61 yaş yeniden kabul

01.07.2003 - 17:21 | Son Güncelleme :

61 yaşını dolduranların emekliliği ile ilgili yeni düzenlemeler öngören yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda kabul edildi

61 yaşını dolduranların emekliliği ile ilgili yeni düzenlemeler öngören yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda bazı müsteşarlara tanınan istisnalar çıkarılarak kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi´nin daha önce çıkarılan yasa hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından yapılan yeni düzenlemede, emeklilik yaşının 65´den 61´e indirilmesi korunurken, kademeli emeklilik sistemi öngörülüyor.

Emekli Sandığı Kanunu´nda değişiklik öngören tasarıya göre, iştirakçilerin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesi gerektiren yaş haddi 61 yaşını doldurdukları tarih olacak. 61 yaşını dolduranların açıktan ve naklen tayinleri yapılmayacak.

Görevlerinde kalmaları faydalı görüldüğü taktirde, Başbakanlık Müsteşarı, DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı ve Dış Ticaret Müsteşarınınyaş hadlerinin, 65 yaşını geçmemek üzere uzatılmasına ilişkin hüküm, AK Parti milletvekillerinin önergesiyle tasarıdan çıkarıldı. Üniversite öğretim üyelerinin emeklilik yaş haddi 67, hakim ve savcılar ile Dışişleri Bakanlığı´nda görevli büyükelçi ve daimi temsilcilerin emeklilik yaş haddi ise 65 olacak. Bu kanunun yayımı tarihinde; 61 yaşını doldurmuş olup 62 yaşını doldurmamış olanlar kanunun yayımı tarihinden 6 ay, 62 yaşını doldurmuş olup 63 yaşını doldurmamış olanlar 5 ay, 63 yaşını doldurmuşolup 64 yaşını doldurmamış olanlar 4 ay, 64 yaşını doldurmuş olup 65 yaşını doldurmamış olanlar 3 ay süreyle ve 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere görevlerinde kalacaklar.

Yine bu kanunun yayımı tarihinde 61 yaşını doldurmalarına; 1 ay veya daha az süre kalmış olanlar 61 yaşını doldurduktan sonra 5 ay, 2 ay veya daha az süre kalanlar 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren 4 ay, 3 ay veya az süre kalanlar 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren 3 ay, 4 ay veya daha az süre kalanlar 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren 3 ay, 5 ay veya daha az süre kalanlar 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren 1 ay süreyle ve 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere görevlerinde kalabilecek. Tasarı, 17 Nisan 2003 tarihinde Emekli Sandığı iştirakçisi olanlardan, yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edilmeleri gereken tarihteki fiili hizmet süreleri emekli aylığı bağlanması için gerekli süreden az olanlara, 65 yaşını dolduracakları tarihi geçmemek üzere, emekli aylığına hak kazanmak için gerekli hizmet süresini dolduruncayakadar görevde kalmalarına olanak sağlıyor. Anayasa Mahkemesi´nin yürütmenin durdurulması kararını verdiği 10 Mayıs 2003 tarihi ile bu tasarının yasalaşıp yürürlüğe gireceği tarih arasındaki sürede 65 yaşını dolduranlar da emekli olacaklar.

KADROLAŞMA İDDİALARI
Tasarının üzerinde söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarının bir ´´kadrolaşma´´ yasası olduğunu öne sürerek, Cumhurbaşkanı´nın ve Anayasa Mahkemesi´nin gerekçelerinin dikkate alınmasını istedi. Tasarıda, bazı müsteşarlara istisna tanınmasını da eleştiren Hamzaçebi, ´´Sayın Bakan, yanınızda oturan Maliye Müsteşarı diğerlerinden daha mı önemsiz?´´ diye sordu. CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş de ´´Bir Adalet ve KalkınmaPartisi klasiği ile daha karşı karşıyayız´´ diyerek, tasarının, devlette kadrolaşmayı hedeflediğini öne sürdü. İktidarın, devlet memurluğunu, ´´hükümet memurluğu´´ olarak algıladığını iddia eden Keleş, ´´Özal´ın prensleri vardı, bu Hükümet´in de belediyecileri ve imamları var´´ diye konuştu.

ATATÜRK ÖRNEĞİ
AK Parti Ağrı Milletvekili Melik Özmen de konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk´ün 40 yaşına kadar askerlik yaptığını, 40-50 yaş arasında ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti´ni kurduğunu, 50-57 yaş arasında da kütüphanede çalışarak araştırmalar yaptığını anlattı. Özmen, Atatürk´ün 50 yaşına geldiğinde yapmak isteyip de yapamadığı hiç bir şey kalmadığını ifade ederek, ´´İnsanların 65 yaşına kadar illaki devlet memuru olarak bu ülkeye hizmet edecekleri diye bir şart yok. Bu insanlar, emekli olduktan sonra danışmanlık yaparak, deneyimlerini yazarak veya özel sektöre geçerek de bu ülkeye hizmet edebilirler´´ diye konuştu.

SANATÇILAR
AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Emin Bilgiç de devletin sanatçı ve fikir adamı istihdam etmesinin yanlış olduğunu savunarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın sanatçı istihdamından vazgeçmesini istedi. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de söz alarak, gelişmiş pak çok ülkede sanatçıların devletten maaş aldıklarını söyledi. Bazı ülkelerden örnekler veren Şimşek, AK Parti zihniyetinin 1950 yılından beri iktidarda olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Bülent Arınç ile gittikleri Macaristan´ın BaşkentiBudapeşte´de 230 tiyatro ve opera salonu bulunduğunu belirterek, ´´Bunlardan birine opera izlemeye gittik ama bazı arkadaşlarımız maalesef uyudu´´ dedi. Bazı Türk sanatçılarının isimlerini sayarak ilerleyen yaşlarına rağmen hizmet verdiklerini ifade eden Şimşek, Devlet tiyatrosu sanatçılarına emeklilikte istisna getirilmesini önerdi.

´´KAÇ AYLIKSIN...´´
Şimşek, 15 yıldır iktidarda olan sağ partilerin yolsuzlukları yüzünden insanların açlık çektiğini ve bu faturanın 154 milyar dolara ulaştığını söyledi. AK Parti´li Emin Bilgiç´in, ´´CHP´de iktidar ortağı idi´´ diye laf atması üzerine Şimsek, ´´sen tarih bilmiyorsun herhalde´´ dedi. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de, ´´Sayın Bilgiç, böyle konuşursan o zaman sana ´kaç aylıksın´ diye sorarlar´´ şeklinde konuştu.

BAKAN UNAKITAN
Soru ve eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tasarı ile 2004 yılından itibaren bütçede tasarruf sağlanacağını bildirerek, ´´emekli olacakların yerine yeni personel alınmayacak. Dolayısıyla devletin yükü azalıyor´´ dedi. CHP´li Hamzaçebi´ye ´´Müsteşarımla aramı kimse bozamaz´´ diyen Bakan Unakıtan, kadrolaşma iddialarını reddetti. Devlet kadrolarında bulunan genç insanların önünün açılması ve onlara bir fırsat verilmesigerektiğini anlatan Unakıtan, ´´61 yaşın üstündekileri koruyacağız diye altındakileri de gücendirmeyelim´´ diye konuştu. Unakıtan, CHP milletvekillerinin ´´devletçi zihniyetten´´ vazgeçmelerini isteyerek, özel sektördeki yatırımların arttığına dikkati çekerek, devletin iş bulma kapısı olmaktan çıkarılacağını söyledi. Daha sonra yapılan oylamada tasarı AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5855 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7657 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.505,69 Değişim: 0,85%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.