Koalisyonun SPK Sıkıntısı

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

SPK başkanı ve üyelerinin görev süreleri 14 Ekim`de doldu. Hükümet ise iki haftadır başkanlık için isim pazarlığı yapıyor.


Koalisyon ortağı partiler arasında Meclis Başkanlığı seçimi ile başlayan gerilim, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) atamalarını düğümledi. Hükümette, başkanlık için pazarlık yapılıyor. Hangi partinin önereceği aday başkan olacak, iki haftadır yanıt bulunamayan soru bu.


Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Muhsin Mengütürk ve 6 üyesinin görev süreleri 14 Ekim`de doldu. Görev süreleri sona erenler, veda mesajlarını yayımlayarak ya da e-mail adreslerine postalayarak ve odalarındaki eşyaları toplayarak SPK`dan ayrıldı.Görev süresi henüz dolmadan başkanlık için kulisler de yoğunlaşmıştı. 3 yıl süreyle kurumda başkanlık görevini yürüten Muhsin Mengütürk, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu İkinci Başkanı Biltekin Özdemir, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen, SPK İkinci Başkanı İlkay Karakoç, eski ikinci başkan Mehmet Çekinmez ve özellikle son günlerde `şansının arttığı` belirtilen Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu`nun adları sık sık gündeme getirildi. Hatta, Tunaboylu`nun SPK`ya atanarak Ziraat Bankası Genel Müdürlük koltuğunun boşaltılması ve Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen`in atanması senaryoları da yazıldı. Sonra bu senaryonun, Halkbank ile ilgili soruşturmalar nedeniyle gündemden kalktığı ifade edildi.


ANAP lideri Mesut Yılmaz`ın desteklediği Muhsin Mengütürk`ün adaylığı, Sermaye Piyasası Yasası`nda yer alan ve atanmasını engelleyen bazı hükümlere takıldı. `Her şeye rağmen` hesaplarının da yapıldığı, ancak bu atamanın Köşk`ten döneceği kaygıları Mengütürk`ü gündemden çıkardı. Bu tartışmaların netleşmesi beklenirken, devreye Meclis Başkanlığı seçimleri girdi. Koalisyonun büyük ortağı DSP, MHP`nin adayı Ömer İzgi`yi destekleme kararı alırken, ANAP kendi adayını çıkardı ve son tura kadar ortaklarına direndi. Bu direnmenin, SPK başkanlığını en çok isteyen parti olan ANAP adayının şansını yitirmesine yol açtığı iddia ediliyor. Koalisyon ortakları arasında ipler kopunca, SPK başkan ve üyeleri de 14 Ekim`den bu yana atanamıyor. Buluttan nem kapan, en küçük belirsizliklerde dalgalanmaya geçen borsa, siyasi bulanıklık içinde dikkate değer bulunmuyor.


Oysa, `aman borsa etkilenmesin` diyerek, ilgili ilgisiz tüm açıklamalar için borsanın kapanması bekleniyor. SPK, DSP`li Devlet Bakanı Recep Önal`a bağlı ama bu kaleyi ANAP istiyor. MHP direniyor. Bu nedenle, partilere angaje olmayan adaylardan biri, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen`in ismi öne çıkıyor. Yaklaşık bir haftadır SPK atamalarında durum bu. Kilitlenme çözülemiyor. SPK Yasası`na göre, kurul üyelikleri için Bankacılık Kurulu, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği ile Hazine`nin bağlı olduğu bakanlık aday öneriyor. Devlet Bakanlığı 4 aday, diğer kurumlar 2`şer aday bildiriyor.


ADAYLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ BELLİ;

Hazine`nin bağlı olduğu bakanlık, adaylarını sır gibi saklıyor. Bunun nedeni hükümetin isim konusunda anlaşaması. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurul Başkanı Abdullah Aslan ve eski kurul üyesi Erdal Batmaz`ı aday olarak belirledi. Aslan`ın adaylığı hesap uzmanları ile maliye müfettişleri arasında Balina Operasyonu sırasında ayyuka çıkan gerginliğin yansıması olarak değerlendiriliyor. Müfettiş kökenli Maliye Bakanı Oral, bir anlamda Kurulda istemediği Aslan`ı uzaklaştırmak istiyor.


Bankacılık Kurulu`nun adayları, Nizamettin Temel ve Ahmet Aksoy, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın adayları Hüseyin Erdem ve Özcan Pektaş, Aracı Kuruluşlar Birliği adayları Ahmet Olgun ve Sezai Akın, TOBB adayları ise Halil Sarıaslan ve Ömer Durusoy. (RADİKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5999 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7741 Değişim: 0,12%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,25 Değişim: 0,51%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.