Borsacılardan Enerjiye Beş Yıldız

15.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Enerji konusu Türkiye`nin gündeminde ilk sıraya oturdu. Artık enerji sektörü geleceğin sektörü olarak gösteriliyor. Peki borsadaki enerji şirketlerinin durumu ne? Neler yapıyor, neler planlıyorlar, hisseleri nasıl seyrediyor? Araştırdık...
Geleceğin sektörleri dediğimiz zaman bir sektör hepsinde ortaktı: Enerji.

Türkiye`de uzun bir süredir tartışılan bir konu olması, kesintilerin sıkıntıların gündeme gelmesi ve yeni yatırımların planlanması bu sektörü ön plana çıkarmıştı. Öyle ya, sektörde faaliyet gösteren firmalar, az bulunan bir ürünü üretiyor ya da pazarlıyorlardı. Haliyle satış sıkıntıları yoktu. Bu da onları cazip hale getiriyordu. Ya borsadakiler?.. Zaman zaman hareketlenen ve tabii bu hareketleriyle piyasayı canlandıran, zaman zaman gerileyerek piyasayı da beraberlerinde çeken bu şirketlerde son durum neydi? Sektörün genelinden başladık incelemeye ve şirketlere indik. Onların borsa performanslarını, geleceğe yönelik beklentilerini araştırdık. Uzmanlardan hisse beklentilerine dair yorumlarını aldık.

GELECEK PARLAK

Sektörde ilk etapta dikkat çeken nokta beklentilerin yoğunluğu... Tabii uzun vadede. Borsacılar buna neden olarak yukarıda da değindiğimiz gibi sektörün önem kazanmasını gösteriyorlar. İMKB`de enerji sektörü kapsamında aslında yedi şirket var. Bu alandaki dev şirketler şimdilik uykuda. Geniş bir yatırımcı kitlesinin elinde bulunan ve hareketleri piyasayı anında etkileyen Çukurova, Kepez ve Aktaş`ın tahtaları uzun bir süredir kapalı. Endeks kapsamında ise Ak, Aksu, Ayen ve Zorlu Enerji işlem görüyor.

Bu hisseler için borsacılar, sektörün durumu nedeniyle, uzun vadeli alım öneriyorlar. irketlerdeki son durum ise şöyle:

AK ENERJİ

Türkiye`nin ilk ve en büyük otoprodüktör grubu olan Ak Enerji, Türkiye`de üretilen elektriğin yüzde1`ini tedarik ediyor. 2010 yılında Türkiye`de üretilen elektriğin yüzde 10`unu karşılamayı ve en büyük elektrik üreticisi olmayı hedefleyen şirket 295,8mw olan kurulu gücünü her yıl 100 mw artırmayı planlıyor. Bu amaçla ilk olarak 20*5 mw`lık küçük kojenerasyon ünitelerini enerji verdiği kuruluşların tesislerine kuracak olan Ak Enerji, bu ünitelerin 12 tanesini 2000 yılının son çeyreğinde 8 tanesini de 2001 yılının ilk çeyreğinde devreye sokacak. YİD sistemi ikapsamında Yalova`da 370 mw kurulu güce sahip ve 245milyon dolara mal olacak kojenerasyon yapımı için Japon Sumitomo`yla anlaşan şirket, bu tesisin ilk ünitesini 2002 yılı sonunda ikinci ünitesini 2004 yılı içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyor. Ayrıca bu tesisin üreteceği elektrik için alım garantisi verildi. Öte yandan Ak Enerji`nin mobil santral ve rüzgar santralleri kurmak için de çalışmaları devam ediyor. Nedim Koca, Ak Enerji`nin 9 ekimden itibaren yürürlüğe giren kararlar doğrultusunda vergi yükünün azalacağını ve mali yapısının daha da güçleneceğini ve artan üretim paralelinde karlılığını 2000-2005 yılları arasında yıllık dolar bazında yüzde 20-25 oranında artıracağını belirtiyor. Koca: 707 milyon dolar piyasa değeri ile halka arz edilen Ak Enerji halihazırda 523,3 milyon dolar ile halka arz fiyatının yüzde 35 altında işlem görüyor. Bütün bu olumlu gelişmeler karşısında Ak Enerji hisselerini mevcut fiyat seviyelerinden orta ve uzun vadeli yatırımlara uygun olduğunu düşünüyoruz diyor.

