Enerji İhalelerinden KDV İsteyen Maliye Israrlı

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Enerji projelerinin işletme hakkının devrinde Maliye Bakanlığı`nın KDV ödenmesini istemesi ile başlayan tartışmada, Enerji Bakanlığı geri adım atmaya başladı. Enerji ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının yaptığı çalışmalarda bir sonuca ulaşılamadı, ancak Enerji Bakanlığı, ihaleleri kazanan firmaları birer mektup uyardı. Mektupta Maliye`nin KDV`de ısrarlı olduğu belirtiliyor.Maliye Bakanlığı`nın, GSM ihalesini kazanan İŞTİM`den KDV tahsil etmesinin ardından, enerji projelerinin işletme hakkı devirlerinden de yüzde 17 oranında KDV istemesi üzerine, yaklaşık 1.5 ay önce başlayan çalışmalardan herhangi bir sonuç alınamadı.İlk olarak Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, işletme hakkı devirlerinde bir satışın sözkonusu olmadığını, 20 yıl sonra geri alınacak olan işletmelerden KDV alınmasının sözkonusu olmadığını bildirmişti. Ancak aradan geçen sürede, Maliye Bakanlığı`nın Enerji Bakanlığı`nı ikna ettiği bildiriliyor. Maliye Bakanlığı, enerji projelerindeki işletme hakkı devirlerinden KDV alarak, kaynak yaratmayı öngörüyor.


ŞİRKETLER, KDV VERMEMEKTE ISRARLI;

İşletme hakkı devirlerini kazanan şirketler ise, hazırlanan sözleşmelerinde KDV ile ilgili hüküm bulunmaması nedeniyle KDV verilmemesi konusunda ısrarlarını sürdürüyorlar. Firmalar gerek 1997 yılında hazırlanan imtiyaz sözleşmelerinde gerekse özel hukuk hükümlerine göre yeniden düzenlenen sözleşmelerde, KDV ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığını, KDV eklenmesi halinde bunun, elektrik satış tarifesine ekleneceğini söylediler. Bu arada KDV konusunda sık sık biraraya gelen işletme hakkı devirlerini kazanan firmalar, Maliye Bakanlığı`na giderek KDV konusunda bire bir görüşme yapılması kararını aldılar. Ancak, randevuların çakışması nedeniyle şu ana kadar herhangi bir görüşme gerçekleşmediği bildirildi.


MALİYE NEDEN ISRAR EDİYOR?

Enerji Bakanlığı ve firmalara göre işletme hakkı devirlerinde finansman, dış piyasalardan sağlanacak. Borçlanma yoluyla Hazine`ye gelen paranın KDV`sinin olmayacağı görüşünde birleşilirken, KDV`de ısrar edilmesi halinde firmaların sermayelerinin buna yetmeyeceği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı ise, işletme hakkı devirlerinin KDV`ye dahil edilmesinde ısrarlı. Bakanlık bu nedenle, imtiyaz sözleşmesi çerçevesinde, işletme hakkını kullanan kurumun hizmetten yararlanma dönemlerini esas alarak, toplam işletme hakkı bedelinin ilgili döneme isabet eden tutarı üzerinden KDV hesaplanarak beyan etme düşüncesinde. Yüzde 17 oranında KDV taahhuk etmeyi planlayan Maliye Bakanlığı, 3 milyar dolar devir bedeli bulunan, ilk etapta bunun yarısının yani 1.5 milyar dolarını tahsil edilmesinden, 255 milyon dolarlık KDV tahsilatı bekliyor.


SORUN NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Maliye Bakanlığı GSM lisanslarından KDV alınacağını açıklayınca, İş Bankası-Telecom İtalia konsorsiyumu, 2 milyar 525 milyon dolarlık devir parasından KDV ödeneceğini söyledi. Maliye, Telsim ve Turkcell`de de lisans devri olduğunu, bu nedenle KDV alınması gerektiğini bildirdi. Telsim ve Turkcell`le sorun hala dava kosunu olmaya devam ediyor. GSM lisans devirlerinde 25 yıllığına lisans hakkı devredildi. Enerji ihaleleri işletme hakkı devirlerinde de 20-30 yıl arasında değişen süreler için işletme hakkı devrediliyor. Maliye Bakanlığı`nın `lisans devriyle` aynı özellikleri taşıması nedeniyle, işletme hakkı devredilecek 15 dağıtım ve 10 termik santraldan de KDV istemeye karar verdi. Gelir Vergisi Kanunu`nun 70. maddesinde, mal ve hakların kiralanması işlemlerinin de KDV`ye tabi olduğu hükme bağlanıyor. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5125 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9411 Değişim: 0,32%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.434,60 Değişim: 0,47%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.