Afta Önerge Yasak

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Liderlerin `Af aynen çıkacak` talimatı üzerine milletvekilleriyle tek tek görüşen DSP, MHP ve ANAP grup başkanvekilleri, Af Yasası için kesinlikle önerge verilmemesini isteyerek `Virgülüne bile dokunmayın` dediler.


KOALİSYON ortağı partilerin liderleri, grup başkanvekilleri aracılığıyla tüm milletvekillerine, yasanın yeniden ele alınacağı Anayasa ve Adalet komisyonları ile Genel Kurul`da önerge vermemeleri talimatını verdi. DSP, MHP ve ANAP grup başkanvekilleri, Anayasa ve Adalet komisyonlarının partilerine mensup üyeleriyle tek tek görüşerek liderlerin talimatını ilettiler. Yasanın virgülüne bile dokunmayın talimatı veren grup başkanvekilleri, affın kamuoyuna açıkladıkları biçimde bayramdan önce yetiştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Böylece aynı yasa, değişikliğe uğramadan TBMM`den çıkarılarak bir kez daha Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in onayına sunulacak. Aynen gönderildiği için Sezer`in veto hakkı bulunmuyor. Anayasa`ya göre, yasayı 15 gün içinde onaylama zorunluluğu bulunan Cumhurbaşkanı, imzaladıktan sonra Anayasa Mahkemesi`nde dava açabilecek.


TAHLİYEDEN DÖNÜŞ YOK;

Anayasa Mahkemesi`nde dava ele alınana kadar da yasa çerçevesinde ceza indirimi yoluyla şartlı salıverme hakkını kazananlar yararlandırılacaklar. Anayasa Mahkemesi yasayı sonuçlarıyla birlikte iptal etse bile karar geriye işlemeyeceği için Cumhurbaşkanı Sezer`in onayladığı tarih ile mahkemenin verdiği karar arasındaki süre içinde yasadan yararlananlar tekrar cezaevine girmeyecek.


YASAYI KİMSE BENİMSEMEDİ;

DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit`in önerisiyle ortaya çıkan ancak Rahşan Ecevit`in bile Benim yasam değil diye reddettiği veto edilen yasaya hükümet ortağı partilerden de çok sayıda karşı oy çıkmıştı. Veto edilen yasanınoylamasında, DSP, MHP ve ANAP`tan affa karşı oy verenler olduğu gibi, bir çok milletvekili, oylamalara katılmamayı tercih ederek tepkisini ortaya koymuştu.


ÇOK SAYIDA MUHALİF VAR;

MHP`den 86 milletvekili, kabul oyu verirken, 9 MHP`li ret oyu kullanmış, 1`i ise çekinser kalmıştı. 31 MHP`li de oylamaya katılmamıştı. DSP`den ret oyu kullanan olmazken, ANAP`tan 1 milletvekili ret, bir diğeri de çekinser oy kullandı. Çok sayıda ANAP`lı oylamaya katılmadı. Yasaya, Necmettin Erbakan`ın hapis cezasının kaldırılması nedeniyle Fazilet Partisi`nden de destek gelmişti. MHP`de de etrafa yağdırdığı hakaretlerle sorun olan İçel Milletvekili Ali Güngör, Bu yasayı, MHP teşkilatı ve ülkücülerin kabul etmesi mümkün değildir demişti.


FAZİLET`TEN AFFA DESTEK MESAJI;

FAZİLET Partisi, kapatılan RP Genel Başkanı siyasi yasaklı Necmettin Erbakan`ın hapis cezasını kaldıran af tasarısı için destek mesajı verdi. FP Başkanlık Divanı dün sabah Meclis`te olağanüstü toplanarak, hükümetin affı aynen Meclis`ten geçirme kararını görüştü. Genel Başkan Recai Kutan, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın kendisini arayarak, yasa için destek istediğini belirtti. Kutan, yasanın birinci maddesinin içlerine sinmediğini, ancak hükümetin Erbakan`ı kurta-ran ikinci maddeyi ayrıca getirmeyi kabul etmediğini belirterek, Biz yine yasanın düzeltilmesi için önergelerimizi veririz. Bunların kabul edilmesi zor, ama kabul edilmese de bu yasaya kabul oyu vermek zorundayız dedi.


Başkanlık Divanı, yenilikçilerin karşı çıktığı yasaya destek verilmesi konusunda karar almakla birlikte, grup kararı alınmaması ve milletvekillerinin serbest bırakılması görüşünü benimsedi.FP`nin kuruluşunun 3`üncü yıldönümü Adapazarı`nda kutlandı. Genel Başkan Recai Kutan, partisinin genişletilmiş il divan toplantısında, FP, Türkiye`nin çimentosudur diye konuştu. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.778 Değişim: 0,58% Hacim : 24.741 Mio.TL Son veri saati : 11:15
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.785
Açılış: 9.754
32,5607 Değişim: 0,06%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0077 Değişim: 0,51%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.436,22 Değişim: 0,54%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.