Belgede Kürtçe Ve Azınlık Yok

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

AB Komisyonu`nun yarın yayınlayacağı ve Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlaması için ‘yol haritası’ özelliği taşıyan tarihi Katılım Ortaklığı Belgesi`nde (KOB) son dakika pazarlıkları yaşanıyor.


Yunanistan son dakikaya kadar Kıbrıs ve Ege konularında Atina`yı tatmin edici unsurlar konusunda ısrarlı olacak, fakat buna rağmen KOB içindeki ifadelerin Helsinki zirvesinde yayınlanan belgenin ötesine geçmeyecek. Bu konu ayrıca Atina`nın talebi içinde olan ‘kısa ve orta vadede beklentiler’ bölümünde değil, ‘ön söz’ bölümünde vurgulanacak. KOB belgesinde ‘son dakika pazarlığı’ daha çok, ‘bireylerin ana dilde eğitimi’ konusunda olacak. Belgede ayrıca farklı dilde TV yayınından da söz edildi.


AZINLIK VE KÜRTÇE YOK;

KOB`nde ‘azınlık’ ve ‘Kürtçe’ gibi ifadeler yer almadı. Ancak belgede ‘herkesin kendi dilinde eğitim hakkı bulunduğu’ ifadesi yer alıyor ve bu bölüm ‘bireysel haklar’ çerçevesinde dile getiriliyor. Komisyon belgesinde bu konuda daha çok Türk yasalarına ve anayasaya atıfta bulunuldu ve özellikle Anayasanın (herkesin kanunlar karşısında eşitliğini vurgulayan) 10. maddesi hatırlatıldı ve herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, din, mezhep ve sebeplerle ayrım gözetmeksizin eşit olduğu hiç kimseye ayırımcılık yapılamayacağı vurgulandı.


MİLLİ GÜVENLİK KURULU;

Tarihi belgede, AB - Türkiye ilişkilerinde önemli yeri olan, Milli Güvenlik Kurulu konusuna da yer verildi ve bu kurumun ‘AB ülkelerindeki gibi olması (yani sadece danışma işlevi olması) gerektiği’ vurgulandı.


EGE VE KIBRIS KONUSU;

AB Komisyonu Ege ve Kıbrıs konularını, Türkiye`nin beklentileri doğrultusunda Aralık 1999 tarihli Helsinki Zirvesi`nde yayınlanan sonuç bildirgesi çerçevesiyle sınırlıyor.


Sonuç Belgesi`nde yer alan 4. ve 9. maddeleri hatırlatılıyor ve bu maddelerin önemi vurgulanıyor. Bu belgenin 4. maddesinde muhtemel sınır uzlaşmazlıklarının ve sorunların barışçı çözümü için mümkün olan her şeyi yapmaları çağrısında bulunuluyor. Uzlaşmazlıkların giderilmesi için makul bir süre içinde Lahey Uluslararası Adalet Divanı`na gidilmesi önerisini getirerek, 2004 yılında son durumun gözden geçirileceği vurgulanıyor. Belgenin 9. maddesi ise Kıbrıs ile ilgili. Bu konuda ‘Siyasi bir çözümün, Kıbrıs’ın AB`ye tam üyeliğini kolaylaştıracağı, ancak bunun önkoşul olmayacağı` belirtiliyor. Ancak Atina`nın KOB`de Türkiye`yi bağlayıcı ifadelere yer verilmesi için son ana kadar ısrarını sürdüreceği muhakkak.


İDAM CEZASI ;

AB Komisyonu`nun belgesinde, ölüm cezası ile ilgili cümleler yer alırken, Türkiye`de idam cezasının uygulanmamasına ilişkin moratoryumun devamı isteniyor ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin ölüm cezasını yasaklayan 6 numaralı protokoluna Türkiye`nin taraf olması talebine yer veriliyor. KOB içinde idam cezasının kaldırılmasının orta vadede gerekli olduğuna ilişkin vurgulamanın da yapılması için bazı AB ülkelerinin ısrarcı olduğu, bu bölümünde ‘son dakika’ rötuşlarıyla şekilleneceği bildirildi. Bu arada Komisyon yarın ayrıca, 13 aday için, ayrı ayrı, yıllık ‘Katılım İlerleme Raporu’ da yayınlayacak.


BELGENİN 4 HASSAS NOKTASI;

Ölüm cezası:
İdam, uygulanmaması koşuluyla orta vadede kaldırılabilir.

MGK:
Milli Güvenlik Kurulu`nun niteliği ve yetki alanı AB ülkelerinde nasılsa Türkiye`de de öyle olmalı


Bireysel haklar:
Belgede, Kürt ve Kürtçe kelimeleri telaffuz edilmeden ve bu konu bir azınlık sorunu çerçevesine sokulmadan ele alınıyor. Bireysel ve ifade özgürlüğü temelinde, hangi etnik kökenden olursa olsun herkesin eğitim ve TV dahil kendisini ana dilinde ifade etme özgürlüğüne kavuşturulması gereğine dikkat çekiliyor.


Kıbrıs ve EGE :
Bu konunun belgeye ne şekilde yansıyacağı belirsizliğini koruyor. AB Komisyonu, Helsinki bildirisinde yer alan ifadelere atıf yapmakla yetinmek istiyor. Buna karşılık Atina, bu iki sorunun belgeye daha kuvvetli ifadelerle sokulmasında ısrar ediyor.
(HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5393 Değişim: 0,00%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,8787 Değişim: 0,14%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.425,89 Değişim: 0,11%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.