Petrol fiyatlarındaki düşüş bu hisseleri öne çıkaracak

23.01.2015 - 06:11 | Son Güncelleme :

Analistlerden 12 hisse için işte o tahminler...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/benzin_petrol_650_8.jpg">

Petrol fiyatları, geçen yılın yaz aylarından beri düşüş trendinde. 25 Haziran'dan bu yana küresel büyümede gözlenen düşüşün talebi kısması, ABD'nin kaya petrolünün üretimini artırması ve başka bir çok sebep Brent petrolün fiyatının yaklaşık yüzde 50 değer kaybetmesine neden oldu. Bu arada birçok kurum petrol fiyatlarıyla ilgili 2015 tahminlerini 60 dolar seviyelerinden 50 dolara revize etti. Hatta petrol fiyatlarının 2008-2009 yıllarındaki dip seviyesi olan 37 dolara kadar gerileme potansiyeli olduğunu söyleyenler de var. Ancak analistler petrolde maksimum yıllık ortalamanın 60 dolar civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Diğer bir deyişle petrol fiyatlarında 2014 ikinci yarısında yaşanan volatilitenin bu yıl da devam etmesi bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'de cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu katkısı olduğunu ifade eden analistler, TCMB'nin buna duyarsız kalamayacağı görüşünde hemfikir. Analistlere göre, yılın ilk yarısında, yüzde 8.25 olan gösterge faizler 7.00-7.50 bandına çekilebilir. Borsa İstanbul'da (BIST), petrol fiyatlarının gerilemesinin devam etmesi ve bunun dolaylı etkilerinin bazı sektörlere olumlu yansıyacağı tahmin ediliyor. Analistlere göre, bu sektörlerin başında bankacılık, ulaştırma, iletişim, holding, otomotiv, konut ve turizm, havayolu, cam ve çimento geliyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İdil Taraklı / Para Dergisi



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bagfas_650.jpg">

‘’BAGFAŞ’IN KAR MARJLARI OLUMLU ETKİLENİR’’

Gedik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emin Tay

Bagfaş:
2014'ün üçüncü çeyreğinde olumsuz bir dönem geçiren Bagfaş'ın, 2014 yılsonunda döviz kurlarındaki yükselişle birlikte finansal görünümünün iyileşeceğini düşünüyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüşün gübre sektöründe hammadde fiyatlarına olumlu yansıyacak olması Bagfaş'ın kar marjlarını olumlu etkileyecek. 2.4 piyasa değeri/ defter değeri ve 35.2 fiyat/kazanç ile işlem gören şirket hisselerini beğeniyoruz. Bagfaş hisseleri için 17.10 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tupras_650_3.jpg">

Tüpraş: Petrol fiyatlarındaki düşüşün şirketin karlılığına etkisini sınırlı pozitif olarak yorumluyoruz. Düşüşün rafineri marjındaki değişim ve stoklara etkisi olacaktır. Hammadde maliyetlerine yansıma olumlu yönde olurken bu yansımanın ürün fiyatlarına da etki etmesi beklenebilir. Ancak maliyetlere nazaran  ürün fiyatlarına etkisi daha gecikmeli olduğundan makas olumlu yönde açılıyor ve rafineri marjları yükseliyor. Ek olarak Kerkük'ten gelen petrolün spread'leri olumlu etkilediği söylenebilir. Öte yandan petrol fiyatının düşüşüyle stok zararı da yazılacak. Net rafineri marjındaki yükselişin önemli bölümünün stok zararıyla gölgeleneceğini düşünüyoruz. Buna rağmen şirketin 'Fueloil Dönüşüm' projesinin de tamamlanmasıyla kayda değer nakit akışı sağlamasını bekliyoruz. Tüpraş hisseleri için [12 ay vade) 73 TL hedef fiyatla yüzde 34 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/emlakkonut_111.jpg">

Emlak GYO: Temmuz ayından itibaren faizlerde indirimle birlikte satışlarda iyileşmenin başladığı görüldü. Şirket yıl içerisinde 3.5 milyar TL değerinde arsa alımı gerçekleştirerek arsa portföyünü 5.4 milyar TL'ye çıkardı. Emlak Konut için önümüzdeki dönemde en önemli hikaye, faiz oranlarındaki düşüş beklentisi olacak. Türkiye'de faiz oranlarının enflasyonla olan bağı nedeniyle  petroldeki düşük fiyat seviyelerinin konut sektörüne depozitif katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 2015 yılında Emlak GYO için uzun vadede olumlu görüşümüzü sürdürüyoruz. BIST'te görülebilecek geri çekilmelerde şirket hisseleri için yılın ilk yarısına kadar 3.60 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/pegasus_ucak_650_2.jpg">


