AB İçin Çevresel Koşullarda Yerine Getirilmeli

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tüsiad Yönetim Kurulu Başkani Yücaoğlu: -AB, Çevre Konusunda Kredi Ve Finansman Desteğini Üye Ülkelere Olduğu Gibi Aday Ülkelere De Uygulamali -Avrupali Konuklarima, (Çevre İle İlgili Gerekli Düzenlemeleri Yapacağiz, Ama Siz De Siyasi Çevrenin Kirlenmesine Mani Olun) Şakasi Yaptim


İSTANBUL (A.A) - 20.11.2000 - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, Avrupa Birliği`nin çevre konusunda kredi ve finansman desteğini üye ülkelere olduğu gibi aday ülkelere de uygulaması gerektiğini bildirdi. TÜSİAD tarafından düzenlenen AB uyum sürecinde çevre konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Yücaoğlu, Türkiye`nin son 15 yılda gerek Çevre Bakanlığı çalışmaları, gerekse özel sektörün gelişimi ile çevre konusunda önemli adımlar atmasına karşın hem çevre mevzuatı uyumu, hem de iktisadi ve siyasi kararlarda çevre boyutunun dikkate alınmasında daha fazla ilerleme kaydetmek zorunda olduğunu söyledi. Türkiye`nin çevre yatırımlarının gayri safi yurt içi hasılanın binde 5`ini oluşturduğuna işaret eden Yücaoğlu, oldukça düşük olan bu oranın çevre eğitimi, mevzuatın uyumlaştırılması, çevre kirlliğinin önlenmesi ve yeni projelerin artırılması için daha fazla finansmana ihtiyaç olduğunu gösterdiğini bildirdi. Çevre konusundaki temel yaklaşımlarda köklü değişikliklere ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Yücaoğlu, toplumun çevre konusunda eğitimi ve bilinçlendirilmesinin yanı sıra çevrenin tüm boyutları ile politika üretme süreçlerine ve özellikle ekonomik süreçlere dahil edilmesi gerektiğini anlattı.


ÇEVRESEL SORUNLAR ÜYELİK TARİHİ BEKLEYEMEZ;

Erkut Yücaoğlu, çevresel kirliliğin en belirgin özelliğinin sınır tanımamaması olduğuna da dikkat çekerek, şöyle konuştu: Çevresel problemler acildir ve üyelik tarihi bekleyemez. Çevresel sorunların ulusal olduğu derecede uluslararası karakter taşıdığı da düşünülürse, kredi ve finansman desteği, üye ülkelere olduğu gibi aday ülkelere de uygulanmalıdır. Özellikle de her türlü çevresel kaza ve acil durumlar için teknik müdahale ekipleri ve finans programları oluşturulması, üye ve aday tüm ülkeler arasında bu destek ve dayanışmanın sağlanması gereklidir. TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu, AB üyesi ülkelerin de gelişmekte olan ülkelere çevresel ekonomik politikaların uygulamada destek olması gerektiğini kaydetti.


SİYASİ KİRLENMEYE MANİ OLUN...

Yücaoğlu, konuşması sırasında, Sabah, Avrupalı konuklarıma bir şaka yaptım; (Çevre ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız ama siz de siyasi çevrenin kirlenmesine mani olun) dedim şeklinde ifade kullandı. Yücaoğlu, şunları söyledi: Türk toplumunun üçte ikisinin Avrupa ile entegrasyona sıcak baktığı bir dönemde, akla gelmeyecek tutumlar, görüşler ortaya konulmaktadır. Türk kamuyonunun böylesine istekli olduğu bir dönemde, gereksiz konular gündeme gelmesin. Siyasi kriter olarak ciddiye almayacağız. Şurası muhakkak ki, o konular bir tarafta dursun, biz Türkiye olarak üzerimize düşen ödevleri hızla yerine getirelim.


ÜYELİK İÇİN ÇEVRESEL ÖN KOŞULLAR DA YERİNE GETİRİLMELİ;

AB Türkiye Temsilciliği`nden Frederic Delport ise aday ülkelerin AB`ye girebilmeleri için ekonomik ve siyasi kriterlerin yanı sıra çevresel ön koşulları da yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. AB müktesabatında çevre ile ilgili çok sayıda düzenleme bulunduğuna işaret eden Delport, Türkiye`nin bu konuda yapması gerekenleri sıralarken, ÇED direktifini çıkarması, bir finansman projesi hazırlaması, çevre konusundaki yasaları da AB müktesebatına uyumlu kılması gerektiğini söyledi. AB Komisyonu çevre uzmanlarından Athanassios Balodimos da, Türkiye`de çevre yasaları bakımından yapması gerekenler bulunduğunu anlatarak, Çok fazla çaba sarfederek bu uyum sürecini başlatmalısınız dedi. Çevre alanında Çevre Bakanlığı`nın yanı sıra çok fazla kuruluşun faaliyet gösterdiğini belirterek, bu aktörler arasında iyi koordinasyon kurulmasının önemini vurgulayan Balodimos, çevre yatırımlarının da gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2`si oranına çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.098 Değişim: 0,20% Hacim : 79.137 Mio.TL Son veri saati : 17:19
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3861 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0530 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,36 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.