Tekstil Öldü Yaşasın Gayrimenkul

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Doğusan defterini kapattı. Merter`deki arazisinin bir kısmını Real Hipermarket`e sattı, Armutlu`da devremülk projesine start veriyor. Halil Güvener, yılların tekstil firması Söksa`yı gayrimenkul projelerinin amiral gemisi yapacak .


Borsa kulislerini takip edenlerin yakından tanıdığı Halil Güvener, yeni bir sayfa açıyor. Bir dönem tartışmalı, hatta dayaklı genel kurullarıyla, SPK ile kavgalarıyla dikkat çeken, Doğusan için hakkımı vermezlerse kendimi borsanın üzerinde yakacağım diyen Güvener, artık şirketin peşini bırakıyor. Açtığı davaları geri çekme hazırlığındaki Güvener`in yeni hedefi gayrimenkul. Projelerinin merkezi ise, yılların tekstil firması, şu sıralar üretim yapmadığı için kapalı olan (tabii borsadaki hisseleri de) Söksa. Son ayların en önemli gelişmesi Merter`deki arazisi olmuş Güvener için. İki yıldır üzerine çalıştığı proje somutlaşmaya başlamış yavaş yavaş. Geçtiğimiz hafta Real Hipermerket zincirine arazinin 17`de birini 43 milyon marka satan Güvener, buradaki potansiyelden umutlu. Bu noktada hemen hafızaları tazeleyelim. Merter`deki arazi daha önce Söksa`ya satılmıştı. Ancak o dönemde SPK bu arazi satışıyla şirketin zarara uğratıldığını belirterek geri alınmasını istemişti. Söksa`ya araziyi 500 milyar liraya vermiştik 800 milyar liraya geri aldık; 7`de birini. Düşünün biz buranın 17`de birini 43 milyon marka sattık diyor Halil Güvener. Hala yargılandığını ve arazinin Söksa`da kalmış olsaydı sağlayacağı yararların da altını çiziyor. Güvener`in diğer projesi Bursa Armutlu`daki devremülk projesi. 28 bin adet devremülk yapılacak. Kendisinin hissedar olacağı bu projeye de yakında start verilecek.


SÖKSA MERKEZ OLACAK;

Ve geliyoruz tüm bu projelerin Söksa ile ilgisine. Malum tekstil sektörü önceki yıl yaşanan krizden büyük yara aldı. Pek çok firma zarar gördü ya da kapandı. Söksa da bu firmalardan biri oldu. Sık aralıklarla üretime ara verildiğini açıklayan şirket son aranın ardından bir daha faaliyete geçemedi. Halil Güvener`in yorumuyla çok para kaybedildi ve Söksa tekstilde bitti. Tabii çıkış arayışları sona ermedi. Mesela grubun gayrimenkul faaliyetlerinin yoğunluğu bir çıkış noktası olmuş. Ayrıca Sinop`ta üzüm yetiştiriciliğinin yapılabilmesi ve fabrika arazisinin bağcılık için yüksek toprak kalitesine sahip olması da yeni fikirler vermiş. Şirketin son genel kurulunda faaliyet alanlarının genişletilmesi için kararlar alınmış ve SPK`nın onayına sunulmuş. Halen yanıt bekleniyor. Ana tüzük değişkliği içinde gayrimenkul kiralamadan satmaya, depolamadan nakliyata, organik yaş ve kuru meyve ürünlerinin üretim ve satışından, bağcılıktan faaliyetlerine kadar pek çok madde yer alıyor.


Güvener, Şu anda 160 milyon dolarlık Armutlu`da kaplıca projem var. Ocağın 10`undan itibaren düğmeye basıyoruz. Bunların alım satımlarını, Merter`deki 215 bin metrekare inşaatın bütün pazarlamalarını Söksa`ya kaydırıyoruz. Organik gıda ve şarap gelirlerini Söksa`ya kaydırıyoruz. Bunlar gelecek için çok önemli diyor ve ekliyor: 28 bin tane devremülkten yüzde 2 para vermiş olsam 3 milyon dolar para kazanır. Şarapçılık konusunda başka projeler de var. Bir kaç yıl önce Çeşme`deki arazileri üzerinde üzüm yetiştirmeye başlayan Güvener, burada çok kaliteli ve çok pahalı şarap üretecek. Numaralı şişelerde satılacak olan bu şaraplar için tanımı butik çalışması.