Pegasus: Şirket, petrol fiyatlarında görülen sert düşüşten pozitif etkilenmeye devam edecek. Son altı ayda yüzde 59 düşüş gösteren petrol fiyatları, akaryakıt maliyetlerini olumlu etkileyecek. Bu açıdan bakıldığında yılsonu için oluşan olumlu kâr beklentilerinin fiyatlara yansımakta olduğu görülüyor. Pegasus hisseleri petrol fiyatlarındaki gelişmelerle beraber ekim ayından bu yana yaklaşık yüzde 42 değer kazandı. Toplam maliyetlerinin yüzde 44'ü akaryakıt maliyetlerinden oluşan Pegasus, bu maliyetlerin 2014 için yüzde 59, 2015 için yüzde 66'sını hedge etmekte. Yüksek oranda hedge yapması nedeniyle şirket piyasa fiyatındaki gelişmelerden THY'ye göre daha az etkilenmekte. Yatırımcılara önerimiz, hissedeki fiyat gerilemelerinde kademeli maliyet yapılması yönünde. Önümüzdeki 12 aylık dönemde 36.50 TL hedef fiyatla yüzde 14.4 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petkim_1111.jpg">

‘’PETKİM’İN MALİYETLERİ AZALIYOR’’

Meksa FX Analisti Eren Can Ümüt

 
Petkim: Üretim için kullandığı petrolden elde edilen nafta hammadde fiyatının gerilemesi, şirketin maliyetlerini azaltıyor. Ayrıca doğalgaz fiyatlarında yaşanan gerileme de üretilen elektrik enerjisinin maliyetini düşürüyor. Dolayısıyla bu durum şirket Petkim   hisselerine olumlu yansıyor. Petkim'in iştiraklerinden Petlim Limancılık'ın yüzde 30 hissesinin 250 milyon dolar bedelle Goldman Sachs'a satıldığı duyuruldu. Petkim'in ana hissedarı Socar, para transferinin yapılıp hisse devrinin tamamlandığını belirterek, söz konusu hisselerin bir süre sonra halka arz edileceğini açıkladı. Bu da şirket hisselerinin borsadaki seyri açısından önemli. Petkim hisseleri için bir miktar kar realizasyonu olasılığı bulunsa da petrol fiyatlarının düşük seyrinin devam edeceği düşünüldüğünde, orta ve uzun vadede yükseliş potansiyeli olduğunu belirtelim. 4.07 direncinin de yukarı yönde geçilmesiyle birlikte Petkim hisseleri için 4.30 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/thy_ucak_650_6.jpg">

THY: Petrolde yaşanan gerilemenin bilet fiyatlarında düşüşü tetiklemesiyle yolcu sayısının artması beklenebilir. Bu da şirketin karlılık rakamına pozitif katkıda bulunabilir. Net satışlarında istikrarlı bir artış trendinin görülmesi, şirket hisseleri için olumlu. Önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarının düşük seyrinin devam etmesiyle THY hisselerindeki yükseliş hareketinin devam etme olasılığı yüksek. THY hisseleri için orta vadede 10.70 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ford_650.jpg">

Ford Otomotiv: Gerek faizlerde gerekse petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün otomotive olan talebi artırması beklenebilir. Ford Otosan özelinde ise yatırımların dikkat çektiği görülüyor. Şirket, yerli üretim olan Cargo kamyonları ve bu kamyonlarda kullanılan Ecotorq motorun Çin'de üretilmesi ve satılması için lisans anlaşması yaptı. Ford Otomotivin ABD ve Kanada'ya Doblo ihracatı ise geçen yılın ekim ayında başladı. Şirketin toplam yatırım tutarının 1.4 milyar dolara ulaşması da dikkat çekici. Öte yandan toplamda 360 milyon dolar olan bu yatırım vadesinin 2018'den 2021'e uzatıldığını da belirtelim. 33 TL fiyat hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/anadolucam.jpg">

