Bahçeli: Enflasyon Yıl Sonu İtibariyle Yüzde 30`lara İnecek

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Başbakan Yardımcısı Bahçeli:Türkiye`Nin İçinde Bulunduğu Ekonomik Sorunları Aşması, Reel Kesimde Gerçekleştirilecek Dönüşümlerle Sağlanacak -Türkiye`Nin Biran Önce Dış Borçlanmaya Bağımlı Bir Ülke Olmaktan Çıkması, Dış Ticaret Açığının Düzelmesi, Dünya Ekonomisi İle Üretim Yoluyla Bütünleşmesine Bağlıdır -Son 20 Yılda Azgınlaşıp Kökleşen Enflasyon, Yıl Sonu İtibariyle Yüzde 30`Lara İnecek -Bu Kolay Olmamıştır, Türk Toplumu Esnafı İle Köylüsü İle Üreticisi İle Burada Başarılı Bir Sınav Vermiştir -Fakat Bundan Rahatsız Olanlar, Buldukları Her Fırsatta Bu Programı Sabote Etmeye, Eski Alışkanlıklarını Devam Ettirmeye Çalışmaktadırlar -Son Günlerde Yaşanan Bazı Olumsuzluklar Yıldırmamalı. Türkiye`Nin, Bu Mücadeleden Galip Çıkmaktan Başka Alternatifi Yok


ANKARA (A.A) - 18.12.2000 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türkiye`nin içinde bulunudğu ekonomik sorunları aşmasının, reel kesimde gerçekleştirilecek dönüşümlerle sağlanacağını vurguladı. Son 20 yılda azgınlaşıp, kökleşen enflasyonun, yılsonu itibariyle yüzde 30`lara ineceğini de belirten Bahçeli, bunun kolay olmadığını, Türk toplumunun esnafı ile köylüsü ile üreticisi ile burada başarılı bir sınav verdiğini belirtti. Bahçeli, Fakat bundan rahatsız olanlar, buldukları her fırsatta bu programı sabote etmeye, eski alışkanlıklarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar dedi. Bahçeli, Ankara Ticaret Odası`nda yapılan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Genel Kurulu`na başkanlık etti, burada bir konuşma yaptı. Başbakan Yardımcısı Bahçeli, yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarın, giderek ağırlaşan rekabet şartlarında en çok zorlanan kesim olduğuna da işaret etti. Araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmalarının önemi vurgulayan Bahçeli, bu noktada kamu kurum ve kuruluş yöneticilerine çok büyük görevler düştüğünü belirtti. Bahçeli, Yapılacak iş, mevcut kaynakları çok verimli, çok etkin yerinde, zamanında ve doğru alınmış kararlarla kullanmaktır. Bunun yanında kamu kuruluşlarının birbiri ile işbirliği yapması, koordine olması, güçlerini birleştirmesi şarttır diye konuştu.


SİNERJİNİN ÖNEMİ;

Bir kuruluştaki personel bilgi ve tecrübesinin bir diğerinin makine ve techizat imkanlarının, bir başka kuruluşun ise parasal imkanı ile çok önemli bir sinerji sağlanacağına işaret eden Bahçeli, bu yolla tek bir kurumun yapamayacağı işlerin başarılabileceğini söyledi. Esnaf ve sanatkarların giderek ağırlaşan rekabet şartlarında, en çok zorlanan kesim olduğunu kaydeden Bahçeli, çözümün güzellikleri kaybetmeden güç birliği yapmaktan geçtiğini söyledi.


KOSGEB`İN ORTAK KULLANIM ATÖLYESİ MODELİ;

KOSGEB`in bu anlamda geliştirdiği, ortak kullanım atölyesi modelinin işletmelere, bir paylaşım ve güç birliği olarak görüldüğünü anlatan Bahçeli, işletmelerin sağlanan hizmetlerden istifade etmesinin, daha çok hizmet talebini de beraberinde getireceğini belirtti. Türkiye`nin yeni binyılı yığılmış ekonomik sorunlar, bölgesel ve küresel bazda olumsuz ekonomik ve siyasi gelişmelerle karşıladığını söyleyen Bahçeli, şöyle devam etti:


TÜRKİYE`NİN YAPMASI GEREKENLER;

