Türk Lirası tarihinde bir ilke imza attı

10.09.2017 - 23:40 | Son Güncelleme :
Türk Lirası tarihinde bir ilke imza attı | Piyasa Haberleri

Şubat – ağustos ayları arasında Türk Lirası yüzde 8,49 değer kazandı. Bu oranla Türk Lirası, dolar karşısında üst üste 7 ay yükseliş kaydederek tarihinde bir ilke imza attı.

Dolar karşısında 7 ay üst üste değer kazanan Türk lirası, bu performansı ile tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Bu yılın şubat ayında dolar karşısında yükselişe geçen TL, 1989'da konvertibl olmasından bu yana ilk kez 7 ay üst üste dolar karşısında değer kazandı. TL, bu yılın şubat-ağustos döneminde yüzde 8,49 artış kaydetti.

ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim ve ABD'de açıklanan verilerin beklentileri karşılamamasından negatif etkilenen dolar, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası sonucu TL karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

TL'deki güçlenme ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırma ihtimalinin giderek azalmasının etkisiyle ağustos ayında 1,9 değer kaybeden dolar/TL, dün de 3,3999 ile 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki faiz artışı yapsa da piyasalarda düşük enflasyondan dolayı 3'üncü faiz artışı beklentisinin oldukça zayıfladığını, bu durumun da doların diğer para birimleri karşısındaki değer kayıplarını hızlandırdığını söyledi.

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan finansal yatırım araçlarının ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) indirgenmiş reel getiri oranları incelendiğinde, söz konusu dönemde doların yatırımcısına yüzde 1,86 değer kaybettirdiği görüldü.

"TL DİĞER GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİNE ORANLA POZİTİF AYRIŞTI"

Stratejist Cüneyt Paksoy, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın sürpriz istifasını hatırlatarak, Fed Başkanı Janet Yellen'ın da Şubat 2018'de görev süresini dolduracağını, bundan sonraki süreçte olası yeni Fed adımlarının belirsizliğinin dolar endeksinin 91 seviyelerine kadar geri çekilmesine sebep olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Paksoy, bu seviyelere gelinmesinin başta dolar/TL olmak üzere gelişen ülke kurlarına ciddi manevra alanı sağladığını ve dolar karşısında değerlenmelere imkan verdiğini belirterek, dolar/TL'nin son dönemde TCMB'nin sıkı duruşu, hükümetin reform kararlılığı ve pozitif hale gelmeye başlayan yabancı algısıyla diğer gelişen ülke kurlarına oranla belirgin bir pozitif ayrışma gösterdiğini kaydetti.

Özellikle yurt içinde son açıklanan enflasyon verisi sonrası TCMB'nin belirli bir süre daha sıkı para politikası duruşunu korumasını beklediklerine dikkati çeken Paksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dolar endeksi görece düşük seviyelerde kalmaya devam ettikçe dolar/TL tarafında aşağı yönlü hareketlerin mümkün olabileceğini ve en azından dar bir bant için dalgalı bir seyir izlemesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Aşağı hareket devam ettikçe 3,40 altında 3,30-3,35 aralığı potansiyel yeni dip olarak önem kazanacaktır. Dolar endeksi mevcut seviyeleri dip yapar ve tekrar yukarı atak geliştirirse daha temkinli olunmasını ve bu paralelde dolar/TL tarafında daha önce önemli bir direniş gösteren ve kırıldıktan sonra 3,40'lara doğru hareket geliştiğini gördüğümüz, 200 günlük üssel ortalamayı da içinde barındıran 3,47-3,50 aralığına doğru gelecek tepkilerde bu önemli direnç aralığının tekrar kalıcı geçilme gücüne çok dikkat etmek gerekiyor."

"DOLAR/TL'DE 3,38-3,36 SEVİYELERİNE GERİ ÇEKİLME OLABİLİR"

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da küresel bazda doların üzerindeki baskının, hafta başında konuşan Fed üyelerinin "faiz artışının risklerine" dikkati çeken "güvercin" konuşmalarından ve Kuzey Kore geriliminden beri devam ettiğini söyledi.
Fed'in para politikası hamlelerine dair belirsizliğin arttığını ve faiz artırma ihtimallerinin günden güne azaldığı belirten Erkan, Güney Florida'yı tehdit eden Irma kasırgasının da negatif bir etken olarak piyasaları zorladığını vurguladı.

Haberin Devamı

Erkan, yüzde 10,7 seviyesine yükselen enflasyonun ardından TCMB'nin 14 Eylül'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında herhangi bir faiz indirimi yapması veya bu konuda bir sinyal vermesinin beklenmediğini kaydetti.

Enflasyondaki çift haneli seyrin TCMB'yi yıl sonuna kadar faiz indiriminden alıkoyacağını düşündüklerini ifade eden Erkan, gelecek hafta içinde yurt içinde 2'nci çeyrek büyüme, temmuz ayı cari açık verisinin izleneceğini, yurt dışında ise ABD enflasyon ve perakende satış verilerinin fiyatlamalarda etkili olacağını vurguladı.

Erkan, dolar/TL'de 3,40 altı fiyatlamalarda 3,38-3,36 seviyelerine doğru geri çekilmelerin mümkün olabileceğini ifade ederek, kısa dönemde konjonktürün dolar aleyhine ve faiz farklarının da Türk lirası lehine olmasının kurda ana yönün aşağı yönlü olmaya devam ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.