Enerjide ‘KDV’ oyunu

04.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Enerji Bakanlığı’nın, müfettiş raporları ve Maliye Bakanlığı’nın, ‘otoprodüktörlerle yapılacak enerji alış-verişlerinde ayrı ayrı fatura düzenlenmesi’ uyarısını karşın, ‘Yasaları delerek’ mahsuplaşlama yapmayı sürdürmesi nedeniyle devletin trilyonlarca lira vergi kaybına uğradığı belirlendi. TEDAŞ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, bünyelerinde otprodüktör grubu şirketlerin görevli oldukları bölgede; TEAŞ, TEDAŞ ve bağlı ortaklıklarıyla yaptıkları enerji alış-verişlerinden doğan vergilendirmeyle ilgili bir rapor hazırladı. Müfettişler, otoprdüktör grubu şirketlerle, enerji alı-verişinden doğan borçların karşılıklı olarak silinmesinin ardından kalan miktar üzerinden fatura düzenlenerek KDV tahakkuk ettirilmesi temeline dayanan mahsuplaşma anlayışının yanlış olduğunu belirledi. Raporda, mahsuplaşmanın, iki hükmi şahsiyet arasında bağıtlanan sözleşmelere konulacak hükümleri düzenlediği vurgulandı. Enerji Bakanlığı’nın, mahsuplaxmayla ilgili yönetmeliğinin, başlanğıçta yayımlanan yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılan bir takım teknik sorunların aşılması amacıyla çıkarıldığı anımsatıldı.
Bakanlık, vergi konusunda düzenleme yapamaz: Söz konusu değişikliğin, hangi amaçla yapılmış olursa olsun, Türk vergi mevzuatına etkisi olamayacağı vurgulanan raporda, ‘Çünkü Enerji Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetki alanlarına giren konularda bir düzenleme yapma yetkisi bulunmamaktadır’ dendi. Enerji Bakanlığı’nın, vergi konularında değil düzenleme yapma, yorum yetkisi bile bulunmadığına işaret eden müfettişler, şu uyarılarda bulundular: ‘Bu nedenle, burada bazen aynı bazen farklı birim fiyatalrla değerlendirilen enerji alış-verişlerinde bazen üreticinin, azen de alıcının haksız yere mağduriyetini önlemek için, aralarındaki alış-verişlerde yapacakları mahsıplaşmada TL’yi değil kilovatsaatı esas almaları gerektiği konusundaki bir düzenlemenin TEDAŞ ve bağlı ortaklıkları tarafından yanlış yorumlanarak, mahsuplaşma sonucu kalan miktarın fatura edilerek buna göre KDV tahakkuk ettirilmesi şeklindeki uygulamanın KDV Yasası’na ve KDV Genel Tebliği’nde yer alan hükümleri kesinlikle aykırıdır.’ Müfettişler, özellikle mahsuplaşılan enerji bedelinin farklılık arz ettiği durumlarda KDV kaybına neden olduğu; ileride TEDAŞ aleyhine doğması olası sorunların önlenmesi amacıyla otoprodüktörlerle yapılan alış-verişlerde her türlü hükmi şahsiyetin teslimleri için ayrı ayrı fatura kesilip kesilmemesinin gerekip gerekmediği konusunda Maliye Bakanlığı’ndan mukteza alınmasını istediler.
Maliye Bakanlığı: ‘Ayrı ayrı fatura düzenleyin’
Müfettişlerin bu talebi üzerine mukteza alınan Maliye bakanlığı, ‘Şirketler arasındaki enerji alış-verişlerinin trampa kapsamında sayılarak iki ayrı teslim hükmünde değerlendirilmesi’ gerektiğine dikkat çekti. Maliye Bakanlığı, elektrik teslimleri için teslim bedellerinin tamamı dikkate alınarak karşılıklı olarak fatura düzenlenmesi konusunda uyardı. TEDAŞ, Maliye Bakanlığı’nın uyarısı üzerine yayımladığı 420 sayılı talimatla, enerji alış-verişlerinde devleti zaarra sokan mahsuplaşma sisteminin terk edilerek, karşılıklı fatura düzenlenmesini istedi.
