Yeni Trend Spor Mağazacılığı

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Perakendede son trend spor mağazacılığı... Boyner, Süren, Cankurtaran ve daha birçok küçük yatırımcı spor mağaza zinciri kurmak için atağa geçti. Türk iş dünyası perakende ticaretin henüz başlarında... Bu alanda ilk hareket gıda perakendeciliğinden başlamıştı. Son 10 yılda gıda perakendecileri işletmecilikte epey bir yol aldı. Sektörün toplam hacmi 60 milyar dolara kadar yükseldi. Ancak perakendecilik sadece gıdadan ibaret değildi. İşte şimdi yatırımcılar perakendeciliğin diğer alanlarını da keşfetmeye başladılar. Bu anlamda en önemli sıçrama konfeksiyon alanında oldu. Başta büyük kentler olmak üzere birçok yerleşim merkezinde devasa, çok katlı giyim mağazalara açıldı, buradan trend ihtisas mağazacılığına yöneldi. Şimdi perakende yatırımcıları arasında spor mağazası işletmeciliği trendi hızla yayılıyor. Cankurtaran Holding, Boyner Grubu, Transtürk Holding ve aralarında birçok küçük girişimcinin olduğu yatırımcılar zincir spor mağazaları kurmak için atağa geçti. Peki neden spor mağazaları? Yatırımcıların bu alandan beklentileri neler?


BÜYÜK, DAHA BÜYÜK ABD`de de her üç çalışandan ikisi perakende sektöründe istihdam ediliyor. Türkiye ile aynı nüfusa sahip Almanya`da ise yalnızca spor malzemeleri satan perakendecilerin ulaştığı hacmin 2-2.5 milyar mark olduğu belirtiliyor.


Türkiye`de ise bu rakam 200-250 milyon dolar civarında. Halen spor malzemeleri satan toplam mağaza sayısının 2 bini bulduğu söyleniyor. Sayı çok ama ne yazık ki bu mağazaların ne konumu ne de büyüklüğü spor malzemelerinin sunumunu yapmaya elverişli değil. Yani Türkiye bu alanda henüz yolun başında. Bu hesaba bir de Türkiye`nin en büyük silahı genç nüfus dahil edildiğinde ortaya bütün yatırımcıların iştahını kabartan bir pasta çıkıyor... İşte en büyük sermaye gruplarından küçük girişimcilere kadar bütün yatırımcıların dikkatini cezbeden pasta bu. Bu alana giren yatırımcıların ortak inancı şu: Türkiye`de büyük bir potansiyel var. Genç bir nüfusa sahip olması bu potansiyeli her geçen gün artırıyor. Eğer varolan spor mağazaları yerine daha büyük mağazalar açılır, daha çok çeşit ürün bir arada sergilenir, daha iyi sunum yapılır ve tüketiciye daha iyi hizmet verilirse bu potansiyeli yakalamamak için ortada bir engel kalmaz
Şimdilerde firmalar bu hedefler doğrultusunda ilerliyor. İçinde yüzlerce çeşit ürünün olduğu, çok katlı mağazalar açıp, alışverişi bir ihtiyaçtan öte zevk haline getirmeyi amaçlıyorlar. Bütün dünyada üretilen spor markalarını bulmak mümkün bu mağazalarda.


Spor yapanlar tabii ki bu mağazaların hedef kitleleri ama ondan ötesi, günlük hayatlarında spor giyimi benimseyenleri de hedef kitleleri içinde görüyor yatırımcılar. Perakende ticarette, satışları artıran en önemli etkenin birçok ürünü bir arada bulundurarak, müşterinin bir ihtiyacını karşılarken, çok üründen etkilenip hiç ihtiyacı olmayan bir başka ürünü de almaya karar vermesi olduğu hep dile getirilir. Bu, spor mağazacılığında da geçerli. Bu fikri ilk ortaya atan girişimcilerden biri Levent Yarcan. Yarcan, aslında bir toptancı. Dünyada üretilen 40`ın üzerinde spor ürününün Türkiye temsilciliğini yapıyor. Onu aslında bu alana yatırıma iten etkenlerin arasında perakende ticaretin dağınık olması başta geliyor. Spor malzemesi satan mağazaların küçük, dağınık ve yetersiz olmasından şikayet eden ve ürünlerinin yeterince sergilenemediğini savunan Yarcan, açılacak spor mağazaları zinciriyle hep sektörün disipline olacağını hem de ürünlerin daha iyi sergilenerek satışların artırılacağına inanıyor. Yarcan, ilk mağazayı önümüzdeki günlerde Ankara`da açacak. Neden önce İstanbul değil de Ankara? sorusunu şöyle yanıtlıyor: Aslında bu işin merkezi İstanbul ve ilk mağazamızı burada açmayı istiyorduk ama istediğimiz büyüklükte mağaza yeri bulamadık.


YENİ PROJELER YOLDA;

