Gül: Uzanlar’ı alırız

09.12.2003 - 08:44 | Son Güncelleme :

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Interpol tarafından ABD`de oldukları bildirilen Kemal ve Yavuz Uzan için, ‘‘Uzanlar anlaşmalar çerçevesinde ABD`den istenecek ve mutlaka getirilecek’’ dedi.

ABD`de oldukları belirlenen baba Kemal Uzan ve kardeşi Yavuz Uzan`ın Türkiye`ye iadesi için Ankara yoğun çaba gösterirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, mevcut anlaşmalar çerçevesinde Uzanlar`ın ABD`den isteneceğini ve mutlaka getirileceğini söyledi.

Abdullah Gül, Afganistan`da kaçırıldıktan sonra hükümetin girişimleriyle serbest bırakılan Türk mühendis Hasan Önal`ı kabulü sırasında, Uzanlar`ın iadesiyle ilgili sorumuza şu yanıtı verdi:

‘‘Bununla ilgili mevcut anlaşmalar çerçevesinde ne gerekiyorsa bunların hepsi yapılacaktır, yapılmaya da başlandı. Suçlular, mevcut kanunlar çerçevesinde isteneceklerdir, getirileceklerdir.’’

Gül ile Türkiye ve ABD`li diplomatik kaynakların verdiği bilgiler, Uzanların ABD`de olduğunu net şekilde ortaya koydu. Bilgi veren kaynaklar, Uzanlar`ın Türkiye`ye iadesi için yoğun çaba sarfedildiğini bildirirken, Dışişleri Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü, mesaisinin büyük bir bölümünü iade istemiyle ilgili evrakın hazırlanması ve ABD`ye iletilmesine ayırdı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman`ın bugün Ankara`da Gül ve Müsteşar Uğur Ziyal ile yapacağı görüşmede de konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Grossman`la yapılacak görüşmelerde Uzanlar`la ilgili işlemlerin ABD`li yetkililerce hızlandırılması istenecek.

ÖNCE ABD YARGILAR

Kulislerde ise Uzanlar`ın Motorola davası nedeniyle önce ABD`de yargılanabileceği görüşü ağır basıyor. Bir kaynak şunları söyledi:

‘‘Uzanlar`la ilgili daha önce New York`ta alınmış bir karar var. Baba Kemal Uzan California`da olduğu için, California bu kararı uygulamayabilir. Ancak New York, baba Uzan`ın California`dan iadesini isteyebilir. Bu kapsamda Motorola davası nedeniyle Uzanların önce ABD`de yargılanmaları gündeme gelebilir.’’

ABD: YARDIMA HAZIRIZ

ABD`nin, Uzanlar konusunda Türkiye ile her türlü işbirliğine ve yardımlaşmaya hazır olduğu bildirildi. Kulislerden sızan bilgiye göre, saat farkı nedeniyle Ankara`daki ABD Büyükelçiliği dün akşam saatlerinde Washington ile temasa geçip, Türkiye`de gelişmeler ve basında yer alan haberlerle ilgili bilgi aktardı. Bu temas sırasında Washington`ın Ankara Büyükelçiliği`ne, ‘‘Konuyla ilgili Türkiye ile her türlü işbirliği ve yardımlaşmaya hazırız. Ancak Uzanlarla ilgili Türk medyasında belirtilen yerler ile bizim elemizdeki bilgiler uyuşmuyor. Yani yer konusu tam olarak tespit edemedik’’ bilgisini ilettiği öğrenildi.

Bu arada ABD`ye iletilen evraklarda, Uzanlar`ın tespit edilen adreslerini terketme ihtimallerinin olduğuna dair uyarının da yer aldığı belirtildi.

Hürriyet`in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Kemal ve Yavuz Uzan`la ilgili açık kimlik bilgileri, isnat olunan suçun ne zaman, nerede ve hangi suretle işlendiği, hakkında çıkarılan tevkif müzakeresinin tarihi, sayısı ve çıkaran adli makam ile davanın zamanaşımına uğrayacağı tarih de bildirildi.

İmarzede`ye 10 milyar hemen5 milyar 3 ay sonra

İMAR Bankası mudilerine yapılacak ödemelerin şekli, tasarının yasalaşmasının ardından çıkarılacak bir Bakanlar Kurulu kararıyla düzenlenecek. İmar Bankası`nda mevduatı olduğu ya da hayali DİBS satın aldığı tespit edilenlere yapılacak ödemeler 36 ayda tamamlanacak. Hak sahiplerine alacaklarının ilk 10 milyar liralık bölümünü, Ziraat Bankası`nda açılacak vadesiz mevduat hesabı yoluyla hemen çekme olanağı getirelecek. Hak sahiplerinin kalan paralarının 5 milyar liralık bir bölümü 3, 10 milyar liralık bir bölümü 12, 15 milyarı 18, 30 milyarı 24, 110 milyarı 30, varsa kalan bölümü de 36 ay vadeli hesaba yatırılacak.

Uzanlar`a FBI ablukası

FBI, ABD`de gizlendikleri adresler belirlenen Kemal Uzan ve Yavuz Uzan`ı yeniden kaçma olasılıklarına karşı izlemeye aldı. Kemal ve Yavuz Uzan`ın ABD`de oldukları yaklaşık bir ay önce teknik takiple belirlendi. Bu kişilerin aranan Uzan`lar oldukları teyid edildikten sonra, FBI`nın Ankara`daki temsilcisi devreye sokularak, derhal yakalanmaları istendi.

FBI yetkilileri ise, ‘‘Biz ilk etapta bu kişileri takip ederiz. Ancak tutuklayabilmemiz için yargıç kararı gerekir’’ cevabını verdi. Motorola şirketini dolandırdığı gerekçesiyle hakkında New York mahkemesince yakalama kararı bulunan Kemal Uzan`ın ABD`de sahte kimlik kullandığı iddia edildi.

ABD mahkemesinden karar çıkartabilmek için, Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanı Süleyman Işıldar, Uzanlar`ın işledikleri suçların dökümünü çıkartarak, gıyabi tutuklama kararlarını ve Uzanlar hakkında açılan davanın iddianamesini İngilizce`ye çevirtti. Uzan dosyası İnterpol kanalıyla da ABD`ye iletilerek derhal tutuklanmaları, sonra da Türkiye`ye iadeleri istendi. Uzanlar`ın bir an önce yakalanması için, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı`nın yardımcısı Ömer Aydın, ABD`ye gitti. Aydın, ABD`ye gittiği anlaşılmasın diye önce Paris üzerinden Meksikaya, oradan ABD`ye geçti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3681 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0062 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1441
Açılış: 35,0651
2.324,11 Değişim: 0,16%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.