Faiz indirimleri fırsat yaratabilir

11.08.2019 - 13:34 | Son Güncelleme :
Faiz indirimleri fırsat yaratabilir | Piyasa Haberleri

Fed’in faiz indirimlerinin devam etme olasılığı arttı. Bu durum Türkiye’nin dahil olduğu gelişen ülkeler için avantaja dönüşebilir. Yüksek faiz ve nispeten ucuz borsa verileri diğer ülkelere göre daha cazip bir imkân sunuyor.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Döviz kurları ve tahvil bono faiz oranlarındaki düşüşe karşılık borsada da düşüş eğilimi var. Birbirine alternatif piyasaların aynı yönde hareketi piyasa işleyişine aykırı gibi görünse de zaman zaman böyle kısa süreli uyumsuzluklar olabiliyor. Daha sonra olağan denge tekrar kuruluyor tabi ki. Son yaşanan uyumsuzlukta her piyasanın kendine makul bir gerekçesi var. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının kızışması ve kur savaşına dönmeye başlaması borsaları zayıflattı. Ticaret savaşında ekonomiler daha zayıf büyüme gösterecekleri için borsalar olumsuz etkilendiler. İlk çeyrek küçülen Türk ekonomisi toparlanma çabasında. Küresel ekonomideki olası bir yavaşlama haliyle içeriye de olumsuz yansıyacak. Kur savaşı diğer ülkelerin de paralarını zayıflatacak. Çin Yuanında değer kaybı sürüyor. ABD Doları/Çin Yuanı paritesi 7’nin üzerinde.

Haberin Devamı

İNDİRİM OLASILIĞI

Türkiye son yıllarda TL’nin değer kaybı nedeniyle ihracat ve turizmde bir parça avantaj yakalamıştı. Gerçi ihracatta kurun etkisi sınırlı. ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere faiz indirimlerinin para piyasalarına etkileri ise daha belirgin hissediliyor. Küresel ekonomideki durgunluk beklentilerine bağlı olarak faiz düşüren Fed’den eylül ve sonraki toplantılar için yeni faiz indirim olasılığı arttı. Trump’ın Fed’e yoğun ‘faiz düşür baskısı’ sürüyor. Türkiye gibi dış finansman ihtiyacındaki ülkeler için daha düşük faizle daha rahat dış borçlanma dışında portföy yatırımları (sıcak para) girişleri olasılığı artmış durumda. Bu aşamada en fazla etkiyi döviz kurları üzerinde hissediyoruz. Ancak henüz rakam veya veri olarak görmüş değiliz. Önümüzdeki dönemde gerçekleşmeleri görebileceğiz. Bu aşamada beklenti ve olasılıklardan söz etmek mümkün. Türkiye hala yüksek sayılabilecek risk primi (CDS) ve düşük kredi notuna sahip. Bunların yabancı yatırımcı girişleri noktasında olumsuz bir etkisi olacak mı göreceğiz. Ama yüksek faiz ve nispeten ucuz borsa verileri diğer ülkelere göre daha cazip bir imkan sunuyor. Nitekim küresel ekonominin önemli bankaları Citi Group, Societe Generale ve Deutsche Bank benzer gerekçelerle geçen hafta TL’de alım önerdiler. Societe Generale, “Türkiye küresel faiz avı ve ekonomik dengelenmeden fayda sağlayacak”derken Deutsche Bank, TL’de boğa tutumunu sürdürdüklerini söyledi. CitiGroup kaynaklı açıklamalarda ise Fed’e yönelik genişleme beklentileri yüksek faiz ödemesi yapan paraları destekleyecek”dedi.

Haberin Devamı

YAKINDAN İZLENECEK

Diğer gelişen ülke para birimleri ve ABD dolarına göre TL geçen hafta en fazla değerlenen para birimlerinden biri oldu. TL’deki değerlemede, son aylarda artış görmeye alıştığımız bankalardaki döviz mevduatında geçen haftaki 942 milyon dolarlık çözülmeyi dikkate almak gerekecek. Döviz hesapları önümüzdeki günlerde yakından izlenmeye devam edilecek. Ayrıca cari açığın fazlaya dönüşmeye başlamasının ve Türkiye-ABD ilişkilerindeki yumuşama gibi diğer etkenlerin de payı var. Küresel ekonomideki durgunluk beklentileri, ticaret savaşı ve faiz düşüşü gibi gelişmeler dış piyasalarda enerji, sanayi ve tarım emtialarına düşüş olarak yansıdı. Güvenli liman özelliği nedeniyle altın hariç tabi ki. Petrol, çelik, bakır, doğal gaz, buğday, mısır, pamuk gibi emtia fiyatlarında düşüş eğilimi korunuyor. Bu durum cari denge ve enflasyona olumlu katkı bakımından Türkiye dahil ithalatçı konumdaki ülkeler için avantaj gibi görülebilir. Ancak konu global ekonomideki yavaşlama olunca çok da sevinilecek tarafı kalmıyor. Dış kaynaklı gelişmelere bağlı olarak borsada zayıf, para piyasalarında ise iyimser hava sürüyor.

BORSA TUTUNMA ÇABASINDA

Haberin Devamı

BORSA tepki alım denemelerine rağmen kısa dönemli çıkış trend desteğinin altında işlem görüyor. İlk destekler 97.700 ve 96.200. Tepki yükselişinin ilk dirençleri ise 101.000 ve 104.000. Çıkışın devamı için 104.000 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Ancak endekste 101.000 geçilemez ise düşüş formasyonlarından “omuz baş omuz” olasılığı belirginleşebilir. Direnç seviyelerine yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.

DOLAR/TL DÜŞÜŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR 

DOLAR/TL kurunda simetrik üçgen formasyonunun aşağı yönlü kırılmasıyla birlikte düşüş trendi sürüyor. İlk destekler 5.44-5.40 görülürken bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi taktirde sonraki destek noktaları 5.30 ve 5.16. İlk dirençler ise 5.60-5.63. Olası tepki çıkışının devamı ve güç kazanması için 5.63’ün geçilmesi gerekecek. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de satış baskısı korunuyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.