SPK Piyasayı Tıkadı

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
300 trilyon liraya yakın sermaye artışı Kurul atamasını bekliyor. Atamanın gecikmesi şirketlerde de sıkıntı yaratacak.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan ve üye atamalarının gecikmesi, piyasalarda sıkıntı yaratmaya başladı. Atamanın biraz daha gecikmesi yabancı sermaye kaçışına neden olurken, sermaye artırımlarının gerçekleştirilemeyişi şirketlerde sorunlar yaratıyor. Yasa gereği SPK Başkan ve üyelerinin 15 Ekim tarihinde atanması gerekiyordu. Ancak Bakanlar Kurulu, aradan geçen 10 günlük süreye karşın atamaları yapamadı. Atamaların gecikmesinin nedeni konusunda bir açıklama yapılmazken, kulislere sızan bilgilere göre, liderler arasında kesin anlaşmaya henüz varılmadı. Hükümet ortağı partilerin liderlerinden DSP ve MHP, Kurul Başkanlığı için Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu`nun ismi üzerinde anlaştı. Ancak bu konuda ANAP ile henüz anlaşma sağlanamadı.


BÜROKRASİ KİLİTLENDİ;

Atamalar bu nedenle belirsizliğini korurken, Kurul olmadığı ve hiçbir karar alınamadığı için SPK bürokrasisi de kilitlenmiş durumda. Karar olmaması nedeniyle yeni incelemeler yapılamıyor, şirket ve fon sermaye artırımları gerçekleştirilemiyor, halka arzlar yapılamıyor. SPK`ya gelen halka arz başvurularının sayısı 20`ye yaklaştı. Bunlardan 12`si bültenlerle kamuoyuna da açıklanan başvurular. Bu halka arzların nominal miktarı 6.5 trilyon liraya yaklaşıyor. Kaynak sağlamak için halka açılmayı kararlaştıran şirketlerin bu halka arzlardan beklediği gelir en az 100 trilyon lira olarak hesaplanıyor. Halka arza aracılığı üstlenen bankalar ve aracı kurumların bağlantısını yaptığı yabancı sermaye miktarı 100 milyon dolara yakın. Yaptıkları anlaşmalarla Türkiye`de yapılacak halka arzlar için, bir başka ülke piyasasından çıkmaya karar veren yabancı sermaye de gecikme nedeniyle zor durumda kalmaya başladı. Bu nedenle de anlaşmalarda iptaller yaşanıyor.


KOMBASSAN MEYDANI BOŞ BULDU;

SPK`dan onay bekleyen halka açık şirketlerin sermaye artış miktarı 300 trilyon lira dolayında. Sermaye artış onayının daha da gecikmesi halinde söz konusu şirketlerin iş bağlantıları, yatırım ve ödeme planlarında sorunlar ortaya çıkacak. Piyasa yetkilileri, Kurul atamalarının bir an önce yapılması gerektiğini belirtiyor. Sermaye piyasası uzmanı ve ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas, zaman zaman günlük 1 milyar doların sirküle ettiği bir piyasanın başıboş bırakılmasını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Otorite boşluğunun yarattığı sorunların yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığına Kombassan`ın SPK aleyhine gazetelere verdiği ilanları örnek göstererek dikkat çeken Nas, şöyle konuştu:


Kombassan meydanı boş buldu, ilan üstüne ilan veriyor. Çünkü cevap verecek, soruşturma açacak kimse yok. Kurul`u atamazsınız günlük olarak alınması gereken yatırımcıyı koruyucu kararları kim alacak, kuralları kim uygulayacak? Ben bankaların içinin boşaltılmasına şaşıranlara şaşırıyorum. Otorite atamayın, kuralları uygulamayın, piyasayı başı boş bırakın... Bankaların içinin boşalmasının nedeni bu değil mi? (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5847 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7976 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,19 Değişim: 0,91%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.