Bakü-Ceyhan`da B Planı Hazırlığı

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

BP Amoco`nun başkanı Woodward,`Bakü-Ceyhan`ın hayata geçirilmesi için istekliyiz ancak gecikmeye neden olacak riskleri de düşünmek zorundayız` dedi

Türkiye ile Bakü petrolleri Ana Üretim Boru Hattı Konsorsiyumu (MEPCO) arasında imzalanan üç anlaşma, projenin kazma vurma aşamasına geldiği şeklinde değerlendirildi. Ancak, en büyük hisse ile Hazar`da petrol üreten Azerbaycan Uluslararası İşletme Konsorsiyumu`nun (AIOC) başında bulunan BP Amoco`nun Başkanı David Woodward imza töreninin ardından daha yolun yarısına bile gelinmediğini belirterek şirketlerin acil durumlar için B Planı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Woodward, `Bakü-Ceyhan`ın hayata geçirilmesi konusunda istekliyiz.

Fakat gecikmeye neden olabilecek riskli gelişmeleri düşünmek durumundayız dedi.

Yapılacaklar yapılanlardan zor

Öncelikle boru hattının kesin maliyetinin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Woodward, Türkiye 2.4`ün üstünü ödeyeceğini garanti ediyor ama Azeriler ve Gürcistan`da gerçek maliyeti bulmamız lazım dedi. İkinci adım olarak, taşınacak petrol konusunda güvenceler alınması gerektiğine işaret eden Woodward yılda 4 milyar varil sağlanabileceğini ancak hattın ekonomik olabilmesi için 6 milyar varil petrole ihtiyaç duyulacağını savundu. Kazakistan petrolünün getirilmesi gerektiğine işaret eden David Woodward bu ülke ile henüz hiçbir somut görüşme yapılmadığını da kaydetti.

Woodward, Bakü-Ceyhan artık gerçekleştirilebilir mi? sorumuza Somut bir adım atıldığı söylenebilir. Ancak projenin büyük ölçüde garanti altına alındığı söylenemez yanıtını verdi. Temel ve detay mühendislik, maliyet ve petrol hacmi konusundaki adımların atılması gerektiği görüşünü tekrarlayan Woodward asıl maliyetin detaylı mühendislik çalışmaları sırasında ortaya çıkacağını kaydetti. 18 ay sonra tamamlanacak detaylı mühendislik çalışmalarıyla ancak yolun yarısına gelinebileceğini belirten Woodward, hatta yeterli petrol bulunmadan kazma vurulmayacağını ima etti.

Maliyet 2.4 milyar doların üstünde

Bakü-Ceyhan`ın maliyetinin 2.4 ile 2.7 milyar dolar arasında olacağını kaydeden David Woodward, BP`nin kendi finansmanını bulabileceğini ancak Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR ya da TPAO`nun bankalardan kendilerinine kredi bulması gerekeceğini belirtti.

Bu arada imzalanan anlaşmaların içeriği de belli oldu. BOTAŞ`ın hazırladığı tanıtım broşüründe Ev Sahibi Ülke Anlaşmasında petrol için müdehalesiz serbest geçiş ve avantajlı vergi uygulanacağı belirtildi. Hattın güvenliği ve arazi kamulaştırması konularında da işbirliği yapılacağının vurgulandığı anlaşmada, geçiş ücretinin de finansmanı kolaylaştıracak şekilde avantajlı olacağı kaydedildi. Hükümet Garantisi anlaşmasında ise Hazine Müsteşarlığı, BOTAŞ`tan kaynaklanacak olası gecikme, performans zararları ve olası maliyet artışlarının toplam götürü usulü sabit fiyatın yüzde 30`unu aşmayacak şekilde karşılamayı taahhüt etti. Gerektiğinde bir kısmı likit hale getirilebilecek 300 milyon dolarlık teminat mektubu da verildi.(RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.572 Değişim: -1,11% Hacim : 85.810 Mio.TL Son veri saati : 17:12
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,4913 Değişim: 0,25%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5085
Açılış: 32,411
34,5880 Değişim: 0,27%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.472,74 Değişim: -0,42%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.