Petrol Yasa Tasarısı Taslağı üzerinde çalışmalar devam ediyor.

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Müsteşarı Yiğitgüden: -Petrol Yasa Tasarısı Taslağı Üzerinde Çalışmalara Devam Ediliyor - Bakü-Ceyhan Boru Hattı Projesinde Çıkacak Gecikmelerden Meydana Gelecek Zararı Yine Türkiye Karşılayacak. O Nedenle Bu Tür Bir Genelgeye İhtiyaç Duyuldu. Biz Hep Birkaç Adım Önden Gitmek İstiyoruz. Yani Sorunlar Çıkmadan Çözmek İstiyoruz -Maliye Bakanlığı İle Enerji Devir Bedellerinden Kdv Alınıp Alınmayacağı Konusunda Sürdürülen Görüşmelerde Anlaşmaya Varılamadı


ANKARA (A.A) -21.12.2000- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, petrol piyasası kanunu taslağı üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Müsteşar Yiğitgüden Avrupa Komisyonu Doğalgaz ve Petrol Dağıtımından Sorumlu Direktörü Fauzi Bensarsa ile yaptığı görüşme ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yiğitgüden, petrol yasası taslağı üzerinde çalışmaların devam ettiği belirterek, öncelikli olarak üzerinde mutabakata varılan Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının Başbakanlık tarafından 14 Aralık tarihindeTBMM`ye sunulduğunu söyledi Petrol Piyasası Kanunu taslağı üzerinde bir mutabakata varılacağı umudu içinde olduğunu ifade eden Yiğitgüden şöyle devam etti: Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer`in başkanlığında Devlet Bakanları Mehmet Keçeciler,Şuayip Üşenmez ve Recep Önal`dan oluşan bir komisyon kurulmuştu. Şimdiye kadar petrol kanunu üzerinde ve öngörülen reformlar üzerinde bir mutabakata ulaşılamadı. Ama çalışmalar devam ediyor.


BAŞBAKANLIK GENELGESİ...

Gazetecilerin Bakü-Ceyhan boruhattı hakkında bir Başbakanlık Genelgesine neden ihtiyaç duyuldu? Bir sorun mu var? şeklindeki sorusuna Yiğitgüden hayır yanıtını verdi. Yiğitgüden şöyle devam etti: Projeçok sayıda devlet kuruluşunu ilgilendiriyor. Her aşamada bu kuruluşların hızlı hareket etmeleri lazım.Artık Bakü-Ceyhan boru hattı projesinin olacağı konusunda herkes hem fikir. (Yurt içinde ve dışında tüm uluslararası kuruluşlar şu anda projede bir gecikme olacak mı olmayacak mı? soruları ile ortaya çıkıyor.) Bu gecikme nasıl olabilir. Örneğin proje kapsamında uluslararası anlaşmalar çerçevesinde verilecek müsaadeler gecikebilir. Bir kamulaştırmaveya arazi çalışmaları için verilecek müsaade de gecikme olabilir. Bu da hem Türkiye`nin imzaladığı anlaşmalarla verdiği sözlerini yerine getirmesini engeller, hem de itibarını önemli ölçüde etkiler. Buna meydan vermemek için sayın Başbakanımız bu genelgeyi yayınladı. Bütün kuruluşların bu konuda çok dikkatli ve hızlı şekilde çalışmaları ve Botaş`a destek vermelerini istedi. Sonunda burada çıkacak gecikmelerden meydana gelecek zararı yine Türkiye karşılayacak. O nedenle bu tür bir genelgeye ihtiyaç duyuldu. Biz hep birkaç adım önden gitmek istiyoruz. Yani sorunlar çıkmadan çözmek istiyoruz.


ENERJİ DEVİR BEDELLERİ;

Gazetecilerin enerji devir bedellerinden KDV alınınıp alınmaması konusunda Maliye Bakanlığı ile sürdürülen görüşmeler ne aşamada, sorun çözümlendi mi? şeklindeki sorusunaYiğitgüden hayır yanıtını verdi. Maliye Bakanlığı ile bu konuda sürdürülen görüşmelerde bir anlaşmaya varılamadığını belirten Yiğitgüden, görüşmeler yapıldı ve bir neticeye varılamadı şeklinde konuştu. Yiğitgüden, gazetecilerin Enerji devirlerinde 31 Mart 2001 tarihine kadar sorunun çözümlenmesi gerekmiyor mu? şeklindeki sorusuna da, Tabii. Hatta, zamanında bu paraların içeriye girebilmesi içindaha önce çözümlenmesi gerekiyor yanıtını verdi. IMF`ye verilenniyet mektubu çerçevesinde 31 Mart 2001 tarihine kadar sorunun çözümlenmemesi halinde, işletme hakkı devir projelerinin iptali söz konusu olduğunu ifade eden Yiğitgüden konuşmasına şöyle devam etti: Çünkü öncelikli olarak Dünya Bankası`nın bu konuda öngördüğü varlık satışlarının yaptığınız zaman sıfırdan bütün projeyi değerlendirmeniz söz konusu. Bir yatırım bankası görevlendirilecek. Bunun için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu işi üstlenecek. En az bizim düşündüğümüz 1.5-2 senelik bir değerlendirme hazırlık süresi geçecektir. Çünkü sonunda yeni sisteme uyum sağlayacak bir satış, özelleştirme öngörülüyor. İşletme hakkı devrinde o tesislerin değeri ile ilgili bir bedel tespiti olmamıştı. Eğer devir gerçekleşmezse bu konuda bir mutabakata varılamazsa yeni değerlendirme çalışmaları yeni modele göre başlayacak. Bizim tahminimiz 1.5-2 sene içinde busefer varlık satışı içinteklif alacak. AmaTürkiye önemli bir süreye kaybetmiş olacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5597 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8243 Değişim: 0,46%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.417,45 Değişim: -0,63%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.