Piyasaların gözü rahip kararı ve kredi düzenlemesinde

27.09.2018 - 11:38 | Son Güncelleme :
Piyasaların gözü rahip kararı ve kredi düzenlemesinde | Piyasa Haberleri

Dün FED kararı öncesi piyasalarda olumlu hava yaşanmasında, yabancı yatırımcıların davranışlarındaki değişikliğin rol oynadığı belirtiliyor.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam'ın bugünkü yazısı...

12 Ekim’deki mahkemeden rahibin ABD’ye dönüşünü sağlayacak bir karar çıkma ihtimalinin fiyatlanmaya başladığı kaydediliyor.

Bunun yanında piyasaların gözü bir yandan da Yeni Ekonomik Programda (YEP) yer almayan, gerekirse yapılacağı açıklanan, reel sektörün bankalardan kullandıkları kredilere ilişkin yeni bir düzenleme çıkmasında. Şirket kredileri ve bireysel kredilerde düzenleme ihtimalinin sektörde daha çok konuşulur olduğu, bu arada Ankara’daki hazırlıkların da yoğunlaştığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Piyasadaki beklentilere baktığımızda en çok takip edilen gelişmenin rahiple ilgili mahkeme kararı olacağı anlaşılıyor. ABD Dışişleri Bakanı’nın konuyla ilgili açıklamasından sonra yeniden alevlenen bu beklenti, tümüyle olmasa bile, yavaş yavaş satın alınmaya başladı.

‘YENİ GİRİŞ OLABİLİR’

Konuyla ilgili konuştuğumuz banka analistleri, son olarak Cumhurbaşkanı’nın konuyla ilgili açıklamalarının da serbest bırakmanın mümkün olabileceği biçiminde yorumlandığını söylediler. Bu ihtimali değerlendiren ve çıkma aşamasında olan yabancıların yeniden pozisyon almaya başladığını gördüklerini kaydeden analistler, “Önümüzdeki döneme ilişkin yabancı tavrının değişip, miktarı bilinmese bile, yeniden bir giriş olabileceği” gibi bir havanın esmeye başladığını kaydettiler.

12 Ekim’de beklenen karar çıktığı takdirde dolar kurunun 6 TL’nin altına gelmesini beklediklerini, o açıdan mevcut fiyatlardan, “yabancıların yine de serbest bırakılmaması yönünde bir karar çıkabileceğini göz önünde tuttuklarının” anlaşıldığını söylediler. 

Yani kesin olmamakla birlikte 12 Ekim’deki mahkemeden ABD’nin istediği bir karar çıkmasının fiyatlanmaya başladığı söylenilebilir. O zamana kadar başka unsurlar devreye girmezse, belli ki 12 Ekim’de çıkacak bu yöndeki karar, özellikle kurlarda ciddi bir düşüş etkisi yaratabilir. Tersinden bakacak olursak da; bırakılmadığı takdirde bu kez kurların yukarı yönlü hareketini doğal karşılamak gerekecek.

Haberin Devamı

KREDİ ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞTI

Piyasaları etkileyen ikinci beklenti ise bankacılık sistemine ilişkin düzenlemeye ilişkin. Bir düzenleme bekleniyor ama içeriği ve sorunun çözümü için nasıl bir formülün ortaya çıkarılacağı merak ediliyor. O nedenle piyasaların fiyatlandırmak için bu konudaki düzenlemenin detaylarına bakmak isteyeceği söyleniyor.

YEP açıklanmadan önce sorunlu banka kredilerinin ayrı bir şirkette toplanması, bunun karşılığında hazine kağıdı verilmesini öngören formül dahil, büyüyen banka kredileri sorununa çözüm için bir formül çıkması bekleniyordu.

Ancak YEP’de böyle bir düzenleme yer almadı. Buna karşılık Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, stres testi anlamına gelecek çalışmaların yapılıp, gerekirse düzenleme yapılacağını söylemişti.

Ankara’da bu konudaki çalışmaların hız kazandığını biliyoruz. Özellikle Merkez Bankası’nda yoğun toplantılar yapıldığını görüyoruz. Ancak gördüğümüz kadarıyla bu konudaki formülasyon netleştirilebilmiş değil. Kredileri satın alacak kamu kuruluşu adına verilecek Hazine kağıtları, kamu borcunun artacak olması gibi hususlar masaya yatırılıyor. Bakan Albayrak gelene kadar alternatifli çalışmalar yapılıp, kararın en erken önümüzdeki haftaya çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Böyle bir düzenleme çıksa bile, bunun piyasalar tarafından olumlu karşılanacağı konusunda ise bir garanti bulunmuyor. Yani maliyeti ve piyasaya etkisi şimdilik kestirilemese de, belli ki kredilere ilişkin bir düzenleme de kapıda.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.774 Değişim: 0,53% Hacim : 20.332 Mio.TL Son veri saati : 10:52
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.785
Açılış: 9.754
32,5742 Değişim: 0,11%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0236 Değişim: 0,56%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0375
Açılış: 34,8286
2.434,54 Değişim: 0,47%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.435,77
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.