Güneş`ten Gelen Para

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Almanya`daki modern sitelerden birinde güneş enerjisi sayesinde evlerde tüketilen enerjiden fazlası üretiliyor. Artı-enerji satılarak ek gelir sağlanıyor.


Güneş enerjisi çağına geçişte önemli adımlar atmakta olan Almanya`nın Freiburg kentindeki modern sitelerden birinde, çevre dostu bu enerji teknolojisi sayesinde, evlerde tüketilen enerjiden fazlası üretiliyor. Politika, kültür, ekonomi ve bilim dergisi Almanya (Deutschland) Dergisi`nin yeni sayısında yeralan ``Solar (Güneş Enerjili) Şehirde Yaşam`` başlıklı makaleye göre, Freiburg`da Schlier Dağı`nın eteklerindeki sitedeki evler, doğal kaynakları koruyucu teknoloji ile yüzyılların eski bilgileri birleştirilerek inşa edildi. Güneş enerjili sitede evler, güzel bir mimari tasarıma göre düzenlenerek güneşe karşı inşa edildiğinden, teras şeklinde düzenlenmiş olan güney tarafı özellikle güneş ışınlarının eğik geldiği kışın da ısı alabiliyor. Evlerin üç veya dört katlı kuzeye bakan cephesi ise rüzgar ve hava şartlarının tesirlerine kapalı. İyi tasarlanmış havalandırma sistemi, odaları yazın serin, kışın da sıcak tutuyor.


Güney cephesine bakan ve büyük, yüksek derecede ısı kaybını önleyen pencerelerle donatılan evlerde, pasif güneş enerjisi kullanım ilkesine göre, kışın eğik gelen güneş ışınları ısıtmada yardımcı oluyor, yazın da, balkonlar ve çatı tarafından gölgelendiriliyor. Artı enerji evlerinde güneyde oturma odaları, kuzeyde mutfak ile yan odalar da ısı koruyucusu olarak yeralıyor. Dış duvarlar rüzgar geçirmiyor ve mükemmel yalıtılmış evler, yine de nefes alıyor. Aktif havalandırma tesisatı üzerinden içerdeki kullanılmış hava dışarıya aktarılıyor. Isı değiştirici ile kullanılmış hava, sıcaklığını dışardan gelen temiz havaya transfer ediyor.


SİTE SAKİNLERİNE EK GELİR;

Alman mimar Rolf Disch`in tasarlayıp plan ve projesini çizdiği güneş enerjili sitedeki evlerde ihtiyaçtan fazla üretilen elektrik enerjisi sayaca kaydedilip şehir enerji şebekesine aktarılıp ek gelir sağlanıyor. Uzmanların araştırmalarına göre, Batılı ülkelerde dört kişilik hanelerde kalorifer, elektrik ve sıcak su için senede ortalama 34 bin kilowatsaat birincil enerji kullanılıyor. Artı enerjili konuttaki güneş enerjisi tesisatıyla, dört kişilik bir aile efektif olarak 5 bin 700 kilowatsaat kazanabiliyor. Artı enerji evleriyle, güneş enerjisi tesisatının büyüklüğüne göre, her ay 300 ila 600 Alman Markı civarında para kazanılabileceği öngörülüyor. Enerji şirketlerinin, elektrik şebekesine aktarılan güneş enerjisiyle kazanılan elektriğin kilowatsaatine 99 fenig ödemesi gerekiyor. Başka bir hesapla, bir artı enerji evinin 50 sene içinde ürettiği enerjinin miktarı 200 bin litre mazotun yakıtölçüsüne eşdeğer. Avrupa`nın en modern güneş enerjisi konut projesinin tamamlanmış kısmı, gazetecilerin yanısıra, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve otobüsler dolusu yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.


KONFOR KAYBI YOK;

Bu arada, güneş enerjisine göre inşa edilmiş konutlarda kesinlikle konfor kaybı olmadığı gibi, aydınlık, ışık dolu odalarda ve temiz havada oturanların kendilerini daha iyi hissettikleri belirtiliyor. ABD`nin New Mexico Eyaleti Taos`da, eski Roma`da, Nil Nehri kıyısında veya Alp Dağları`nda ve dünyanın her yerinde insanlar, evlerini Güneş`in gidiş hattına göre inşa ediyorlardı. Isının yazın 50 dereceye çıktığı, kışın ise eksi 20 dereceye kadar düştüğü havalarda bile evlerin iç sıcaklığı, ısıtma ya da soğutma cihazı olmaksızın 15 ila 25 derecede tutulabiliyordu.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.454 Değişim: -0,74% Hacim : 28.082 Mio.TL Son veri saati : 11:53
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5862 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7980 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.498,03 Değişim: 0,55%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.