Kükreyen Boğa: Enerjide ‘Bereket’ Devri

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye’nin problemi belli. “Enerji açığı...” Çözüm de belli. “Daha fazla enerji üretimi.” Enerji üretimine yönelik projeler günlük değil en az 20 yıllık... Bu da, bugün enerjiye yatırım yapanların yarın kazançlı çıkacağını gösteriyor. Enerji yatırımı ucuz değil. Ancak karlı... Enerjiye yatırım yapan şirketlerin iki sıkıntısı var... Zaman ve yanlış devlet politikaları. Devir, enerji devri olunca, yatırımcılar açısından enerji şirketlerine yatırım yapmak doğru karar olarak görünüyor. Hisse senetleri borsada işlem gören enerji şirketleri var. Ve bu şirketlerin hemen hepsi de çok güçlü... Çoğunun arkasında güçlü gruplar var... Çoğunun arkasında güçlü gruplar var... Ancak, borsaya yeni gelecek Bereket Enerji, bana daha cazip görünüyor. Sebebi de, şirket yönetiminin çok akılcı politikalar izlemesi. Geleceği görüp, çevreye ve keselerine zarar vermeyecek enerji yatırımlarına girmesi. Kurdukları santralların her kademesinde, imza atmaları. Santral kurulduktan sonra da işletilmesinde...”

Bir kucakta birkaç karpuz taşıyacak yetenekteki yöneticileri sayesinde Bereket Enereji, ülkenin en güçlü gruplarından biri olacak bir performans sergiliyor. Borsadaki diğer enerji şirketleriyle kıyasladığımızda, Bereket enerji her açıdan daha cazip görünüyor. Her şeyden önce sudan enerji üretiyor. Ürettiği elektrik enerjisinin tamamını üyelerine satıp, buna karşılık İMKB’deki diğer otoprodüktör şirketlere oranla daha az iskonto uyguluyor. Santrallerini, diğerleri gibi belli bir zaman sonra bakanlığa devretmek zorunda değil... Termik santraller ile kıyaslandığında, daha çevre dostu üretim yapıyor. İMKB’de işlem gören hidroelektrik santral işleten şirketlere göre daha fazla elektrik satışında fiyat avantajına sahip. Hidroelektrik santraller termik santrallara oranla daha uzun ömürlü. Ve de doğal gaz, petrol türevi yakıtların kısıntısı ve de fiyat artışlarından etkilenmiyor. Bereket Enerji’yi diğer enerji şirketleri ile kıyaslamaya yerimiz yetmez. Ancak bu hisseyi orta ve uzun vade için düşünmek gerekir.

Çakal takımı Çarşamba günü borsada yatırımcılara tam anlamıyla panik yaşattı. İlk panik Euroline ekranlarından yansıdı. Saat 09.50 de haber başlığı “AB; Türkiye üyelik görüşmelerine hazır değil” olarak geçti. 195 sayılı haber başlığını tıklayarak haberin içeriğini öğrenmek isteyenler başarılı olamadılar. Çünkü içi boştu. Yatırımcıları panikleten haber, sadece başlıkta ibaretti. Oysa medya gelişmeyi tam tersi veriyor. Hatta “Türkiye için kolay ev ödevi” olarak yorumluyordu.

Amaç başka eğer böyle olmasa... borsayı, hatta para piyasalarını olumsuz etkileyecek başlığı atanlar, haber yazmayı unutmazlardı. Gazetecilik onur işidir. Sabır işidir. Araştırmacı, dürüst karakter ister. Gazeteci kalemini satmaz... Mesleği gazeteci olan birisi de çok önemli başlık atıp, haberi piyasalar kapandıktan sonra yazmaz. Haberin amacı belli... Zaten daha sonraki gelişmeler de bu amacın ne olduğunu ortaya koyuyor.

