637 saatte 120 kanun

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yılbaşından bu yana 120 kanun çıkaran Meclis, 637 saat çalıştı. Cumhurbaşkanı ve Meclis başkan seçimlerini gerçekleştiren Meclis, 2 yıl süren tartışmaların ardından affı da çıkardı. İktidar partilerinin muhalif tavırları ile dikkat çeken milletvekilleri görevlerinden uzaklaştırıldı.

TBMM, 2000 yılında, 637 saat çalışıp 57`si uluslararası anlaşma ve sözleşme olmak üzere toplam 120 kanuna imza atarak rekor kırdı. Devletin tepesinedki isimleri de değiştiren TBMM, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer`i Cumhurbaşkanlığı`na, MHP`li Ömer İzgi`yi de Meclis Başkanlığı`na seçti.

Denetim faaliyetlerinin bir önceki yıla oranla azaldığı gözlenen Meclis`te, iktidar partileri, `muhalif vekillerini` de faaliyetlerinden uzak tuttular. Af Kanunu`na imza atan Meclis, sık sık gündeme gelmesine rağmen anayasa değişikliklerini bir türlü gerçekleştiremedi. TCK`da yapılması düşünülen değişiklikler, Medeni Kanun Tasarısı, Mahalli İdareler Kanun Tasarısı ve cumhurbaşkanının görev süresini azaltılması ile parti kapatmaları zorlaştıran değişiklikler miras olarak 2001`e kaldı. İçtüzük değişiklikleri görüşmelerine ise yeni yılda devam edilecek.

Cumhurbaşkanı ve Meclis başkan seçimleri hem hükümet ortakları arasında hem de partilerin kendi içinde sıkıntılara sebep oldu. Af konusu, 5 artı 5 düzenlemesinden sonra Meclis gündemini uzun süre meşgul etti. Meclis, haziran ayında öğrenci affını hayata geçirdi, yılın son ayında ise Şartla Salıverme Kanunu ele alındı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte hapishaneler boşalmaya başladı.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan hakkında verilen idam kararı, Meclis`e gönderilmedi.

Gensorular etkisiz kaldı

Hükümet hakkındaki ilk gensoru 18 Ocak`ta ele alındı. FP`nin önergesi reddedilince hükümet yoluna devam etti. Yılın son ayında, DYP ve FP`nin ekonomik gelişmeler ve batık bankalarla ilgili gensoru önergeleri de kabul edilmedi. TBMM gündeminde halen, 45 sözlü soru, 5 genel görüşme ve 136 da Meclis araştırması önergesi bulunuyor.

Meclis`te bu yıl YÖK, trafik ve yumurta üreticilerinin sorunlarının araştırılması için komisyonlar kuruldu, raporlar hazırlandı. YÖK Araştırma Komisyonu, YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu olmak üzere çok sayıda yönetici hakkında suç duyurusunda bulundu.

Muhaliflere yer yok

Hükümeti oluşturan üç parti içerisinde de, Meclis çalışmalarında parti genel görüşünün aksine hareket eden milletvekilleri pasifize edildi. İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı, DSP`li Sema Pişkinsüt`ten alınarak MHP`ye verildi. Cumhurbaşkanlığı`na aday olan MHP`li Sadi Somuncuoğlu, `töreye aykırı` hareket ettiği gerekçesiyle önce tartaklandı, ardından da disipline sevk edildi. Af düzenlemesinde sert eleştirilerde bulunan MHP`li Ali Güngör de disipline sevk edildi. ANAP`lı Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, MHP`li Sadık Yakut ve Nidai Seven ile DSP`li Ali Arabacı da görev yaptıkları komisyonlarda, ekim ayından sonra bir daha görevlendirilmediler.

Sağlıksız tartışmalar

Genel Kurul`daki görüşmelerde, özellikle yılın son ayında, Başbakan Ecevit`in sağlığına yönelik eleştiriler havayı elektriklendirdi. Zaman zaman küfürlü tartışmalar yaşandı. Sık sık gece çalışması yapılan Meclis`te, DYP`li Kamer Genç`in yanı sıra, FP`li Bekir Sobacı ve DYP`li İlyas Yılmazyıldız konuşmalarıyla tartışmalara sebep olan vekillerin başında geldiler.

Milletvekillerinin Küba`ya yaptıkları `dostluk` ziyareti ile Libya gezisi, çokça konuşuldu. Milletvekili eşleri, Küba`da bulunan kocalarını arayarak, Biz sizleri iş gezisinde sanıyorduk. diye sitem ettiler.

Parti değiştirmeler azaldı

FP`li milletvekilleri Haşim Haşimi ile Celal Esin partilerinden istifa edip ANAP`a katıldılar. ANAP`lı Nizamettin Sevgili, hac görevini ifa etmek için gittiği kutsal topraklarda hayatını kaybetti. Bağımsız Milletvekili Bekir Gündoğan DSP`ye katılırken, Cumhurbaşkanlığı`na aday olan Mail Büyükerman da partisinden ayrılıp bağımsız oldu. DSP`li Bülent Ersin Gök de hakkındaki iddialar üzerine Ecevit tarafından istifa ettirildi. Affa karşı çıkan DSP`li Mustafa Düz`ün durumu ise yeni yılın ilk aylarında kesinlik kazanacak. DYP`li Burhan İsen de `lüzum üzerine` partisinden eylül ayından istifa etti.

Meclis`teki son sandalye dağılımı şöyle: DSP: 135, MHP: 127, FP: 103, ANAP: 88, DYP: 84, Bağımsız: 7, Boş: 6.(ZAMAN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.726 Değişim: 0,04% Hacim : 84.799 Mio.TL Son veri saati : 17:22
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5274 Değişim: -0,04%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9639 Değişim: 0,39%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.431,05 Değişim: 0,32%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.