AB Uyumu Kısa Sürece Gerçekleştirilmeli

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-İKV`De Araştirmalardan Sorumlu Uzman Yeltin: -Türkiye, AB Teknik Mevzuati Ve Ce İşareti Uyumunu Ne Kadar Kisa Sürede Gerçekleştirirse, O Kadar Faydali Olur -Dtm`De Diş Ticaret Uzmani Karaböklü: -Mevzuat Uyumunun Yapilmamasinda Türkiye`Nin Kaybi Vardir, Avrupa`Nin Değil


İSTANBUL (A.A) - 09.11.2000 - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Araştırmalardan Sorumlu Uzmanı Leyla Tunç Yeltin, Türkiye`nin Avrupa Birliği (AB) teknik mevzuatı ve CE işareti uyumunu kısa sürede gerçekleştirmesinin faydalı olacağını söyledi. Yeltin, İstanbul Sanayi Odası ve (İSO) Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından düzenlenen Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne Girişi Sürecinde CE İşareti konulu seminerde yaptığı konuşmada, AB`ye aday 13 ülke arasında bulunan Türkiye`nin Gümrük Birliği`ni imzalaması nedeniyle büyük bir avantajı bulunduğunu ifade etti. Yeltin, tam üyelik sürecinde AB ile Türkiye arasındaki sanayi mallarının dolaşımının önündeki tarife dışı teknik engellerin ortadan kalkmasına ve Türk ürünlerinin AB`ye ihracatının kolaylaştırılmasına yardımı olacak teknik mevzuat uyumu konusundaki 5 yıllık geçiş sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu hatırlattı.


KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ FAYDALI OLUR

AB üye ülkelerinin kendi iç ticaretlerinde kamu çıkarlarını gözetmek çerçevesinde teknik mevzuatın uyumlaştırılması amacıyla oluşturulan yeni yaklaşım yönergelerinin, ürün ve ürün gruplarının taşıması gereken sağlık ve güvenlikle ilgili temel gerekleri belirlediğini ifade eden Yeltin, şöyle devam etti: CE işaretleme sistemini getiren yeni yaklaşım yönergelerine uyum sağlamak, Türk sanayicisi ve işadamının AB`ye ihracatı sırasında ürünün üzerine iliştirmekle yükümlü olduğu CE işaretini Türkiye`de temin etmesini sağlayacak ve maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak, rekabet gücünü artıracaktır. Bu nedenle, Türkiye, AB teknik mevzuatı ve CE işareti uyumunu ne kadar kısa sürede gerçekleştirirse, o kadar faydalı olur. CE`nin bir kalite işareti olmadığını söyleyen Yeltin, CE işaretinin temel işlevi, AB üyesi ülke yetkililerine, dağıtıcılara, tüketicilere ve diğer kullanıcılara ürünün ilgili yönerge çerçevesinde uyması gereken kuralları karşıladığı bilgisini vermektir dedi.


TÜRKİYE`NİN KAYBI...

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü`nde Dış Ticaret Uzmanı Hakkı Karaböklü de, AB Ortaklık Konseyi Kararının 8-11 maddelerinin teknik mevzuat uyumuyla ilgili olduğunu hatırlatarak, teknik mevzuatın 32 konuyu kapsadığını söyledi. Karaböklü, mevzuatın uyumu konusunda bu yılın Eylül ayına kadar uyumlaştırılacak 294 mevzuattan 84`ünün yürürlüğe girdiğini, 53`ünün taslak halinde olduğunu ve 157`sinin de çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Mevzuatın tam olarak tamamlanabilmesi için AB mevzuatının iç hukuk sistemimize dahil edilmesi, Çerçeve Kanun`un yürürlüğe girmesi ve 2 mevzuatın birlikte uygulanmasını sağlayacak teknik altyapının tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Karabökle, Çerçeve Kanun`un TBMM`ye sunulmak üzere olduğunu belirtti. Karaböklü, malların serbest dolaşımı alanında teknik mevzuat uyumunun 2001 yılı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini hatırlatarak, Mevzuat uyumunun yapılmamasında, Türkiye`nin kaybı vardır, Avrupa`nın değil dedi.


DİĞER KONUŞMALAR;

TSE Kalite Kampüsü Bölge Müdürü Savaş Avcı ise Türkiye`nin büyük ölçüde Avrupa sandartları ile uyum içerisinde olduğunu ifade ederek, AB standartlarıyla bu uyumu gerçekleştirmeseydik, bugün Türk sanayicisi Avrupa pazarında söz sahibi olamazdı dedi. Avcı, teknik mevzuata uyum için Türkiye`nin gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, bu konuda devlete ve sanayiciye büyük görevler düştüğünü söyledi. İSO Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akın da sınai malların AB ülkeleri içinde serbest dolaşımını sağlayan CE`nin, ihracatının yüzde 54`ünü AB ülkeleriyle yapan Türkiye için de çok önemli olduğunu vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.