Söz Söksa`dan açılmışken... Hisseler ne zaman işlem görür diye soruyoruz. Bu konuyu borsa yetkililerine sormuş Güvener. Yanıt: Eğer -fabrikayı çalıştırdım hisseleri açın - dersen bunu, kağıtları satmak maksadıyla istediğini düşünürüz. Altı ay bir sene geçmesini bekleriz şeklinde olmuş. Fabrikada açıp kapaların çok sık gerçekleştiğini söyleyen Güvener, oraya yeni bir model monte etmek gerektiğini söylüyor. Tekstil sektörü içinse Ben tekstil kökenli olmama 17 yıl Sultanhamamda bulunmama rağmen şu anda tekstilin zarar olduğunu düşünüyorum. Markan varsa Avrupa`ya ihracat yapacaksan tamam. Ama Amerika komple zarar.


DOĞUSAN`DA DAVALAR ÇEKİLİYOR;

Gelelim Doğusan`a... Yani Güvener`in bir zamanlar dişiyle tırnağıyla savunduğu,
yüzde 54`ü benim, yönetimi asla bırakmam dediği şirkete. İller Bankası`nın yönetimindeki şirketle ilgili pek çok davası bulunuyor Güvener`in. Ama değerlendirmesine göre onlar eski yönetimleydi ve yeni yönetimle arası iyi.
Bir yıldan beri Doğusan da akan suların rengi değişti. Yönetim değişti başarılı oldu. Bize `davaları niye sürdürüyorsun` diyorlar. Zaten bunun o kadar önemli olmadığını anladım diyor Güvener. Bu arada aradan üç yıl geçmesine rağmen dosyaların hala bilirkişide olması da ayrı bir faktör olmuş tabii. Artık Doğusan`ın yönetimine talip olmadıklarının altını çizen Güvener, yönetimlerin devletle ilintili olduğu için her zaman değişebileceğini, bundan sonra şirkettin kontrolcüsü ve destekçisi olarak kalacaklarını söylüyor. Peki, şirketin hisseleri Gözaltı Pazarı`ndan kurtulabilecek mi? Güvener`e göre zaten Gözaltı`na alınmaması gerekiyordu ve davalar düştükten sonra gelişmeler izlenecek.


GÜVENER ŞİMDİ NELER YAPACAK?

DOĞUSAN ile ilgili sorunların bitmesinin ardından gayrimenkul işine ağırlık verecek.

MERTER`deki arazisinin bir bölümünü Real Hipermarket`ler zincirine sattı. Burada yapılacak iş merkezinin mağaza kısmını Real kuracak.

BOLU Armutlu`daki arazide devremülk projesi ocak ayında start alacak.

SÖKSA bu projelerin yönetim merkezi olacak.

ŞARAP üretimine ağırlık verecek. Bu çerçevede Söksa fabrikasının bulunduğu Sinop`ta üzüm üretimi yapılıyor.

ÇEŞME`deki üzüm bağlarında kaliteli şarap üretimi yapılacak. Butik üretim olarak tanımlanan bu şarapların fiyatı yüksek olacak.


GÜVENER`İN ÖYKÜSÜ;

Halil Güvener borsacıların yakından tanıdığı bir isim. Kendisi daha çok spekülatör olarak tanımlanıyor.

İLK olarak 1996 yılında borsada gerçekleştirdiği Söksa ve Doğusan operasyonlarıyla dikkatleri çekti.

DOĞUSAN`da çoğunluk hisselerine sahip oldu. Ancak zamanın yönetiminin muhalefiyle yönetime gelemedi.

AYNI dönemde SPK da Halil Güvener`i borsa yasaklısı ilan etti.

DOĞUSAN ve Söksa yaşanan olaylar nedeniyle Gözaltı Pazarı`na alındı. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.021 Değişim: 2,43% Hacim : 30.280 Mio.TL Son veri saati : 11:22
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.023
Açılış: 8.864
32,3124 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0623 Değişim: -0,17%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.279,38 Değişim: 0,08%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.