Raks’ın Cep Telefonunda Pazar Hedefi Yüzde 5

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bundan 1.5 yıl önce fabrikalarını kapatan ve geçen haziranda tekrar üretime başlayan Raks Elektronik ve RaksEv aletleri, eskisinden daha sağlıklı ve daha güçlü bir şekilde 2001 yılına hazırlanıyor.

Aralık ayı içinde DVD üretimine başlayacaklarını belirten Raks Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sertan Ayhan, yeni cep telefonlarını da piyasaya vereceklerini belirtti.

Bu yılı toplam 57 milyon dolarlık ciro ile kapatacaklarını söyleyen Ayhan, 2001 yılı hedefinin ise yaklaşık 200 milyon dolar olduğunu kaydediyor. Sinerji yaratacak bir ortak bulurlarsa yabancı ortaklığa sıcak baktıklarını söyleyen Ayhan ile Raks’ın geleceği konusunda görüştük:

Ayhan, Uzun süredir çalışmamış fabrikaların yüzde 100 kapasite ile çalışmaları mümkün değil. Şu anda RaksEv yüzde 80, Raks Elektronik de yüzde 20 civarında bir kapasite ile çalışıyor.

Gerçek anlamda tam kapasiteye ulaşmamız 2001 yılını bulacak. Üretimimizin büyük bir bölümünü ihraç eder durumdayken, 1.5 yıl üretime ara vermemiz, dünya piyasalarındaki pazarlarımızı kaybetmemize neden oldu. Raks’ın yeni baştan dünya pazarlarına çıkması, ürün satabilmesi ve aynı müşterilerini bulabilmesi zor.

1993’ten itibaren telekomünikasyon konusunda yoğun çalışmalara girmiştik. 300 çeşide yakın renk, 30 çeşit de desen denedik. Ürünlerimiz her kesime hitap edecek. Ayrıca mart ayı sonundan itibaren bu ürünün yüzde 50’den fazlasını Manisa’daki fabrikamızda üreteceğiz.

Böylece teknolojik olarak dünya devleri arasında olan Ericsson, Motorola, Nokia ggibi firmalardan hiçbir eksiği olmayan hatta bazı özellikleri onlarda bile bulunmayan GSM telefonunu üretmiş olacağız. Daha sonraki dönemde ise bu ürünü yüzde 73’ünü Türkiye’de üretmeyi planlıyoruz.

Aralık ayı üretimimiz 40 bin adet civarında olacak. 2001 yılında ise hedefimiz 600 bin ile 1 milyon adet. Cep telefonu pazarının yüzde 5’ini elde etmeyi planlıyoruz.

Amacımız yılda 5 milyon adet telefon üretmek ve bunun yüzde 60-70’ini ihraç etmek. Bunun için de bağlantılar yaptık. Fransa, Almanya, İtalya ile anlaşma yaptık, İngiltere ile de görüşmelerimiz sürüyor. Bu ülkelerde hem dağıtıcılarla hem de sim kartını içine koyabilecek operatörlerle konuşuyoruz.

Yaklaşık 200 civarında Raksotek, Doğan Grubu ile ortak olduğumuz D&R mağazalarımız ve diğer ürünlerle ilgili 8 bin satış noktamız var. Bir yandan diğer ürünlerimizin satışını gerçekleştirirken, diğer yandan anlaşacağımız operatörler vasıtasıyla sim kartları da pazarlama imkanına sahibiz.

Şu anda piyasada iki operatörün yanısıra, önümüzdeki günlerde İş-Tim ve Türk Telekom devreye girecek. Onlara da ürün satma şansımız olacak. Aslında onların bize daha çok ihtiyaçları var gibi görünüyor.

Gerek Turkcell gerekse Telsim ürünlerini kendi kurdukları zincirlerde satıyor. Biz yeni devreye girecek operatörler açısından bulunmaz bir nimet olarak ortaya çıkıyoruz. Hatta onlarla anlaşarak onların istediği dizaynda bir görüntü de verebiliriz.

Bunun yanısıra telefonun içinde kullanılan her bir ürün, savunma sanayiinde de kullanılan ürünlerin bir parçası. Burada yapılan hücresel kablosuz telefon yatırımı aynı zamanda ileride Türk savunma sanayiinde de kullanılabilecek bir yatırımın ana bölümünü oluşturabilir. Bununla ilgili ileriye yönelik çalışmalarımız var.

1007-1999 yıllarında konseptlerde büyük değişiklikler oldu. Bu nedenle hiç olmadığımız konularda hamle yapmaya karar verdik. Önümüzdeki dönemlerde CD-R pazarının çok önemli bir noktaya geleceği kanısındayız. Bu yüzden audio kasetin dışında CD-R’lere ağırlık verdik. Kapasitemizi artırdık. Önümüzdeki aydan itibaren DVD üretimine de başlayacağız. Bu konuda Holywood’daki yapımcı firmalarla ve bilgisayar oyunları üreticileriyle görüşmelerimiz sürüyor. Bunları gerçekleştirebilirsek, sadece DVD’nin Türkiye’deki üretimi, satışı ve ihracatından dolayı 100 milyon dolarlık katkı sağlayabiliriz. Bu rakam önümüzdeki yıllarda 250 milyon doların da üzerine çıkabilir.

İki yıl önce yabancı bir firma ile yapacağımız anlaşma kriz nedeniyle ertelenmişti. Bu projeyi çalıştırmak için uğraşıyoruz. Bu konuyla ilgili görüşmeler sürüyor. Ayrıca Almanya’nın büyük otomobil üreticilerinden biri ile yaptığımız ön görüşme tamamlandı. Bu firmanın da plastik enjeksiyon bölümleri Raks Elektronik tarafından üretilecek. Bunun da çok büyük montanlı bir gelir sağlayacağı kanısındayız.

RaksEv’in ürettiği ısıtma ve soğutma grubu ürünlerinin yurtiçinde, elektrikli ev eşyalarının da yurtdışında şansının yüksek olduğunu gördük. Ona göre bir yelpaze hazırladık. Ayrıca, RaksEv’in üretim kalemleri için Amerika’da bulunan Avrupa’da da hızla büyümekte olan bir firma ile görüşmelerimiz sürüyor. 2001 yılından itibaren ürünlerimizi bu firma Avrupa’ya yaymayı planlıyoruz. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5560 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,9005 Değişim: 0,10%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.428,54 Değişim: -0,07%
Düşük 2.426,36 24.04.2024 Yüksek 2.433,36
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.