Ünlü yatırımcıdan 2 kritik uyarı

22.11.2017 - 12:05 | Son Güncelleme :
Ünlü yatırımcıdan 2 kritik uyarı | Piyasa Haberleri

Ünlü yatırımcı Rogers, yatırımcılara iki uyarıda bulundu. Rogers, bitcoinin tarih boyunca görmüş olduğu balonlardan farklı görünmediğini belirterek, "ABD hisselerine gelecek ciddi boyutlu satışların İsviçre frangı açısında felaket olarak nitelendirilebilecek sonuçları olacak" dedi.

Küresel piyasaların en ünlü yatırımcılarından Jim Rogers, hatalar yapmış olsa da şimdiye kadar ki öngörülerinin bir çoğunda haklı çıkması ile dinlemeye değer ünvanını hak ediyor. Kendisi 1990'ların sonlarında büyük hareket öncesinde emtia piyasalarında alım önermiş ve emtia fiyatlarındaki sert yükselişten faydalanmayı başarmıştı. Bundan sonra ise Rogers International Comodity Index'i kurmuştu.

Haberin Devamı

Dünyadaki tüm belirsizliklerin ortasında, kendisinin bu tecrübelerine başarı öykülerine bakarak son dönemde neleri tavsiye edip nelerden kaçındığı konusunda bir fikir edinelim.

ABD HİSSE SENETLERİ

Rogers ABD hisse senetlerinde küçük bir payı olduğunu belirtiyor ve piyasanın popüler şirketlerinde örneğin Amazon'da bir balon oluştuğunu düşünüyor. Kendisi piyasadaki genişlemenin yerini daralmaya bırakacağına yönelik de bir parça endişeli.

##$HABER_1442163$##

Bununla birlikte ABD hisse senetleri piyasaları konusunda tamamen negatif değil. Sonuçta Fed'in bir adım atarak ciddi bir geri çekilme durumunda günü kurtraracağını söylüyor. ABD Hisse senedi piyasalarında bir erime süreci başlamadan önce ciddi bir yukarı hareket olacağını öngörüyor ve "İşlerin yolunda gitmesine yetecek kadar bol miktarda ucuz para piyada bulunyor" ifadelerini kullanıyor. 

Ancak ABD hisse senetlerindeki ağırlığını başka yerlerdeki daha iyi fırsatlar nedeniyle azaltmayı tercih ediyor.

JAPONYA'YI SATIN ALIN 

ABD hisse senetleri tüm zamanların en yüksek seviyeleri düzeyinde seyrederken, Japonya'da hisse senetleri halen bir kaç 10 yıl önce gördüğü zirve seviyelere göre yüzde 50 oranında daha ucuz durumda bulunuyor. Roger bu konuda "Ayrıca hükümet, işleri yoluna koymak adına Amerika'nın yaptığından çok daha fazlasını yapıyor" ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Örneğin Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve BOJ para basarak ekonomiyi besliyor. Onlar ayırca bu parayı Japon hisse senetlerini almak için kullanıyor. Rogers bunu "Bu Japonya'da yaşanıyor ve olağanüstü bir şey ancak hala neden Japonya'da hisse senetleri önceki gördüğü zirvelere ulaşmıyor bunu bilmiyorum" sözleri ile özetliyor.

Japonya ekonomisi son 11 yılda ilk kez olmak üzere son 7 çeyrek dönem boyunca büyüme yaşadı. Goldman Sachs analistleri "Büyüme momentumunun 2018'e taşınacağını ve önümüzdeki yıl büyümenin yüzde 1.5 olacağını öngörüyoruz" diyor.

Rogers Japonya'daki yatırımları konusunda detay vermiyor ancak alınıp satılabilir fonlar gibi pasif yatırım araçlarını tercih ediyor. Bunun şirketler üzerinde uzun araştırmalar yapmaktan çok daha kolay olduğunu belirtiyor. Bu nedenle Japonya'da iShares MSCI, WisdomTree Japan Hedged Equity, ya da Deutsche X-Trackers MSCI Japan Hedged Equity gibi yatırım araçları öne çıkıyor.

RUSYA'YI ALIN

Diğer para yöneticileri ile birlikte Rogers da Rusya piyasalarında alım yanlısı. Bunun ilk nedeni olarak Rusya'nın nefret edilen bir pazar olmasını ve bunun da bir gün bu piyasada işlerin tersine dönebileceği anlamına geldiğini belirtiyor. Rusya hisse senedi piyasalarının şirketlerin geleceğe yönelik kar projeksiyonları dikkate alındığında ucuz kalmış durumda olduğunu belirten Rogers, bunun yatırım için uygun bir zaman olduğunu ifade ediyor.