Otoprodüktör lobisi devrede: Bu sürede boş durmayan otoprodüktör lobisinin de etkisiyle Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’nın uyarısını ‘hiçe sayıp”: KDV Yasası’nı ‘delerek’, 5 Temmuz 2000 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve özel sektöre elektrik üretim ve iletim olanağı sunan yönetmelikle bir değişiklik yaptı. Otoprodüktör grubu şirketlerin; TEAŞ ve TEDAŞ ile enerji alışverişlerinde, Maliye Bakanlığı ve müfettiş raporlarının uyarılarına ‘çalım atılarak’ mahsuplaşma yapılması öngörülen değişiklikte, ‘Mahsuplaşılan enerji için taraflar bakanlıkça belirlenen otoprodüktör enerji satış fiyatı üzerinden karşılıklı olarak fatura düzenler’ hükmü getirildi. Yönetmelik değişikliğinin ardından TEDAŞ, 27 Temmuz 2000 tarihinde 2080 sayılı talimatı yayımladı. Talimatta, otoprodüktör ve otoprodüktör gruplarıyla mahsuplaşma yapılması, kalan bedelin fatura olarak düzenlenmesi istendi.
Tarifeler yönetmeliği’nde zararını düzenleme: Değişiklikle, mahsuplaşmalarda Bakanlıkça saptanan ‘sabit bir enerji bedelinin’ uygulanmasının öngörülmesi, alınan ve verilen enerjinin üç zamanlı sayaçlara göre yapılmasını ve pik saatlerde kullanılan elektriğe daha yüksek fiyat uygulanmasını öngören tarifeler yönetmeliğinin TEDAŞ ayelhine bozulmasına neden oldu. Çünkü, pik saat olarak kabul edilen 06.00-17.00 arasında kullanılan elektriğin kilovatsaati 54 bin lira yerine, bakanlığın belirlediği yaklaşık 31 bin liralık sabit ücretten hesaplanması nedeniyle, kilovatsaat başına TEDAŞ 23 bin lira zarar etmeye başladı. TEDAŞ söz konusu kayba uğrarken, devlette, KDV Yasası’na ve KDV Genel Tebliğine aykırı olarak yapılan bu düzenlemeyle birlikte önemli bir vergi kaybına uğradı. Müfettişlerin hesaplamasına göre TEDAŞ, alış-verişlerde ayrı ayrı fatura düzenlenmesini öngören 420 sayılı talimata göre, yüzde 17 KDV ve toplam enerji bedelinin üzerinden tahsil edilen yüzde 1’lik Belediye tüketim vergisiyle birlikte aylık 190 milyar lira aldığı bir otoprodüktörden, 2080 sayılı talimat çerçevesinde yalnızca 170 milyon lira almaya başladı. Türkiye, genelinde 40’a yakın otoprodüktör bulunduğunu belirten yetkililer, vregi ve sabit ücretten doğan kaybın yaklaşık 200 trilyon dolayında olduğunu hesaplıyorlar. Otoprodüktörlerin özellikle İstanbul, İzmit, Adapazarı, Ege ve İç Anadolu’da yoğunlaştığına dikkat çeken Enerji Bakanlığı yetkilileri, Bakanlığın, KDV Yasası’nı ‘delerek’ yürüttüğü bu uygulamanın, dağıtım şebekelerinin işletme haklarını alacak şirketlere büyük finansal darbe vuracağı uyarısında bulunuluyor. Bakanlık yetkilileri, Maliye bakanlığı gelirler genel müdürlüğü’nün yapacağı incelemede konunun ortaya çıkması durumunda TEDAŞ’ın, ceza almasına kesin gözüyle bakılıyor. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.996 Değişim: 2,15% Hacim : 38.646 Mio.TL Son veri saati : 12:12
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3300 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0433 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.280,37 Değişim: 0,12%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.