Euroline ekranlarında geçen 8 no’lu haberde ise “Sabah Turkcell’in Newyork Borsası kapanış fiyatı sehven 11.93 Dolar yazıldıktan sonra, 10.93 dolar olarak düzeltilmiştir. Yapılan hatanın ciddiyetinin farkındayız, tüm abonelerimizden özür dileriz” denildi... Hatanın farkına varıp, özür dilemek de erdemdir. Ancak en büyük erdem hataya meydan vermeyecek ciddiyettir. Binlerce aboneye hizmet veren, haber sunan Eurolinez’ın Turkcell hatasını kaç saat onra düzelttiği de merak konusudur.b.. Ve Çarşamba günü Turkcell tahtasında satış yapıp daha sonra mal alanlar, yani tahtadan “Yanlış haber” sayesinde para kazananlar ise ayan beyan ortadır. SPK ve İMKB denetçileri Çarşamba günü turkcell tahtasındaki işlemleri inceleyecek olurlarsa, haber kaynaklı oyunlara imza atanlar ortaya çıkar.

Masa başı haber ile endeksin 300 puan düşmesini az bulanlar, kulislere bu defa da yabancı işlemleriyle tanınan borsanın en büyük aracı kurum sahibinin tutuklandığı haberini yaydılar. Bu aracı kurum sahibinin hükümet ortağı bir parti lideriyle akraba olması, borsaya arzu edilen panik havasını yaşattı. Endeks 800 puana yakın gevşerken, haberin yalan olduğu ortaya çıktı... İşin tuhafı tutuklandığı öne sürülen aracı kurum sahibi bazı gazetecilerle konuşup onlara” Bu dedikodular dün akşam DGM’de ifade veren spekülatör çıkartıyor” dedi. Elbetteki bu spekülatörün kimliği bulunamadı. Ancak bir diğer spekülatör, söylentilerin kasıtlı olarak tutuklandığı ileri sürülen aracı kurum sahibi tarafından yayıldığını söyledi. Buna gerekçe olarak da bu aracı kurumun iki gündür çok mal sattığı ve sattıklarını ucuzdan yerine koymak olduğunu belirtti. Kısacası yalan haberleri kimin neden yaydığı anlaşılamadı. Yalan haber ile piyasası manipüle edenler ise, her zaman olduğu gibi kenara çekilip milleti birbirine düşürdü.

Aracı kurumların seans salonlarındaki yatırımcılar, piyasanın genel gidişatını belirlemek için gün içindeki alış-satış fazlalığına bakıyorlar. Spekülatörler de buna uyandıkları için en büyük satıcı kurumlarda kendilerini gösterip, çok sayıda küçük aracı kurum üzerinden alış yapıyorlar. Ekraün izleyen yatırımcılar da, genel görüntüye bakarak spekülatörün mal sattığını düşünerek “ayı tuzağına” düşüyor. Zaten geçen ahfta spekülatörün kurduğu çok sayıdaki ayı tuzağına düşmeyen olmaydı. Zira, spekülatörler piyasaları manipüle etmek için eline geçen her fırsatı kullandı. Özellikle de Etibank ve dolayısıyla da, Sabah-medya tahtalarıyla ilgili olarak. Sabah ve Medya tahtasında alınan mallarla ilgili olarak kredi sıkıntısı bulunan aracı kurumların mal satmak zorunda kaldıkları geyiği ile sıkıntıda olan spekülatör isimleri kulislerde kulaklara fısıldandı.

Son günlerdeki spekülatif ve de manipülatif hareketleri, kimlerin yaptığını bulmak çok kolay... SPK ve İMKB denetçilerin düşen görev özellikle Sabah, Sabah Pazarlama ve Medya tahtalarındaki soluksuz yükseliş ve düşüşlerin mimarlarını bulmak... Bunun için de bu tahtalarda işlem yapanları kontrol etmek yeterli... Elbette ki bunun için SPK’ya başkan seçilmesi gerekir. Elbette ki bunun için SPK’ya başkan seçilmesi gerekir. Acaba SPK’ya başkan seçilmemiş olması spekülatörlerin ekmeğine yağ mı sürüyor?.. SPK’nın yeni patronunun işi çok zor. Zira, önünde her biri ateşten çok sayıda soruşturma dosyası olacak. (BORSAMATİK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5609 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8223 Değişim: 0,46%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.417,62 Değişim: -0,63%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.