Rusya'nın büyük orandaki petrol üretimi nedeniyle ekonomisi büyük ölçüde petrole bağlı ancak petrol fiyatlarının son dönemde yaşadığı yükseliş nedeniyle bu durum olumlu sonuçlaa neden olabilir ya da en azından düşüşün dibinin bulunduğu anlamına gelebilir.

Rogers Suudi Arabistan'da dhaa fazla karmaşa olacağını düşünüyor.Rogers tutuklanan isimlerin kolayca "tamam peki ben gidiyorum" demeyeceğini ve bir direnç oluşacağını öngörüyor ve bunun petrol fiyatlarının yüksek seviyelerini korumasını sağlayacağını ifade ediyor.

Haberin Devamı

Rogers ayrıca yüksek faiz oranları nedeniyle Rus Devlet tahvillerinin de cazip olduğunu belirtiyor.

VE ÇİN'İ DE ALIN

Rogers yıllarca Çin piyasalarının en büyük fanlarından bir oldu. Hatta kendisi hareketin merkezine yakın olmak adına New york'tan, Singapur'a taşındı. Çin piyasası için boğa duruşunu koruyan Rogers, "Çin ekonomisi gayet iyi gidiyor" diyor. 

Çin'in bir kaç özelliği yatırımcılara yardımcı oluyor. Çinliler büyük oranda tasarruf ediyorlar. Çin büyük bir ihracatçı Bu nedenle de küresel ekonomik büyümeden en çok fayda sağlayan ülkelerin başında geliyor. Roger'a göre "Dünya ekonomisinde işler yolunda gidecekse o zaman Çin'de de işler yolunda gidecek" demek.

Morgan Stanley'in Çin piyasaları analistlerine göre bu yıl Çin ekonomisi yüzde 6.9 oranında büyüyecek. Bu açıdan da diğer gelişen piyasları geride bırakacak çünkü devam eden gelir artışı ve borç seviyelerinin yönetilebilirliği de buna destek verecek.

Rogers Çin Hükümeti'nin borçlarını büyük bir endişe kaynağı olduğunu düşünüyor ancak yatırımcıların aynı endişeleri ABD ya da İngiltere piyasalarına yapacakları yatırımlarda da yaşayacağını belirtiyor ki bu ülkelerinde devasa borçları var. Roger "Eğer yüksek devlet borçları konusuna gireceksek, kasabada bu konuda sorunu olan sadece Çin değil" diyor. 

Çin piyasasında Roher için iShares China Large-Cap FXI, iShares MSCI China MCHI, iShares MSCI Hong Kong EWH, SPDR S&P China GXC, ve KraneShares CSI China Internet gbi yatırım araçları yer alıyor.

DOLARDA BOĞA DURUŞU

Rogers son ayı piyasalarından bu yana 9 yıl geçtiğini belirterek, bu yeni bir ayı piyasası olacağı anlamına gelmiyor. Ancak tarihi olarak mümkün diyor. Rogers önümüzdeki bir iki yıl içinde piyaslara yeniden karmaşanın geleceğini belirterek, "Bunun nedeni Illionis'deki bir kriz de olabilir, Ortadoğu'daki bir savaş da" diyor.

Rogers bu tip bir karmaşa dönemine karşı doları bir korunma amacı olarak görüyor.

İKİ UYARI

1-BİTCOİN'DEN KAÇININ

Bitcoin bu zamana kadar çok iyi bir performans gösterdi ve alım için cezbediyor ama hiç zahmet etmesin diyen Rogers, bitcoinin tarih boyunca görmüş olduğu balonlardan farklı görünmediğini ve farklı kokmadığını vurguluyor. 

Herhangi bir varlıksal balonun mantıklı her insanın hayal edebileceğinden çok daha ilerisine yükselebileceğini belirten Rogers, bu aşamada bitcoinde yeni yükselişler yaşanabileceğini ancak balon varlıklarla uğraşmanın çok sıkıntılı bvir iş olduğunu belirtiyor ve "Sadece uzak durun gitsin" ifadelerini kullanıyor.

2- İSVİÇRE FRANGINDA RİSKLER

İsviçre Merkez Bankası'nın FANG hisseleri olarak bilinen Facebook, Amazon.com, Netflix ve Alphabet'te çok ciddi yatırımları olduğunu belirten Rogers, zamanın başlangıcından bu yana dünyada finansal problemler olduğunu ve bunların yeniden yaşanacağını belirterek, böylesi bir zamanda ABD hisselerine gelecek ciddi boyutlu satışların İsviçre frangı açısında felaket olarak nitelendirilebilecek sonuçları olacağını dile getiriyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5843 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7982 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.508,81 Değişim: 0,98%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.