Levent Yarcan`ın ilkini Ankara`da açacağı mağazalar zincirinin adı Sporting Shop... İki yıl içinde altı mağaza açmayı planlıyor Yarcan ve bu mağazaların en az bin metrekare büyüklüğünde olması gerektiğini belirtiyor. Levent Yarcan, ilk yılda Ankara mağazasından 1.9 milyon dolarlık ciro elde etmeyi hedefliyor.
Transtürk Holding`in kurduğu zincirin adı ise Intersport... Intersport aynı zamanda Levent Yarcan`ın bayisi konumunda çalışıyor. Yani onun ithal ettiği ürünleri satıyor. Boyner Grubu ise Playlife adıyla kuracağı spor mağazaları zinciri için denemelere başladı. Boyner Grubu`na ait hazır giyim mağazaları bünyesinde bunun küçük küçük denemesini yapıyor. Ancak Boyner`in asıl hedefinin önümüzdeki dönemde bu projeyi spor mağazaları zinciri haline getirmek olduğu belirtiliyor.
Türkiye`nin en eski spor malzemeleri üreticisi Cankurtaran Holding de yıllardır mal verdiği küçük spor mağazalarının yanında, Sporland adıyla mağazalar zinciri kurmaya karar verdi. Cankurtaran`ın bu mağazalarda daha çok kendi ürettiği Adidas, Reebok gibi markaları sattığı, bu nedenle diğerlerinden biraz daha farklı bir konseptte olduğu belirtiliyor. Halen Cankurtaran`ın kurduğu mağazaların sayısı yedi. Bir diğer spor mağazası da İstanbul Florya`da Stadium adıyla açıldı. Sahibi Ziya Pekdemir. 11 yıldır bu işin içinde. Daha önce madeni eşya imalatı yapıyordu. Pekdemir, madeni eşya üretiminden çıkarak, Ataköy Atrium`da modern anlamda ilk spor mağazasını açtı. İki yıl önce de İstanbul Florya`daki mağaza açıldı. Mağazanın yöneticisi Umut Pekdemir, bu mağazanın Avrupa`nın en modern en lüks spor mağazası olduğunu iddia ediyor. Pekdemir, Avrupa`da daha büyük spor mağazaları var, ama onlar bu işin Migros`u. Stadium bu anlamda tek ve ilk diyor. Bin 200 metrekare kapalı alana sahip olan Stadium mağazasında 6 bin çeşit ürün yer alıyor. Hedef kitlesi ise üst gelir grubu...


İlk mağazanın ardından ikinci mağaza için İstanbul Bağdat Caddesi düşünülmüş ama, araya deprem ve ekonomideki olumsuz gelişmeler girince mağaza açılışı 2001 yılına kalmış. Pekdemir`lerin orta vadedeki hedefi, İstanbul`da iki mağaza daha açmak ve bu mağazalarda spor alanları ve kafeteryaların olduğu bir kulüp konseptine dönüştürmek... Sonraki yıllarda ise, başka büyük kentler olmak üzere değişik kentlerde spor mağazaları açmak. Şirket yönetimini, bir yandan mağazanın karlılığını artırmak için spor markalarının distribütörlüğünü almak için görüşmeler yapıyor. Bu arada yurtdışından Türkiye`ye gelmek isteyen zincir spor mağazalarıyla pazarlıklar sürüyor.


KİM NE YAPIYOR?

LEVENT Yarcan`ın Sporting şirketi 40`a yakın spor markasının Türkiye temsilciliğini yapıyor. Ankara`da ilk mağazasını önümüzdeki günlerde açacak. İlk mağazadan bir yıl içinde beklenen ciro 1.9 milyon dolar.

ESEM Spor ve Adidas International ortaklığıyla kurulan Adidas Spor Malzemeleri Satış ve Pazarlama, bayilik yoluyla yayılıyor. Ancak daha büyük ve bol ürünün olduğu mağazalar açılması tercih ediliyor.

ZİYA Pekdemir`in açtığı Stadium mağazaların ikinci önümüzdeki yıl İstanbul Bağdat Caddesi`nde açılacak. Mağaza yöneticisi Umut Pekdemir, üç yıl içinde mağazaların içinde spor merkezi, kafeterya gibi bölümlerin de yer alacağı bir konsepte dönüştürülerek, kulüp şeklinde hizmet vereceğini söylüyor.

BOYNER Grubu, halen kendine ait giyim mağazalarında Playlife adı altında satıyor. Daha sonraki yıllarda daha büyük metrekarelerde spor mağazaları zinciri açmayı planlıyor.

NIKE doğurdan Türkiye`ye gelince distribütörlüğü kaybeden Vepa da perakendeye yöneldi ve İstanbul Akmerkez`de ilk mağazasını açtı.

TRANSTÜRK Holding, dünyanın en büyük spor mağazaları zinciri Intersport`u Türkiye`ye getirerek spor mağazacılığına soyundu. İlk mağaza İstanbul Suadiye`de açıldı. Şirket yönetimi, 2001`de iki, 2004`te dördü kendisine ait olmak üzere 35 ayrı noktada mağaza açmayı hedefliyor.


NIKE INTERNATIONAL TÜRKİYE`DE;

DÜNYADA bilinen spor malzemelerinin bir kısmı Türkiye`de üretiliyor, bir kısmı da doğrudan ithal edilerek satışa sunuyor. Burada üretilen markalardan en ünlüsü Adidas ve Reebok... Bu markalar Türkiye`de Cankurtaran Holding tarafından üretiliyor ve satışa sunuluyor. Hatta buradan bazı ülkelere de ihracatı yapılıyor.

BİR diğer güçlü marka Nike`ı ise Türkiye`ye Vepa ithal ediyor ve dağıtımını yapıyordu. Nike International ani bir kararla kendisi Türkiye`de ofis açtı. Peki bu gelişmenin sektöre yansıması nasıl olacak?

İKİ sonuç çıkması bekleniyor. Birincisi Nike ürünlerinin yüzde 30 daha ucuzlaması bekleniyor. Bu sonuç bayilerin karlıklarını yükseltecek. İkincisi de Vepa`nın tavrı.

VEPA Akmerkez`de spor mağazası açarak bu alanda, bundan sonra neler yapacağının sinyallerini vermiş oldu. Vepa`nın spor mağazalarına mağazalar ekleyerek, artan karlılıktan pay almayı hedeflediği belirtiliyor. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5918 Değişim: 0,36%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7497 Değişim: 0,05%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.512,07 Değişim: 1,11%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.