Eylül ayında dolar ve borsa nasıl hareket eder?

28.08.2017 - 12:56 | Son Güncelleme :
Eylül ayında dolar ve borsa nasıl hareket eder? | Piyasa Haberleri

Dolar endeksi son iki buçuk yıllık kanalın alt bandını test ederken, burası kırılmadan doları daha fazla açığa satmak riskli olacaktır. Borsada ise 105 bin-110 bin bandından çıkış yeni sert hareketleri tetikleyebilir.

Kurban Bayramı nedeniyle yaşanacak kısa hafta sonrasında eylül ayı ile birlikte piyasalarımızda gündemin çok daha hızlı değişeceğini düşünüyoruz. İçeride açıklanacak ağustos ayı enflasyonu ile başlayacak ay içerisinde, Kuzey Irak'taki Irak'tan ayrılmayı öngören bağımsızlık referandumu, Almanya'daki seçimler, Suriye'de son dönemlerde yeniden operasyon söylemlerinin artması, Fed'in bilanço küçültme ile ilgili alacağı aksiyonlar gibi önemli gündem başlıkları yer alıyor.

Haberin Devamı

Para Dergisi'nden Üzeyir Doğan'ın haberine göre; tüm bu gelişmelerin yanında Borsa İstanbul'da son haftalarda görülen aşırı dalgalı yapı da eylül ayında önemli hareketler olabileceğini işaret ediyor.

YABANCI İLGİSİ DEVAM EDİYOR

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Kasım 2016'da Borsa İstanbul'da başlayan ve günümüze kadar devam ederek endeksi tarihi zirvelerine taşıyan yükseliş trendinde yabancı alımları önemli ölçüde etkili oldu. Geçtiğimiz yıl yüzde 61.5 civarına kadar gerileyen yabancı takas oram yüzde 66'ya kadar çıkarak, Mayıs 2013'ten sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Yabancı takas oranındaki artışta, BİST'in 2015 ve 2016'daki gelişmeler neticesinde aşırı iskontolu hale gelmesinin ve bu yıl bu risklerin büyük oranda ortadan kalkmasının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Bu durum Türkiye'nin risk primlerine yansımış durumda. Geçen yıl 300'ün üzerini test eden beş yıllık CDS primleri son haftalarda 175'in altına geriledi. Bu da Türkiye'ye yönelik risk algısındaki iyileşmenin en net göstergesi. İyileşen risk algısı da sermeye girişlerini tetikleyen en önemli etken. CDS primleri, eylül ayı dahil yılın geri kalanında TL varlıklar için en önemli göstergelerden birini oluşturuyor. Buradaki gelişmelerin gerek Borsa İstanbul'da gerekse TL üzerinde en belirleyici etken olacağım düşünüyoruz.

Haberin Devamı

DOLAR ULUSLARARASI PİYASADA KAN KAYBEDİYOR

Son aylarda ABD'de zayıflayan ekonomik verilerle birlikte Trump yönetiminin oluşturduğu güvensizlik ve belirsizlik doların kan kaybetmesine neden oluyor. Bu dönemde Fed'in de şahin olarak nitelendirilebilecek söylemlerini askıya alması, doların başta euro olmak üzere gelişmiş ülke para birimleri karşısında hızla erimesine neden oluyor.

Trump öncesinde Fed tarafından yapılan açıklamalarla ana hatlarıyla 92-100 aralığında bulunan bir kanal içinde dalgalanmasına müsaade edilen dolar endeksi (DXY) Trump'ın seçilmesinin ardından 104'e kadar yükselmişti. Trump'ın başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte söylemlerinin değişerek doların güçlü olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmeye başlaması, verilerdeki bozulma ve Trump yönetiminin devamına ilişkin endişelerin artması doların hızla değer kaybetmesine neden oldu.

Ağustos ayı içinde en düşük 92.54'ü gören dolar endeksi böylece son iki buçuk yılın kanal dibine gerilemiş oldu. Bu kanalın alt bandının oluşturduğu desteklerin çalışıp çalışmaması kısa vadede ABD'deki siyasi durumun netleşmesine bağlı. Piyasalar şu an ABD'deki siyasetin işlerliğinin tamamen durma noktasına gelebileceğini fiyatlama eğiliminde. Yani olası en kötü senaryoya karşı bir pozisyon alma eğilimi söz konusu. Bu konudaki sıkıntıların aşılabileceğine yönelik bir ipucu ani yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 

BORSA İSTANBUL'DA 110.300 DİRENCİ İZLENİYOR

Borsa İstanbul'un son dönemdeki hareketleri ile emsalleriyle zaman zaman korelasyonunun azaldığı zaman zaman da yüksek betalı bir hisse görünümü sergilediğini söylemek yanlış olmaz. Kasım ayından beri yaşanan yükseliş trendinin endeksi taşıdığı seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda endeks için pahalı kelimesini kullanmak hala çok mümkün olmasa da zaman zaman kar realizasyonları olabileceği düşüncesini akıllardan çıkarmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Son günlerde görülen yükseliş ile yeniden tarihi zirvelerine yaklaşan BIST-100 için izleyeceğimiz en önemli seviyeler yukarıda tarihi zirvelerin bulunduğu 110.300 civarı aşağıda ise yılbaşından beri devam eden yükseliş trendi ile geçtiğimiz hafta görülen dip seviyelerin bulunduğu 105-106 bin aralığı olacak.

Kabaca 105 bin ile 110 bin aralığında bulunan bant içinden çıkış yeni sert hareketleri tetikleyebilir. Bu nedenle bahsettiğimiz bu bant İçinde alınacak kısa vadeli pozisyonlarda, bu kanalın dışına çıkılması durumunda terste kalan pozisyonlarda çok fazla ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz.

DOLAR/TL'DEKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi eylül ayının gündemi oldukça yoğun. Ağustos ayı enflasyonu ile yıllık enflasyonun yeniden çift haneye çıkma ihtimali, Kuzey Irak'taki ayrılmayı öngören bağımsızlık referandumu, Almanya'da gerçekleşecek seçimler, Suriye'de yönelik artan operasyon söylemleri ve Fed'in bilanço küçültme ile ilgili alması beklenen aksiyonlar TL'nin değeri konusunda volatil bir ay yaşanma ihtimalini artırıyor.

ABD'de siyasi belirsizliğin neden olduğu doların uluslararası piyasadaki değer kaybı süreci devam edecek olsa bile, bu gelişmelerin döviz sepetinin (0.5 euro+0.5 dolar] daha fazla aşağılara gitmesini engelleyebileceğini, eylül ayı ile birlikte gerek küresel piyasalardaki gerekse yurtiçindeki iyimserlik dalgalarının sonbahar aylarında bir miktar azalabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle başta dolar olmak üzere kurlardaki geri çekilmelere karşı biraz daha temkinli yaklaşmak gerektiği kanaatindeyiz.

Seçtiğimiz haftaki düşüşüyle 3.45'in altını test eden dolar/ TL'de yakın vadedeki en güçlü destek 3.42'de bulunuyor. Teknik göstergelerin aşırı satımı işaret ettiği kur için olası tepkilerin kuvvet kazanabilmesi 3.4750 üzerindeki kapanışlara bağlı, yaşanan son düşüşün Trump'ın azli, ya da bütçe tavanının artırılmaması ve bunun neden olacağı bir not kaybı gibi ABD kaynaklı çok büyük bir siyasi belirsizlik oluşmayacağını düşünenler için alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5045 Değişim: 0,29%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5132
Açılış: 32,411
34,5673 Değişim: 0,21%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.504,08 Değişim: 0,84%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.505,72
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.