Dış Ticarette `komşunla Ürün Paylaş` Modeli

02.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Türkiye`nin ihracatını artırması ve kalkınmasını hızlandırabilmesi için bölgede "ürün paylaşımı" sistemine yönelmesi gerektiğini söyledi. Tüzmen, modelin Türkiye`nin komşularıyla ilişkilerini geliştireceğini ve bölge barışının kalıcı hale geleceğini belirtti.Aynı zamanda Dünya Serbest Bölgeler Birliği (WEPZA) Başkanı da olan Tüzmen, "Ürün paylaşımı" modelinin Tayvan tarafından uzun bir süredir uygulandığını söyledi. Tayvan`ın ihraç ettiği ürünlerin ilk üretimlerini başta Çin olmak üzere komşu ülkelerde yaptırdığını, katma değeri en yüksek olan nihai üretimi kendi ülkesinde gerçekleştirdiğini vurgulayan Tüzmen, şöyle konuştu:"Tayvan küçücük bir ülke yılda 120 milyar dolarlık ihracat, 100 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Eskiden ihraç ettiği ürünlerin yüzde 80 - 90`ı Tayvan`da tamamlanırken, şimdi ürünün yüzde 30`u Tayvan`da, kalanı da yanındaki komşu ülkelerde tamamlanıyor. Ürün paylaşımı dediğiniz olay bu. ABD`den bir firma Tayvan`a sipariş veriyor. Tayvan anında siparişi Çin`e, Malezya`ya, Singapur`a ve Filipinler`e geçiyor. Buralarda üretilen fason ürünleri bir hafta içinde kendi ülkesine çekiyor, katma değeri en yüksek ülkede kalacak şekilde Tayvan`da tamamlıyor. Etrafındaki ülkelerdeki işçileri de istihdam ettirdiği için, kendi güvenliğini de rahatlatmış oluyor." Tüzmen, Türkiye`nin de İran, Irak, Suriye, Bulgaristan ve Türk cumhuriyetleri ile lojistik paylaşımı ve ürün paylaşımı modellerini uygulayabileceğini belirtti. Bunun için Türkiye`nin uluslararası bir limana sahip olması gerektiğinin de altını çizen Tüzmen, "Böyle bir konteyner terminali yapıldığı zaman, dünyanın her tarafından sipariş alıp yetiştirebiliriz" dedi. Tüzmen, "Bence Türkiye`nin her şeyi bir yana bırakıp, Avrupa, Asya, Karadeniz, Afrika`ya hizmet etme imkanına sahip bir tane ana liman gerçekleştirmesi lazım" diye konuştu. Böyle bir limanın Adana - Yumurtalık`ta kurulabileceğini kaydeden Tüzmen, bu sayede dünya ticaretinin de Tükriye üzerinizden geçmesinin sağlanacağını söyledi. Türkiye`nin bu modelde ihracat atağına kalkabilmesi için bazı sektörlerin vergi dışı bırakılması gerektiğini de vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti: "Böyle bir modele geçmek zorundayız. Çünkü işgücü pahalılaşıyor. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için böyle bir model gerekiyor. Komşu ülkelerde biz böyle bir şey yapmazsak birileri gelip yapacak."(MİLLİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3812 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0158 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,84 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.