Piyasalarda barış umudu

23.12.2018 - 09:38 | Son Güncelleme :
Piyasalarda barış umudu | Piyasa Haberleri

ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklaması iç piyasalarda olumlu karşılanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonla ilgili olarak erteleme sinyali vermesi de gerilimi düşürdü. Az da olsa yeşeren anlaşma ve barış umuduyla başta inşaat sektörü olmak üzere piyasalarda hesaplama ve fiyatlamalar yapılmaya başlandı. Ancak piyasaların tek derdi de Suriye değil.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Piyasalar yılın son haftasına dalgalı bir seyirle giriyor. Bazı yıllarda aralık aylarında görülen noel rallisi zor gündem nedeniyle olmadı. Borsa, dolar/TL kuru daha belirgin olmak üzere döviz kurları ve tahvil bono faiz oranlarında düşüş var. Borsa İstanbul, Dow Jones Endeksi (ABD) başta olmak üzere dış borsaları referans alırken dolar/TL kuru da ABD dolarının dış piyasalarda değer kaybından etkileniyor.

Haberin Devamı

ABD’deki bütçe krizi ve hükümetin kapanması da ABD borsalarının değer kaybını arttırdı. Suriye konusundaki gelişmeler dışında ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı sonuçları gündemde öne çıkmış durumda. ABD’nin Suriye’den çekilmesi, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Gelişmeler bizi Fırat’ın doğusu operasyonunda beklemeye yöneltti” açıklamasıyla operasyonun ertelenmesi sinyali vermesi bu yöndeki gerilimi düşürdü. Suriye’de henüz çok erken olmakla birlikte anlaşma ve barış umutlarının hafiften yeşermesiyle piyasalarda başta inşaat sektörü olmak üzere acaba türünden hesaplar ve fiyatlamalar yapılmaya başlanmadı da değil. ABD’nin çekilmesinin sonuçları üzerine içeriden ve dışarından olumlu olumsuz farklı değerlendirmeler geliyor. Ancak ABD’nin bu kararı iç piyasalara olumlu etki etti. Fakat piyasaların tek derdi Suriye değil elbette.

GÜVENLİ LİMAN ALTIN

Fed’den yapılan açıklamalara göre, 2019 yılı için üç faiz artırım olasılığı ikiye indirilirken enflasyon ve büyüme beklentileri aşağıya çekildi. Yapılan açıklamaların ‘az güvercin’ olduğu beklentileri karşılamadığı konusunda bir görüş birliği var. Fed toplantısı sonrası doların değer kaybıyla ABD tahvillerinde faiz düşüşü dış finansman ihtiyacındaki Türkiye ve gelişen ülkeler için olumlu. Daha ucuz kaynak demek. Bir de bilanço küçültme olmasaydı. Küresel ekonomide durgunluk söylemleri borsalar üzerinde olumsuz yönde baskıya neden oluyor. Borsaları taşıyan kârlı, büyüyen şirketler ve ekonomilerdir. Bir de borsaların ‘beklentiler alınır, gerçekler satılır’ gibi bir mantalitesi olduğunu kabul edersek bu beklentilerin şimdiden fiyatlanması olağandır. 2019 yılı ve sonrasında enflasyon ve ekonomilerde yavaşlama beklentileri ABD dolarını ve tahvil faiz oranlarını da aşağıya çekerken altın fiyatına yükseliş olarak yansıdı. Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler de eklenince altının güvenli liman özelliği tekrar hatırlandı.

Haberin Devamı

GARDINI ALIYOR

Zayıflayacak ekonomik görünüm ve arz konusunda endişe yaşanmayacağı beklentilerine bağlı olarak petrol fiyatları da düşüyor. Özetle piyasalar önümüzdeki yıllarda ağız birliği yapmışcasına daha durgun bir ekonomi bekliyor. Buna göre de fiyatlama yapıp gardını alıyor. “Çok konuşulan, çok beklenen olmaz” diye de kabul gören bir görüş var. Bu sözü de not olarak akılda tutmakta yarar var. Algılar, beklentiler zamanla değişip başka yönlere evrilebiliyor. Belki de beklentiler doğru çıkacak, şimdiden bir şey söylemek zor. Türkiye özelinde ise durgunluk bariz şekilde hissediliyor. Dışarısıyla olumsuz ayrışma ağustostaki kur ve faiz şoku ile başlamıştı zaten. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2018 Kasım ayında 89.626 konut satıldı. Ekimde bu rakam 146.536 idi. Yabancıların Türkiye piyasalarına tavrında ise trade (kısa dönemli al-sat) anlayışı sürüyor. Merkez Bankası verilerine göre son iki haftadır tahvil bono ve hisse tarafında az da olsa satıştalar. Önceki haftalarda bir miktar almışlardı. Özetle piyasalarda mevcut trendler korunuyor. Çok belirgin bir değişim şimdilik yok. Borsa zayıf, para piyasaları (faiz, döviz) daha sakin.

BORSADA TEPKİ ALIMLARI DA HACİM DE ZAYIF

BORSADA tepki alım denemeleri henüz güç kazanmış değil. Zayıf hacim dikkat çekici. 89.300-88.500 ilk destek noktaları olarak görülürken bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla birlikte sonraki destekler 85.000-84.000 seviyelerinde. Olası tepki alımlarının güç kazanması için ise 92.500 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 95.000 ve 96.800 seviyelerinde. Tepki alımları görülse de satış baskısı korunuyor.

Haberin Devamı

DOLAR/TL’DE YATAY HAREKET SÜRÜYOR

DOLAR/TL kurunda düşüş trendinin kırılması sonrası görülen tepki alımları henüz güç kazanmış değil. İlk dirençler 5.39 ve 5.42-5.45 seviyelerinde. Tepki alımlarının devamı için bu direnç bandının geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 5.54-5.65 seviyelerinde. İlk destekler ise 5.22-5.14 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.743 Değişim: 0,28% Hacim : 12.317 Mio.TL Son veri saati : 10:33
Düşük 8.699 19.03.2024 Yüksek 8.764
Açılış: 8.702
32,3373 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,5143
Açılış: 32,2803
35,1553 Değişim: -0,08%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,5201
Açılış: 35,1827
2.242,61 Değişim: -0,04%
Düşük 2.239,03 19.03.2024 Yüksek 2.254,55
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.