Belge Son Anda Değişti

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Belge`nin sürprizi, Kıbrıs konusunun önsözden kısa vadeli beklentiler bölümüne alınması oldu.


İfade özgürlüğü ile herkese anadilinde TV hakkı da kısa vadeli beklentiler bölümünde yer aldı. AB Komisyonu, Türkiye`nin tam üyelik stratejisini belirleyen yol haritası nitelikli Katılım Ortaklığı Belgesi`ni (KOB) açıkladı. AB`nin en yüksek karar organı olan AB Konseyi`nin 20 Kasım veya 5 Aralık toplantısında onaylandıktan sonra resmi geçerlilik kazanacak olan belgede, Atina`nın son anda değişiklik yaptırarak, Kıbrıs konulu ifadeleri giriş bölümünden çıkartıp, kısa vadeli önlemler bölümüne aldırdığı gözlemlendi. Belgenin giriş bölümünde, 1999 sonunda yapılan Helsinki zirvesine atıfta bulunularak, diğer adaylarla aynı koşullarda AB`ye aday olan Türkiye`nin, Kopenhag kriterlerine uymak için gösterdiği çabaların takdirle karşılandığı ifade ediliyor. Komisyon, belgeyi sunarken, Türkiye`nin, yıl sonunda Ulusal Uyum Programı`nı açıklamasını ve bu çerçevede KOB`da belirtilen öncelikleri dikkate almasını beklediğini vuguluyor.


KOB`un ilkeler bölümünde, Türkiye`nin AB`ye tam üye olabilmek için, diğer adaylar gibi, Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekerken, Aday ülke, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıkların korunmasını garanti altına alacak kurumların istikrarını sağlamalı; işleyen, AB`nin rekabet ve piyasa güçleriyle yarışabilecek yetenekte bir piyasa ekonomisine sahip olmalı; siyasi, ekonomik ve parasal birlik alanlarında, AB üyesi olmanın gereklerini yerine getirebilmelidir ifadelerine yer veriliyor.Belgenin bu bölümünde, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege sorunları ima edilerek, uluslar arasındaki sınır uzlaşmazlıklarına, BM Şartı çerçevesinde, ikili görüşmelerle çözüm aranması, 2004 sonuna kadar sonuca ulaşılamaması halinde Lahey Adalet Divanı`na yönelinmesi ilkesine verilen önem vurgulanıyor. Helsinki zirvesi sonuç belgesinin 4 ve 9/a maddeli paragrafları üzerinde durularak, Türkiye`ye, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda BM Genel Sekreteri`nin çabalarını desteklemeye devam etmesi çağrısı bulunuluyor.


Kıbrıs konusu ise, önsöz bölümünden 2001 sonuna kadar gerçekleşmesi istenen kısa vadeli beklentiler bölümüne alındı. Belge`de siyasi diyalog çerçevesinde BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs sorununun başarılı bir sonuca ulaştırılması çabasına açık destek verildiği belirtiliyor. Kıbrıs`ın kısa vadeli beklentiler bölümüne alınması, Türkiye`nin AB`ye üyeliği için ön şart olarak kabul edildiğini ortaya koydu.


İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ:

Türkiye`den, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 10. maddesi çerçevesinde, ifade özgürlüğü için yasal ve anayasal güvencelerin sağlanmasını, bu kapsamda şiddete başvurmayan fikir suçlularının durumunun gözden geçirilmesini isteyen AB, sivil toplum kurumlarının gelişmesinin desteklenmesini ve bunların ifade özgürlüğünün daha güçlü bir şekilde, yasal ve anayasal güvence altına alınmasını talep ediyor.

İŞKENCE:

Avrupa İşkenceye Karşı Mücadele Sözleşmesi doğrultusunda işkenceye karşı mücadele için yasal ve anayasal önlemlerin alınması, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için yasal gereklerin yerine getirilmesi isteniyor.

İDAM:

İdam cezası kaldırılıncaya kadar mevcut moratoryumun sürdürülmesi ve cezaların infaz edilmemesi, yargı öncesi gözaltı koşullarının uluslararası sözleşmelerle uyumlu hale getirilmesi gereği kaydediliyor.

MGK:

MGK`nın uluslararası standartlara uygun bir şekilde danışma işlevi görmesi, yargı gücünün etkinliğinin ve işlevlerinin güçlendirilmesi gibi öneriler de yansıtılıyor.

KÜRTÇE TV:

Belgede, Türk vatandaşlarının ana dillerinde televizyon ve radyo yayınları yapmalarını engelleyen yasal düzenlemelerin kaldırılması, özellikle Güneydoğu bölgesi olmak üzere, bölgeler arasındaki sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıkların giderilmesi için çaba harcanması da isteniyor.

ENFLASYON:

Kısa vadede gerçekleştirilmesi beklenen ekonomik kriterler bölümünde, IMF ve Dünya Bankası`yla varılan anlaşmalar çerçevesinde enflasyonu düşürme çabalarının devam ettirilmesi, kamu harcamalarının kontrol altında tutulması, mali sektör reformunun sürdürülmesi, tarım sektöründe reforma gidilmesi, özelleştirmeye devam edilmesi unsurları bulunuyor. Ekonomik beklentilere ilişkin maddeler arasında, iç pazar, rekabet, telif hakları, vergilendirme, ulaştırma, sosyal işler, enerji, telekomünikasyon, çevre, adalet gibi ara başlıklar yer alıyor.


ORTA VADELİ BEKLENTİLER;

EŞİTLİK:

AB Komisyonu, 2001 sonuna kadar çözüm beklemediği, ancak geciktirilmeden gerçekleşmesi dileğinde bulunduğu orta vadeli siyasi beklentileri sıralarken, Türk Anayasası`nın 10. maddesinde yer alan unsurlara değiniyor ve dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefe farklılıklarına bakılmadan, ayırımcılık yapılmadan tüm insanların temel hak ve özgürlüklerden yararlanmaları için güvence verilmesini istiyor.

İDAMIN KALDIRILMASI:

Bu bölümde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, Türk Anayasası`nın gözden geçirilmesi, idam cezasının kaldırılması ve bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 6 numaralı protokolünün imzalanıp onaylanması talep ediliyor.

KÜLTÜREL HAKLAR:

Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi`nin onaylanmasını da isteyen AB, cezaevlerinin iyileştirilmesini, OHAL`in kaldırılmasını, etnik kökenleri ne olursa olsun, tüm vatandaşların, kültürel farklılık ve haklarının garanti altına alınmasını, MGK`ya danışma organı rolü verilmesini istiyor.

ÖZELLEŞTİRME:

Orta vadeli beklentilerin ekonomik bölümünde, özelleştirme süreci ile tarım ve mali sektör reformlarının tamamlanması, sosyal sigorta ve emeklilik sistemlerinin güvenceye kavuşturulması, AB müktesebatına çeşitli alanlarda uyum sağlanması gibi talepler yer alıyor.

AB FONLARI:

Türkiye`nin AB fonlarından yararlanması için komisyonun mali işbirliğini düzene sokmak çalışmalarını sürdürdüğü de belirtildi. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5163 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9135 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.438,76 Değişim: 0,10%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.