Türkiye`nin biran önce dış borçlanmaya bağımlı bir ülke olmaktan çıkması, dış ticaret açığının düzelmesi, dünya ekonomisi ile üretim yoluyla bütünleşmesine bağlıdır. Tüketim yoluyla dışa açılma dış borç bağımlısı çarpık bir ekonomik yapı meydana getirmiştir. Bunun sonuçlarının neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlar yüksek enflasyon, bozuk gelir dağılımı, yüksek faiz ve ekonomik krizlerdir. Türkiye`nin bu çarpık yapıdan biran önce kurtulması için, köklü bir değişime ihtiyaç vardır. Bunun ön şartı enflasyonun mağlup edilmesidir. Enflasyonun sadece gelir dağılımını bozmadığını, üretici kesimi de tahrip ettiğini kaydeden Bahçeli, reel ekonominin enflasyonist ortamda cezalandırdığını, ithalata dayalı, bir tüketim ve rant ekonomisine yol açtığını ifade etti.


ENFLASYON YÜZDE 30`LARA İNECEK

Yıl sonu itibariyle son 20 yılda azgınlaşıp, kökleşen enflasyonun yüzde 30`lara ineceğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Bahçeli, şöyle devam etti: Bu kolay olmamıştır. Türk toplumu esnafı ile köylüsüyle, üreticisiyle, burada başarılı bir sınav vermiştir. Fakat bundan rahatsız olanlar buldukları her fırsatta bu programı sabote etmeye, eski alışkanlıklarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar. Özellikle yüksek faize dayalı, spekülatif kazançlar elde etmeye alışmış olan, rantiye grupları ve devletçi ekonomik modelle, sırtını kamu kaynaklarına dayamış olan bazı ekonomik gruplar bu değişimden rahatsız olmaktadır. Şunu açıkça ifade ediyorum ki, Türkiye istikrara kavuşturacak enflasyonla mücadele programından asla taviz verilmeyecektir.


FİNANSAL KRİZİN ALTINDA YATANLAR;

Türkiye`nin enflasyonu yenerek, yeni bir sosyal ve ekonomik değişme stratejisine yöneleceğini söyleyen Bahçeli, bu stratejide rekabet, kobilere dayalı büyüme ve gelir dağılımı düzenleyecek sosyal politikaların nefes alacağını belirtti. Geçen haftalarda Türkiye`de yaşanan finans krizinin bir anlamda konjonktürel olarak ortaya çıkan olaylar, Türkiye üzerindeki baskılarını arttırmak isteyen dış unsurlar ve rantiye kesiminin beklentilerinin kesiştiği bir noktada patlak verdiğini anlatan Bahçeli, şöyle konuştu:


KÖKLÜ REFORMLARIN BAŞINDA...

Burada bazı köklü reformları zamanında gerçekleştirememiş olmanın rolünü de vurgulamak istiyorum. Bu köklü reformların başında kamu kaynaklarından beslenen bir bankacılık, girişimcilik, ve sermaye birikimi modelinin temelden değiştirilmesi gerekmektedir. Bunu yapamadığımız takdirde, özelleştirmeden beklenen faydalar elde edilemeyecek, özelleştirme bazı kesimlerin kamu fonları ile kuruluşlarını önce ele geçirip, sonra içini boşalttığı, bankalar uygulamasında olduğu gibi bir yağmaya dönüşecektir. Türkiye`nin içinde bulunduğu ekonomik sorunları aşmasının reel kesimde gerçekleştirilecek, dönüşümlerle sağlanacağını kaydeden Bahçeli, Türkiye`nin üretim yapısını çağdaş dünyaya ayak uydurmasının rekabetçi, dinamik, kendi öz kaynakları ile gelişen, dışa açılan bir ekonomi ile mümkün olacağını kaydetti.


YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR YILDIRMAMALI

Kendilerinin görevinin, kobi`ler başta olmak üzere, üretim unsurlarının önünün açmak olduğunu ve küresel standartlarda ekonomik aktörlere sahip bir Türkiye yaratmak olduğunu kaydeden Bahçeli, Türkiye`nin geleceği, bunu gerçekleştirmeyi başaracak, insanların inanç ve girişimleri kararlılığı ile yükselecektir. Bu bakımdan, son günlerde yaşanan bazı olumsuzluklar yıldırmamalıdır. Türkiye`nin bu mücadeleden galip çıkmaktan başka alternatifi yoktur diye konuştu. Bahçeli, hükümetin 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı ve 2001 yılı programında bu hususlara azami önem verdiğini belirtirken, bunların önümüzdeki dönemde, hep birlikte ve ısrarla takip edileceğini sözlerine ekledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,15% Hacim : 47.198 Mio.TL Son veri saati : 13:41
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3712 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9976 Değişim: -0,19%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,83 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.