Doğalgazda Basınç Düşüklüğü Sorunu

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Ankara`Da Hava Sicakliği Eksilere İnmeden, Dün Gece Doğalgaz Basinci Düştü Ve Bazi Semtler Gaz Alamadi -Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanliği: -``Bu Kiş, Bu Durumla Çokça Karşilaşacağiz`` -Ana İletim Hattinda Kapasite Artirimina Dönük Gündeme Gelen Loop (Paralel) Hatlar Ve Kompresörlerin Yapimi, Kasim Ayinda Tamamlanacak -Ancak İlave Gaz Gelmez İse Sorun Çözülmüyor


ANKARA (A.A) - 26.10.2000 - Ankara`da hava sıcakılğı eksilere inmeden, doğalgaz basıncının hızla düşmesi sonucu dün gece Ankaralıların yüzde 40`ı doğalgaz kullanamadı. A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Rusya`dan ilave gaz ve elektrik alınmadığı sürece, gaz çekişine bağlı bu kış Ankara`da basınç düşüşlerinin sık sık yaşanacağını söylediler. Edinilen bilgilere göre, doğalgaz kullanımı özellikle gece saatlerinde yoğunlaşınca, Ankara`da gece gaz basıncı 20 bardan 4 bara kadar düştü. Botaş yetkilileri, 1987 yılından bu yana bu dönemde hava sıcaklığının bu kadar düşmediğini, genelde kasım ayında havanın soğuduğunu ve ani ısı düşüşü nedeniyle Ankara`nın günlük tüketiminin günlük 1,5-3 milyon metreküpten dün 12-13 milyon metreküpe kadar yükseldiğini anlattılar.


DOĞALGAZ SANTRALLARI;

Bu arada doğalgazla çalışan, elektrik üreten çevrim santrallarının günlük tüketiminin 15 milyon metreküpten 17 milyon metreküpe kadar çıkması da, basıncın düşmesinde etkili oldu. Bu beklenmedik durum karşısında, basıncın düşmesinin ardından harekete geçen Botaş, doğalgaz arzını maksimuma çıkarmaya, enjeksiyon miktarını artırmaya başladı. LNG arzı 12-13 milyon metreküpten 17-18 milyon metreküpe çıkarıldı. Rusya`dan çekilen gaz miktarı 1 milyon 275 bin metreküpe yükseltildi. Bugün hava sıcaklığının yüksek olmasının da etkisiyle, sistem tekrar normale dönmeye başladı. Halen Ankara girişinde 6 bara kadar yükseltilen basıncın, akşam saatlerine kadar normale dönmesi bekleniyor.


YAPILAN ÇALIŞMALAR;

Bu arada Rusya`dan gelen doğalgaz ana iletim hattının kapasitesini artırmak amacıyla yapılan loop (paralel) hatlar ve kompresör istasyonları, Kasım ayı içinde tamamlanarak işletmeye alınacak. Kırklareli-Önerler arasındaki 95 kilometrelik loop ve Ankara-Eskişehir arasında 55 kilometre uzunluğundaki loop hatları inşatı, Kasım ayında devreye girecek. Eskişehir yakınlarındaki kompresör istasyonuna eklenen ikinci ünite ise tamamlanarak işletmeye hazır hale getirildi. Bursa`da kurulu bulunan TEAŞ`ın Ovaakça santralına istenilen yüksek basınçta gaz temin edilmesi ve Ankara`ya yüksekbasınçta gaz girişi sağlanması için, Ambarlı`da ve Bursa`daki kompresör istasyonlarının inşa çalışmaları da devam ediyor. Söz konusu kompresör istasyonları da Kasım ayı başlarında devreye alınacak. Bu yatırımlar yapıldığında, basınç düşüşlerinin kontrol altına alınacağı ve Ankara`nın daha az etkileneceği belirtiliyor. Tüm bu yatırımlarla doğalgaz iletim hattının günlük kapasitesi 60-61 milyon metreküpe ulaşacak.


RUSYA`DAN İLAVE DOĞALGAZ;

Türkiye`de yaşanan enerji darboğazının giderilmesi amacıyla Rusya`dan talep edilen günlük 12 milyon metreküp ilave doğalgaz konusu da, Rusya Başbakanı`nın temasları ile KEK toplantısında ele alındı. Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Balkan Doğal Gaz Kontrol Merkezi yetkililerinin biraraya geldiği görüşmelerde, transit boru hattının kapasitesinin arttırılmasına yönelik yapılan yatırımlar hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu. Görüşmelerde Rus yetkililerinin, Botaş`ın mevcut kontrat değerlerinin üzerindeki ilave doğalgaz talebinin bir kısmının karşılanması konusuna, olumlu yaklaştığı bildirildi.


YÜZER TERMİNAL OLMADI;

Öte yandan kış dönemi için alınan tedbirler kapsamında, geçtiğimiz aylarda 2 yıl süre ile kullanılmak üzere İzmit Körfez açıklarında yüzer terminal için ihaleye çıkılmasına rağmen, istenilen şartta teklif gelmedi. Bunun üzerine LNG gemilerinin gelişinde olabilecek muhtemel gecikmelerin yaratabileceği problemlerin etkisini azaltmak amacıyla, Marmara LNG Terminali açıklarında demuraj ödeme riskini de göze alarak LNG gemisi bekletmek suretiyle LNG alımı için ihaleye çıkıldı. Ancak bu ihaleye de istenen şartta teklif gelmedi. Botaş, bu girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine kış ayları için biri opsiyonel olmak üzere 3 kargo spot LNG alımı ihalesine çıktı. Türkiye`de yeraltı depolarının bulunmaması nedeniyle, kış-yaz dönemleri arasındaki talep farklarını ortadan kaldırmak amacıyla ``kesintili müşteri`` grubuyla çalışan Botaş, herhangi bir ihtiyaç halinde bu müşterilere verdiği doğalgazı keserek, konutların ihtiyacının karşılanacağını vurguluyor. Botaş bu tür müşterilerini, olası durumlara karşı hazırlıklı olmaları konusunda da uyardı. Sonuçta, Rusya`dan ilave doğalgaz ve elektrik alımı için yürütülen görüşmelerde henüz sonuca varılamazken, eğer istenen miktarda ilave doğalgaz alınamaz ise mevcut hattın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da bir işe yaramayacak.


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK;

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Ankara`da doğalgaz basıncındaki düşüşün kendileriyle bir ilgisi olmadığını söyledi. Gökçek, ``doğalgazın basınçlı olarak verilmesi, Botaş`a aittir. Normal basınçta verirlerse, biz de vatandaşa normal basınçta gaz verebiliriz`` dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3647 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9692 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,17 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.