Yatırımcı bu 10 büyük halka arzı bekliyor !

09.02.2016 - 10:35 | Son Güncelleme :
Yatırımcı bu 10 büyük halka arzı bekliyor ! | Piyasa Haberleri

Yatırımcılar yapılması planlanan 10 büyük halka arzı bekliyor. Peki, yatırımcı halka arzlarda neye dikkat etmeli?

2015 yılında birçok hisse endeksteki kötü performansla birlikte değer kaybederken, 2016 yılı da hem Türkiye için hem de dünya için iyi bir yıl olarak başlamadı. Bu durum da borsaya yeni şirketlerin gelmesini etkiledi. Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hazırlanan 'Borsa Trendleri' raporunda, 2013-2015 yılları arasında Borsa İstanbul'un halka açıklık oranı 2,17 puan artarak yüzde 40,74 seviyesine ulaşmış olsa da getirinin eksilerde olması ve büyük halka arzların gerçekleşememiş olması düşündürüyor.

Haberin Devamı

Mevcut konjonktürde şirketler, yatırımcı bulmaktan çekindikleri için halka arza çok sıcak yaklaşmıyor. Ekonomist Dergisi'nden Mustafa Gündoğdu'nun haberine göre; önceki haftalarda Çuhadaroğlu Metal'in halka açılmasıyla, 2016 yılındaki halka arzlar da başlarken, beklenen 10 büyük halka arz ise yatırımcılar açısından merak uyandırıyor. Buna göre, Paşabahçe, TUSAŞ, STFA, TÜRK-SAT, İGDAŞ ve Ziraat Bankası gibi şirketlerin halka arzı bekleniyor. Bunlarında yanında Vakıfbank, Türk Telekom, THY ve Carrefoursa'nın da ikincil halka arzları piyasalarda konuşuluyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

YATIRIMCI DİKKATLİ OLMALI

Bu yıl FED'in faiz hikâyesinin devam etmesi halinde, borçlanma maliyetlerinin artış göstermesi, şirketlerin ucuz finansman olan halka arzlara yönelmesini bekleniyor. Geçtiğimiz dönemlerde halka arzlarda ciddi kayıplar yaşayan yatırımcıların, yeni gelen arzlara da temkinli yaklaşmasına neden olduğunu aktaran Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, yatırımcıların halka arzdan kısa vadede çok para kazanacağım beklentisini değiştirmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Burçak Gezgin, "Öncelikle sadece halka arz edilecek şirkete göre alım yapılmamalı. Alım kararı, piyasadaki genel hava trende bakılarak yapılması önemli. Halka arzda bir diğer önemli nokta şirketin iskonto oranı" diyor. Gezgin, bunun dışında halka arzdan sağlanacak kaynağın ne yönde kullanılacağının bir başka en önemli etken olduğunu sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı

##$HABER_1429753$##

"BÜYÜK HALKA ARZLAR GLOBAL YATIRIMCIYI DA ÇEKİYOR"

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı şöyle konuşuyor:

"2016 yılında beklentiler 2015'e nazaran daha umutlu olsa da konjonktürün iyi olduğunu söylemek için henüz erken. Dolayısıyla bu yıl halka arzlarda bir patlama olacak demek de çok doğru olmaz. Hem gelişmekte olan ülkelerde hem de Türkiye'de hali hazırda halka açık şirketlerin piyasa değerleri o kadar çok düştü ki, yatırımcılar için de alım için çok fazla seçenek zaten mevcut. Bir ikincisi, halka açılacak şirketlerin, piyasadaki benzerlerinin çarpanları da düşük seviyelerde. Hal böyle olunca şirket sahipleri ve ortakları da bu koşullar altında şirketlerini halka açmak için iştahlı olmuyor. Büyük montanlı ve hikâyesi güzel olan şirketlerin halka arzı, hiç şüphesiz piyasalara olumlu etki edecektir. Böyle olunca global yatırımcıları ve borsaya ilgi göstermeyen yatırımcı kitlesini de Türkiye'ye çekmek daha kolay oluyor. Dolayısıyla büyük şirketlerin halkı Türkiye piyasasının en çok ihtiyacı olan şeylerin başında geliyor. Fakat bunun için de piyasa koşullarının biraz daha iyileşmesini bekliyor olacağız."

10 BÜYÜK HALKA ARZ GÜN SAYIYOR

1- Paşabahçe: T. Şişecam bünyesindeki Paşabahçe'nin de halka arzı aslında I geçtiğimiz dönemlerde bekleniyordu. Malum konjonktür dolayısıyla Paşabahçe, bekleyen halka arzlar arasında.

2-TUSAŞ: Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ-TAI) de halka arz için hazırlıklarını tamamlayan şirketlerden. Koşulların uygun olması halinde şirketin de 2-3 ay içinde halka arz edilmesi bekleniyor.

3-STFA: Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren STFA'nın arzı da büyük beklenti yaratıyor. Şirketin CFO'su Altan Dinç, hazırlıklarının tamamlanmasıyla birlikte 20l6'da şirketin arzının sinyallerini veriyor.

Haberin Devamı

4-Vatan Bilgisayar: Şirketin CEO'su Hasan Vatan, mayıs ayında Vatan Bilgisayar'ı halka arz etmeyi planladıklarını belirtiyor. Vatan, halka arzı yönetecek potansiyel danışmanlarla görüşmelere devam ederken, şirketin yüzde 20'sini halka arz etmeyi planlıyor.

5-İGDAŞ: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İGDAŞ'ın İBB'deki I hisselerinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi hakkındaki teklif oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre, İGDAŞ'ta İBB'ye ait hisselerin yüzde 51'e kadar olan kısmının halka arz yöntemiyle gerçekleştirilmesi onaylandı.

6-Ziraat Bankası: 2014 yılında dönemin Maliye Bakanı, şimdinin Bakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ziraat Bankası için tam tarih vermese de bankanın halka açılacağını belirtmişti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise Ziraat olarak halka arza her şekilde hazır olduklarını söylüyor.

7-Başkent Doğalgaz: Torunlar Grubu bünyesindeki şirketin de yıl içinde hakla I arzı bekleniyor. Arzın yabancı yatırımcılara cazip gelmesi için en az yüzde 25 hisse söz konusu olması getirdiğini belirtiliyor.

8-Global Tower: Söylenenlere göre Turkcell, baz istasyonu ve altyapı işlerini yapan şirketi Global Tower'ı halka arz etmeye hazırlanıyor. Yüzde 100 Turkcell iştiraki olan şirket, Türkiye'nin ilk ve tek, Avrupa'nın ise üçüncü büyük kule ve altyapı operatörü konumunda bulunuyor.

9-Türksat: Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, "Türksat olarak halka arza hazırız. Uluslararası bir denetim şirketiyle anlaştık. Bazı bankalarla anlaşıp halka arzla ilgili ön rapor aldık" derken, 2015 sonuna kadar halka arz çalışmalarını bitireceklerini belirtmişti. Beklenti, halka açılmanın 2016'da olması...

10-Borsa İstanbul: Borsa İstanbul'un halka arzı, Hazine'ye ait yüzde 49 oranındaki paylardan gerçekleştirilecek. Hazine'ye ait payların yüzde 42,75'e kadar olan kısmının halka arzda değerlendirilmesi beklenirken, tarih olarak 2016 sonu gösteriliyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.060 Değişim: 2,88% Hacim : 70.985 Mio.TL Son veri saati : 16:11
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.062
Açılış: 8.864
32,3201 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,1154 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.299,30 Değişim: 0,96%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.