Merkez Bankası neden silahını kullanmıyor?

06.03.2015 - 09:10 | Son Güncelleme :

Uzmanlar Merkez’in neden silahlarını kullanamadığını şöyle açıklıyor...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_650_8.jpg">

Bir buçuk aylık süreçte yüzde 14’ten fazla değer kazanan dolar kurundaki tırmanışa seyirci kalan Merkez Bankası’nın piyasaya yeterince müdahale etmediği gözleniyor. Uzmanlar Merkez’in neden silahlarını kullanamadığını şöyle açıklıyor:

Faizi arttıramıyor: Siyasi irade arttırmak bir tarafa indirim için bastırıyor.

Doğrudan döviz satamıyor: Cephanesi sınırlı. Net döviz rezervi 38 milyar dolar.

hurriyet'ten Şebnem Turhan'ın haberine göre; sonunda dolar dün kritik seviye olarak görülen 2.60 aştı, ardından da 2.61 liranın üstüne çıktı. Ancak son bir buçuk aydır merkez bankası dolardaki yükselişe karşı net bir tavır almadı. Oysa, Merkez Bankası’nın iki önemli silahı var: Birincisi doğrudan satış veya ihalelerle dövize müdahale etmek, ikincisi faiz oranlarını değiştirmek. İşte piyasanın endişesi de tam bu noktada başlıyor. Piyasa uzmanları siyasi baskı nedeniyle Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklemiyor. Faiz silahını kullanamayan Merkez Bankası’nın tek başına döviz satışıyla kur tırmanışını durdurması ise mümkün görülmüyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

MERKEZ’İN ELİ GÖRÜLDÜ

“Şu an sıkıntı Merkez Bankası’nın faiz indirmesi veya arttırması değil, şu an problem Merkez Bankası’nın bağımsızlığının, kredibilitesinin sorgulanıyor oluşu” uyarısında bulunan Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özsavcı piyasanın artık Merkez Bankası’nın elini gördüğünü, ne yapamayacağını bildiğini vurguladı. Özsavcı şöyle konuştu: “Şu an piyasa biliyor ki indirim sürecindeyiz ve her faiz indirildiğinde dolarda düşüş yaşandı. Ama yılın ikinci yarısında Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz arttırdığında Türkiye Merkez Bankası faiz arttıramaz korkusu var. Şunun söylenmesi gerekiyor ‘Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığı vardır’. Araçta bağımsız olduğunu bilinirse Merkez Bankası ister faiz indirir ister faiz arttırır. Piyasa şu anda Merkez Bankası’nın elini görüyor ve güven problemi çok yüksek.”

Reuters’e konuşan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de, “Merkez Bankası döviz satış miktarını artırabilir, likiditeyi kısabilir ancak bunların etkisi sınırlı olacaktır. Esas olarak önümüzdeki döneme dair duruşuyla ilgili bir açıklama yapması; en azından faiz indirimi yapmayacağını söylemesi gerekir. Faiz artırımına geçmesini beklemek hayal olur” dedi. Piyasa faiz arttırılamayacağı için döviz satışına yüklenmesi de zor görünüyor. Uzmanlar Merkez’in net döviz rezervinin 38 milyar dolar olduğunu ve bu yüzden cephanesinin kısıtlı ve etkisinin düşük olduğunu vurguluyor.

REKOR MİKTARDA DOLAR SATMIŞTI...

Dolar geçen yıl ocak ayında sert bir yükseliş sürecine girmiş ve Merkez Bankası olağanüstü toplantı yaparak politika faizini bir anda 5.5 puan birden yükselterek yüzde 10’a çıkarmıştı. Bu faiz artırımı öncesi Merkez Bankası 11.4 milyar dolar satmış, faiz artırımı doların ateşini biraz almıştı. Arkasından Merkez Bankası bir yılda rutin ihalelerle 7.4 milyar dolar daha sattı. Merkez Bankası bir süre yüksek faizde mayısa kadar devam etti ardından yeniden faiz indirim sürecine başladı. Şubattaki Para Politikası Kurulu’nda da politika faizini yüzde 7.5’e çekmiş faiz koridorunun tavanını yüzde 10.75, tabanını ise yüzde 7.25’e indirmişti. Ancak indirimler eleştirilerin dozunu arttırmıştı.

ECB FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

AVRUPA Merkez Bankası beklenildiği gibi politika faizini değiştirmedi ve yüzde 0.05’te sabit tuttu. Karar sonrası açıklama yapan Başkan Mario Draghi, 9 Mart günü başlayacak tahvil alımlarının Eylül 2016’ya, ihtiyaç olması halinde ise daha ileri bir tarihe kadar süreceğini söyledi. ECB’nin bu yıla dair enflasyon tahminini indirdiği, ekonomik büyüme tahminini ise yükselttiği toplantıda Draghi, “Eylül 2016’ya kadar veya ihtiyaç olması halinde daha ileri (bir tarihe kadar) ayda 60 milyar euro tahvil alımı şeklindeki programımızdan farklı bir şekilde düşünmek, plan yapmak veya adım atmak için sebep görmüyoruz” dedi. Avrupa hisse senetleri ve tahvilleri, Draghi’nin, ekonomiye yönelik risklerin azalması ile birlikte, varlık alım programının gelecek hafta başlatılacağını açıklamasının ardından değer kazanırken, Euro 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro dolar paritesi yüzde 0.6 zayıflayarak 1.1011 seviyesine indi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.964 Değişim: 1,78% Hacim : 20.172 Mio.TL Son veri saati : 10:48
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 8.966
Açılış: 8.864
32,3079 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0328 Değişim: -0,25%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.279,18 Değişim: 0,07%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.