AKSU ENERJİ

1985`te Isparta`da kurulan Aksu Enerji, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığı anlaşma doğrultusunda Aksu-Çayköy enerji üretim tesisini işletiyor. Santrali 1989`da kurarak 1991`de üretime geçti. İşletme süresi, sözleşme şartlarına göre 49 yıl olarak belirlendi. Bu sürenin tarafların mutakabat sağlaması durumunda ilgili yönetmeliklere göre uzatılması mümkün. Aksu Enerji, ürettiği 16 bin KW/yıl enerjiyi TEDAŞ`a satıyor.

Ayrıca Aksu Enerji, Kocatepe Elektrik Dağıtım A.Ş adlı konsorsiyumda bulunuyor. Bu konsorsiyum son olarak Afyon, Burdur, Uşak illerini kapsayan enerji dağıtım ihalesini kazandı.

AYEN ENERJİ

1990 yılında kurulan Aydıner İnşaat`a bağlı şirketin Kayseri Yahyalı`daki Çamlıca 1 ile Kahramanmaraş`taki Kısık Hidroelektrik Santralleri bulunuyor. Bu iki santralde yılda yaklaşık 465 milyon KWH enerji üretiliyor. Ayen Enerji, Yap İşlit Devret (YİD) modeliyle santral yapıyor. Şirket bu modelde ilk yatırımını Kısık Santrali ile yaptı, 1994 yılında kurulan bu santralin YİD süresi 15 yıl. 9.6 MW gücündeki bu santralin yıllık üretimi ise 255 kilowat/saat. Şirketin bir diğer tesisi ise Çamlıca 1 santrali. 1999 başında açılan satralin işletip devretme süresi de 15 yıl. 84 MW gücündeki santralin, yıllık üretimi ise 429 kilowat/saat. Yıllık cirosu 41.5 milyon dolar olan Ayen Enerji, bu yıl da aynı seviyelerde ciro elde etmeyi hedefliyor. Şirket, suya dayalı ve YİD modeli ile enerji üretimi yapan alanda yüzde 50 pazar payına sahip.

ZORLU ENERJİ

1997 yılından beri otoprodüktör statüsünde faaliyette bulunan Zorlu Enerji, hızlı bir büyüme trendine giren enerji sektörünün her alanında rol oynamayı ve gelecekte kurulu gücünü her yıl yüzde 20 oranında artırmayı planlıyor. 147 MW kurulu gücünü kapasite artırımı ile 156 mw`a çıkaracak olan şirketin bu sayede yıllık ortalama kurulu gücünde geçen yıla göre yüzde 150 oranında bir artış gerçekleşmiş olacak.EGS Yatırım Araştırma Departmanı Uzman Yardımcısı Nedim Koca bu artış ile Zorlu Enerji`nin yıl sonunda net satışlarının 65 milyon doalra, net karının ise 14 milyon dolara çıkacağını söylüyor. Öte yandan Bursa santralinin de üçüncü ünitesini 2002 yılında devreye sokmayı planlayan şirket, mobil santral ve rüzgar santrallerini kurmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Koca, şirketin aptığı ve yapacağı kapasite artırımları ile gelecek yıllarda satışlarında ve karlılığında önemli ölçüde büyümeler beklendiğini bunun yanı sıra Zorlu Enerji`nin mali yapısını güçlendirecek ve vergi yükünün hafiflemesini sağlayacak diğer bir etkenin de yeni yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi olduğunu söylüyor. Koca`nın bu şirket için tavsiyesi al yönünde.(PARA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3459 Değişim: 0,09%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,3663
Açılış: 32,3174
34,9538 Değişim: -0,32%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,0684
Açılış: 35,0651
2.319,60 Değişim: 1,85%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.325,10
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.