Anadolu Cam: Cam ve çimento gibi yoğun enerji kullanan bir sektörün petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten olumlu etkilenmesi normal. Anadolu Cam hisseleri her ne kadar düşen petrol fiyatlarından olumlu etkilense de Ukrayna'daki bağlı ortaklığı Merefa Glass Company, ülkedeki belirsizlikler ve planlanan modernizasyon yatırımının tamamlanması için üretimine ara vereceğini açıkladı. ]  Yani Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Teknik olarak 2.16 direncinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesi durumunda yükselişin 2.32 seviyelerine kadar devam etmesi beklenebilir. 2.25 TL hedef fiyatla yüzde 7.5 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/halk_gyo.jpg">

‘’HALK GYO FİNANSALLARINDA DEĞİŞİM BEKLİYORUZ”

Destek Menkul Değerler Ekonomisti Osman Kadri Koca

 
Halk GYO: 2014 üçüncü çeyrek finansallarında rayiç değerlerle 1.2 milyar TL gayrimenkul, 951 milyon TL aktif ve 798 milyon TL özkaynak büyüklüğüne ulaştı. Gayrimenkullere, gayrimenkul projelerine ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmakta. Konut kredileri 2014 Eylül sonu itibarıyla 119 milyar 700 milyon TL'ye ulaşırken toplam kredilerin içindeki payı yüzde 10.02. Öte yandan 2015'in ilk yarısında faizlerde yaşanmasını beklediğimiz gerileme, konut kredilerinin maliyetlerini ve toplam kredilerdeki payını düşürecek. Devam eden İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Dedeman Park Levent Otel, Referans Bakırköy, Kocaeli Şekerpınar projeleri, şirketin finansallarında kayda değer değişimler sağlayacak. Halk GYO hisseleri için 1.45 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/is_bankasi_.jpg">

İş Bankası: Sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.3 düzeyinde olan İş Bankası, mevduatını 2014’ün ilk dokuz ayında 2013 yılsonuna göre yüzde 7.8 yükseltti. Etkin risk yönetim politikası, düşük gider, yüksek gelir yaratma kapasitesi, aktif kompozisyonundaki dengeli dağılım ve iştirakler ile bağlı ortaklık portföyünün pozitif etkisi İş Bankası’nın sektördeki konumunu güçlendiriyor. İş Bankası hisseleri için 7.75 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tav_8798.JPG">

TAV: Şirketin net borcunun yüzde 16 oranında yükselmesinde devam eden yatırımlar ve Milas Bodrum peşin kira ödemesi etkili oldu. Büyümesini ekim ayında devralacağı Milas Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile sürdürecek. Düşen petrol fiyatlarının pozitif etkisiyle ulaşım maliyetlerinde beklenen iyileşme, Türkiye'deki havalimanları™ kullanan toplam yolcu sayısında T.P.AM»   artışa neden olurken yurt dışı yatırımlarındaki gelirlerini de  yükseltecek. Atatürk Havalimanı'nda terminal kapasitesinin artırılması projesinde şirket kendi finansal kaynaklarını kullanacak. Yatırım bedeli ve yatırımdan elde edilecek gelirleri sözleşmelerle garanti altına alan şirket, İstanbul'da yeni havalimanının devreye girmesiyle yaşanacak negatif etkiyi sınırlayacak. 21.25 TL hedef fiyatla yüzde 15 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Sisecam.jpg">

T. Şişecam: Etkin maliyet yönetimi ile sürdürülebilir büyümeyi yakalayan T. Şişecam kur riskini azaltmaya yönelik spekülatif olmayan sınırlı türev işlemler ve güçlü likiditesi ile kontrollü risk yönetimi politikasına sahip. Avrupa bölgesi ihracatın yarısını oluştururken yurtdışı yatırımları hız kazanmaya devam etti. 2015'in ilk çeyreğinde Bulgaristan'daki ikinci düzcam hattını ve Glasscorp Romanya'nın modernizasyonunu gerçekleştirecek. Döviz cinsi yükümlülükleri döviz varlıkları ile uyumlu olan firma, 2015'te net kar marjını yüzde 9'un üzerine çıkarabilme potansiyeli taşıyor. 4.30 TL hedef fiyatla yüzde 13 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.462 Değişim: -0,66% Hacim : 36.760 Mio.TL Son veri saati : 13:26
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5964 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8163 Değişim: 0,24%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,89 Değişim: 0,50%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.