Çiller: Af Yasasına DYP Olarak Tamamen Karşıyız

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Siyasetçi Bu Affın Dışında Kalmalıdır -Tasarı, Sanki Bir Teröristi Salıvermenin Altyapısını Hazırlama Gibi Bir Görüntü Veriyor` -Tasarıya Bir Mali Affın Da Eklenmesi İçin Önerge Vereceğiz -Yasayı Anayasa Mahkemesi`Ne Götürme Hazırlığı İçindeyiz

ANKARA (A.A) - 08.12.2000 - DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, TBMM Genel Kurulu`nda bugün ele alınacak olan af yasa tasarısına tamamen karşı olduklarını belirterek, yasayı Anayasa Mahkemesi`ne götürmek için hazırlık yaptıklarını bildirdi. Çiller, Tasarı, sanki bir teröristi salıvermenin altyapısını hazırlama gibi bir görüntü veriyor dedi. Çiller, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, affın yanlış zeminde, yanlış içerikle ve yanlış bir süreçte gündeme getirildiğini savunarak cambaza bak niteliği taşıyan af yasasının, ekonomik depremin yaşandığı bugünlerde gündeme getirilmesinin tesadüf olmadığını ifade etti. Çiller, tasarının, cezaevlerinin baskısıyla gündeme gelmesinin bir büyük devlet görüntüsüyle bağdaşmadığını söyledi. Cezaevlerinde kontrol altına alınamayan mahkumların bu yasayla sokağa salıverileceklerini anlatan Çiller, Dışarıdaki milleti, masum insanları kim koruyacak? Bayram öncesi birilerini sevindireceksiniz ama bayramda mezar ziyareti yapacaklara ne diyeceksiniz? diye sordu. Çiller, affa hiçbir siyasi partinin sahip çıkmadığını da savunarak, şöyle devam etti: Görüyoruz ki, TCK`nın, hortumlayanlara af imkanı getiren 508, 509 ve 510`uncu maddeleri de af kapsamına alınıyor. Tasarıda toplum vicdanını rahatsız edecek hüküm yok denmesine rağmen, hizmet nedeniyle görevi suistimal edenler af kapsamına alınıyor. Hortumculara göz yumanlar da kapsama giriyor. Murakıp raporlarını sümen altı edenler, banka soygununa göz yumanlar da af kapsamı içinde. Emniyeti suistimal edenler af yasası içinde. Bu hükümet içinde bulunanlar kendilerini kurtarmak istiyorlar, bu açık. Bankayı hortumlayanlar, buna göz yumanlar, kendimizi bunun içine nasıl alırızın hesabını yapmışlar.

-SİYASETÇİ DIŞARDA KALMALI-

Türk Ticaret Bankası`nın özelleştirilmesine ilişkin ihale öncesinde pazarlık yaparken suçüstü yakalanan dönemin başbakanının da af kapsamına alınmaya çalışıldığına dikkati çeken Çiller, Siyasetçi af yasasıyla kendini affettirmez. Siyasetçi bunun dışında kalmalıdır. Bu affı reddetme imkanı en azından bu tasarının içine konulabilmelidir dedi. Depremde yıkılan evlerin müteahhitlerinin, bu evlere yanlış ruhsat verenlerin de tasarı kapsamı içinde yeraldığını hatırlatan Çiller, Anayasa Mahkemesi`nin sözkonusu yasayı iptal ederek kapsamını genişletmesinden endişe ettiklerini vurguladı. Çiller, ölüm cezalarının yerine getirilmeyeceğine ilişkin hükmün son dakikada sanki dış baskıyla yapılıyormuş gibi tasarıya eklenmiş olduğunu da öne sürerek, sanki bir teröristi, Türkiye`nin binlerce insanının canına kıyan birilerini salıvermenin altyapısını hazırlama gibi bir görüntü ortaya çıkıyor dedi. Çiller, ekonomik durum nedeniyle çiftçinin, esnafın, dar gelirlinin zor durumda olduğunu da belirterek, tasarıya çiftçi, esnaf ve dar gelirlinin borçlarının da affedilmesine ilişkin bir mali af önergesi vereceklerini bildirdi. Çiller ayrıca bir mali af yasa teklifini de önümüzdeki hafta başında TBMM`ye sunacaklarını söyledi. Çiller, bir soru üzerine de, yasayı Anayasa Mahkemesine götürme çalışması başlattıklarını, yeterli imzayı sağlamak için de girişimde bulunacaklarını kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.