasıdır. Geçen yılın Aralık ayında aynı günde AB, ülkelerimiz için tarihi nitelikte iki karar aldı. Birinci olarak Türkiye`nin AB`ye üye olma hakkı gecikmiş de olsa tanındı. İkinci olarak, AB`nin Ukrayna ile ilgili uygulayacağı strateji belirlendi. Ukrayna`nın Avrupa`ya yönelmesi olumlu karşılandı. Türkiye`nin Avrupa ile bütünleşme yönünde Ukrayna`ya göre çok daha ileri aşamada bulunduğunu iyi bilmekteyiz. Türkiye`nin elde ettiği başarıları alkışlayarak, AB`ye yaklaşmak için tecrübenizden yararlanmaya hazırız. Bir faktörden daha söz etmek istiyorum: Bana göre ülkelerimize `Eski Dünya` tarafından verilen değer, onların gerçek uluslararası rolüne ve önemine eşit değildir. Kıtamızda yeni ayırım sınırları çizmeye yönelik çabaların zararlı olduğunu belirtmem gerek


AB İÇİN İTİCİ ETKEN OLACAK

Kuchma, dünyanın sadece 17 ülkesinin parlamentosunda kadınların bulunduğu dönemde, Türkiye`nin kendi kadınlarına eşit haklar sağladığını hatırlatarak, Ukrayna ve Türkiye`nin AB`ye girmelerinin hem Avrupa hem AB için itici bir etken olacağını belirtti. Bu durumda Birleşmiş Avrupa`nın önünde yeni ufuklar açılacağını, istikrar, barış ve refah bölgesinin çok daha geniş olacağını vurgulayan Kuchma, bunun, istikrar ve barışa henüz ulaşmamış olan Kafkasya ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok komşu ülkeye de olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye ve Ukrayna`nın AB` ye girmelerinin, geçmişte karmaşık ilişkilere maruz kalan ülkelerin çoğulcu demokrasi ve hukukun üstünlüğü ve sosyal eşitlik sistemine geçmesi açısından AB için önemli bir deneyim olacağını belirten Kuchma, AB, Avrupa yolunu seçmiş ülkelere kapı açarak, `medeniyetlerin uyumsuzluğu`na ilişkin öğretilerin yanlış, zararlı ve tehlikeli olduğunu kanıtlayacaktır.


21. Yüzyıl`da çağın değerleri ve ilkeleri, harita üzerinde önemli bir sebep olmadan uydurulan, ülkeleri birbirinden siyasi, etnik, dini veya diğer özelliklere göre ayıran sınırlardan daha önemli olacaktır görüşünü dile getirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ülkesinin AB yolu dışında başka bir alternatifi olmadığını ileri sürerken,
Umarım AB`ye üye olan ülkelerin siyasi çevreleri de bunu anlayacaklardır. Avrupa ile bütünleşmeye yönelik çabalarımızı ne kadar güçlendirirsek, birbirimizi ne kadar desteklersek o kadar başarılı olacağız dedi. Türkiye ile Ukrayna`nın, bölgelerinde ekonomik işbirliğini geliştirmelerinin önemine işaret eden Kuchma, sözlerini şöyle tamamladı: Dost Türkiye Cumhuriyeti`ni ziyaret ettiğim, geçmişi ve bugünü hakkında bilgi edindiğim sırada, yüksek amaçlar üzerinde örgütlenen bir ülkenin ve halkının kısa bir süre içerisinde çok büyük başarılar elde edebildiğini gördüm. Büyük Mustafa Kemal Atatürk, geleceği göstererek `Bundan sonra pek mühim zaferlere kavuşacağız, fakat bu zafer süngü zaferleri değil, iktisat, ilim ve irfan zaferleri olacaktır` diyerek günümüzdeki Türkiye`yi ifade etmiştir. Başarılarınızı görerek, Ukrayna`da gerçekleştirilen reformların yolundan şaşmayacağına ve başarılı olacağına inanıyorum. Eminim ki, geçiş döneminde yaşadığımız zorluklar ve problemler yakında aşılacak ve Ukrayna kalkınma, esenlik ve refah yoluna devam edecektir. Ukrayna ile Türkiye arasındaki dostluğun daha da sağlamlaştırılacağını ümit eder, Türk Milleti`nin de devamlı ilerlemesini, en kapsamlı ve en cesur projeleri gerçekleştirmesini ve tüm amaçlarına ulaşmasını dilerim. Kuchma`nın kendi dilinde yaptığı konuşma, simultane Türkçe`ye çevrilerek milletvekillerine aktarıldı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3352 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1284 Değişim: 0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.305,53 Değişim: 1,23%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.307,33
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.